Mercedes-Benz A45 AMG : Orantısız Zevk Paketi

1
34279

Orantısız zevk paketi: A45 AMG

Tarifsiz bir AMG müdahalesi daha. Geçen yıl ikinci nesli çıkan A45 AMG ’in 2013’te çıkan ilk jenerasyonu, müthiş bir zevk kapsülüydü. İlk A Serisi’ni 360 HP’lik kimliğiyle asla tanıyamayacak, ışınlanmanın keyfine varacaksınız. Bulabilirseniz sakın kaçırmayın!

Mercedes A45

A45 AMG Maskülen bir araba

Hani İngilizce’de otomobillere, teknelere, gemilere ve hatta ülkelere dişi ya da feminen anlam yüklenir ve ondan söz ederken “she” denir ya. Aşkla sevilen objelerdir çünkü, tapılası nesnelerdir. Şüphe yok ki aynı hisler A45 AMG için de geçerli. Ama ben onu “he” olarak anmak istiyorum. Çünkü onun sert marifetleri, bir feminen kimlikten, dişilikten daha güçlü! Son derece maskülen, Türkçe anlatımıyla çok erkek bir otomobil! Sert, gergin! Bileğine güvenenlerin zapt edebileceği türden! Mercedes-Benz’in hemen her modelinde ulaştığı doruklardan ilerisine AMG departmanı bakıyor ya, işte onların bir başka eseri A45 AMG.

Mercedes A45 AMG

Yeni jenerasyona ulaşmak hayal gibi

AMG’nin ilk kompakt modeli A Serisi 2013’te tanıtılmış, Türkiye’ye de birkaç tane düşmüştü. Geçen sene yenisi çıktı ama tabii 600 bin TL’leri aşan rakamıyla satılması hayli zor görünüyor, bir güç gösterisi gibi kalacak muhtemelen… O zaman biz de ikinci eline bakar, mümkün olursa ilk jenerasyonundan bir parça kopartırız. CLA ile birlikte el yapımı en küçük AMG motoruyla can buluyor bu otomobil. 50 yılı aşkın AMG tarihinin ilk dört silindirli motoru, montajı yapan kişinin adını taşıyor. AMG’nin Tek Adam Tek Motor felsefesinin ürünü.

Mercedes A45

Teknisyenin ismi motorda yazılı

Kullandığım otomobil Sylvio Müller’in elinden çıkma, motorun üzerinde ismi yazılı. Teknisyen için büyük gurur olmalı. AMG, malum, “bir Mercedes var Mercedes’ten ileri” durumu. İsmini şirketin kurucuları Aufrecht ile Melcher ve Aufrecht’in doğum yeri Großaspach’tan alan AMG, Mercedes modellerinin en üst seviyesini anlatıyor. Mercedes-Benz’in resmi tuning markası AMG’nin el attığı modeller, birer “daha” konsepti: daha saldırgan görünümlü, daha hızlı, daha iyi yol tutan…

Mercedes A45

A45 AMG Bulaşılmaması gereken bir araba

Diğer A Serisi modellerine göre dış görünümdeki farklılıkları saymak gerekirse aslında üç harfte özetlenebilir ama yanılıp da AMG paketi sananlar olabilir diye biraz detaya girebilirim. Standart versiyondan daha şişkin çamurluklar, üzerinde otomobili yörüngede tutmayı amaçlayan hava yönlendirici kanatlar bulunan petek desenli büyük hava girişli ön tampon, yan marşbiyeller, “ben buradayım” diyen gösterişli kırmızı fren kaliperleri ve tabii tavanda genelde polislerin çevirmesine sebep olan büyük spoyler! Doğrusu bu aksamın sonradan takılmadığına ikna etmek biraz zaman alıyor! Tabii arka tamponun altındaki egzoz çıkışlarını da eklemeliyim. Bu arada ön çamurluklardaki Turbo yazılarını da unutmamak gerek. Anlayana yeterince tehditkar. Anlamayan zaten ilk gaz emrinde “bulaşılmaması gereken” bir otomobil olduğunu saliseler içinde yaşayarak anlayacaktır.

Mercedes A45

Sanki yarış koltukları

CLA 45 ile aynı olan kabin dört kişilik bir yarış otomobili adeta. Kırmızı dikişler ve emniyet kemerleri ortamı destekleyen yan unsurlar. Ve o kemerler ne giyseniz yakışıyor. Öndekiler pilot ve co-pilot, arkada oturanlar ise interaktif seyirciler! Sadece koltukların arka yüzünü seyretmeye bile ödeme yapmış olabilirler! Paralarının karşılıklarını alacaklarıysa kesin! İnerken kafalarını çarpmamaya dikkat etsinler, yeter! Malum, A Serisi’nin inişi binişi arka koltuk yolcuları için biraz dertli.

