C Segmenti sedan piyasasında iki önemli model olan Opel Astra ve Ford Focus ikilisinin iyi ve kötü oldukları yönlerini öğrenmek istemez misiniz? Eğer cevabınız evet ise yazımızı okumaya devam edin. Güzel bir karşılaştırma yazısı hazırladık.

Sedan aşığı bir ülkeyiz; bu aşikâr! Peki ya C sedan liginin en güçlü ismi kim? Bu segmentte güçlü olmak için neler gerekli? Müşterilerin beklentileri neler? İşte bu soruların cevaplarını aramak için C sınıfının iddialı iki otomobili Ford Focus ve Opel Astra’yı karşı karşıya getirdik.

Tasarım

Ford Focus tasarım anlamında oldukça iddialı. Aston Martin’den esinlenen ızgara grubu krom detaylarla süslenmiş. Öne doğru uzanan farlara kaş şeklinde gündüz LED’leri eklenmiş. Dinamik ön far sistemi ile Ford Focus direksiyonun hareketine göre yön değiştiren farlarıyla virajda maksimum aydınlatma sağlıyor. Ayrıca sokak manevralarında döneceğiniz yönü aydınlatan sis farları da ek olarak geliyor.

Yan bölümde 16 inç jantlar göze çarpıyor. Dilerseniz yine aynı büyüklükte sunulan 2 seçenek daha mevcut. Önden arkaya uzanan keskin hatlar ile sportif hava ön plana çıkarılmış. Kabartma kaputta modeli sportif kılan diğer detay arka bölümde de parçalı stop grubu göze çarpıyor. Selefine göre daha inceltilmiş.

Donanım olarak başlangıç paketiyle test konuğumuz olan rakip Astra’yı Cosmo donanım olarak değerlendiriyoruz. Modelin makyajla birlikte özellikle ön yüzünde değişimler yaşanmış. Selefine göre agresif değişimler yaşamamışsa da rakibi Ford Focus’dan daha özgün bir tasarım diline sahip. Opel Astra’da rakibi Ford Focus’a göre daha oval hatlar kullanılmış. Bu sayede model sportiflik konusunda fazla iddialı değil.

opel astra

17 inç büyüklüğündeki jantlar ile rakibinin önüne geçen Opel Astra, seçenek konusunda da Ford Focus’un bir adım önünde. Arka bölümde de ise Astra, rakibi Ford Focus gibi yatay konumlanmış stop grubunu tercih etmiş. Astra burada da oval tasarım hatlarına yer verirken rakibi keskin çizgileri ile ön plana çıkmış.

İç Mekân

Kokpit konusunda Ford Focus daha yenilikçi bir yapıyla karşımıza çıkarken, Astra’da aileden alışık olduğumuz bir iç mekân bizleri karşılıyor. İki modelin de gösterge paneli okunaklı ancak Ford Focus bu ekranın orta bölümünde sunduğu dijital yol bilgisayarı ile rakibinden bir adım önde. Modellerin ikisi de 3 kollu direksiyon sunarken tasarım anlamında Focus daha başarılı. Ek olarak bir önceki neslinde hız sabitleyicisinin yeri konusunda eleştiriler alan Ford yeni neslinde bu bölümü fazlasıyla iyileştirmiş.

 

Orta konsolda Opel Astra karmaşık bir yerleşim sunarken Ford Focus’da daha düzenli bir yapı göze çarpıyor. Astra’da Cosmo donanımda sunulan ekran kullanışlı. Geri park kamerası olarak da işlev görüyor. Ancak Ford Focus bu özelliklerin üzerine bir de dokunmatik olmasıyla öne geçiyor.

opel astra

Vites önünde ve kapı iç ceplerinde modellerin ikisi de tatminkâr alan sunarken vitesin gerisinde el freni koluna rağmen Ford Focus’un rakibinden daha başarılı boş alanlara yer verdiği gözlerden kaçmıyor. Ford Focus rakibine otomatik park asistanıyla da fark atıyor. Arka diz ve baş mesafesi konusunda her iki model de eşit alan sunarken, Ford Focus geniş camlarıyla daha ferah bir atmosfere sahip. Bagaj disiplininde ise Opel Astra sadece 1 litre fark ile rakibinin gerisinde kalıyor.

Motor

Opel Astra’da markanın yeni nesil 1.6 litre dizel