Mercedes A45 Koltuk

Işınlanma icat edilmiş meğer

Otomobilin homurdanarak çalışan motoru, adeta sahip olduğu gücün ipuçlarını veriyor. “Sinirliyim, daha fazla bekletme” diyor. Gergin bir makine, çok bekletmeye gelmeyecek belli, yerinde duramıyor. Koltuklar bile insanı o havaya sokmaya yetiyor. Pilot koltuğuna oturup sanki tüm gün kullanmış gibi yorulacak insanlar tanıyorum ben! İlerlemeye başladığınızda  çevikliğin değil, ışınlanmanın tadına varıyorsunuz. Bir obje nasıl böyle hızlanabilir ki?

Mercedes A45 Motor

İbreler patlamalar eşliğinde birbiriyle yarışıyor!

Hız göstergesi ibresinin devir saatinin ibresiyle yarışır gibi çalışabildiğini hayal edebiliyor musunuz? 360 HP’lik gücün açıklaması bu işte! Yoksa zaten 0-100 km/s hızlanması nasıl 4.6 saniye sürebilir! Hız ibresi yerinde duramazken otomobilde de şunlar yaşanıyor, egzozdan yayılan yırtıcı motor sesi, sadece Sport moduna geçildiğinde duyulan patlamalarla adeta bir WRC otomobiliyle etap geçiyormuşsunuz hissi yaratıyor. O an düşünüyorum ki “Acaba kıvılcımlar da atıyor mudur?”… Keşke arkaya bir kamera bağlasaydım! Teknik izahı kolay ama tadını anlatmak zor: ayağınızı gazdan çekince motor turboyu canlı tutmak için dekompresyon yapıyor, egzoz yolunda kalan benzini patlatıyor. Sürücü de o sırada kendinden geçip mest oluyor:)

Mercedes A45 ibre

Adını ürettiği torktan alıyor

O yıllarda dünyanın en güçlü seri üretim 2.0 litrelik motorunun maksimum tork değeri olan 450 Nm, sıfırını atıp bu agresif delikanlıya adını da veriyor. Öyle diri ki, 2250-5000 d/d arasında sürekli maksimum tork değeriyle dolaşabilen otomobil, bu gerginliğini sürücüye de olduğu gibi yansıtıyor. Sakin kalmak lazım, başa bela bu otomobil! Çift kavramalı AMG SPEEDSHIFT DCT vites kutusu zaten yapılacak her atağa hazırlamış kendisini emir bekliyor! Beni dizginleyen tek unsur yakıt tüketimi oluyor. Ama o an aklımda “aslan besleyen yemini mi düşünürmüş?” sözü var. Basıyorum gaza, keyif kaçırmaya değmez!

Mercedes Vites Kutusu

Türkiye’ye pahalı gelir

Bu otomobil Mercedes’in gövde gösterisi olamayacak kadar küçük. Keza AMG’nin de! Peki amaçları ne? İşin özü AMG’nin ürettiği giriş modeli olması! Kimbilir belki de giriş seviyesinden müşterilerle buluşmak, portföy geliştirmek yaptıkları. Strateji onlarındır bilemeyiz ama otomobili kullanmanın tadı tarif edilemeyecek kadar yüksek. Tuttu ki, devamı da güç artırarak geldi. Ama bu oyuncaklar Türkiye’yi aşıyor, ancak Almanya’da rağbet göyor. Tabii bir de Amerika’da.

Kırmızı kaliperler şık ve efektif

Otomobilin fren sisteminden de söz etmek gerek, çünkü olağanüstü duruşlar sağlıyor. 235/40 R18 ebatlı lastikler, önde 350x32mm, arkadaysa 330x22mm’lik diskler, kırmızı kaliperlerin içindeki balatalarla yakalandığı anda zaptediliyor.

Mercedes A45 Kaliper

Dediğim gibi bu otomobilden çok az sayıda gelmişti, canlı kalanı bulabilirseniz belki makul bir rakama satın alabilirsiniz. Yok, olmadı, yenisi için kumbaraya para atmaya devam.

İkinci El Mercedes-Benz A45 AMG İlanları >>

Sıfır KM Mercedes-Benz A Serisi Fiyatları >>

 

Mercedes-Benz A45 AMG Fotoğraf Galerisi

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here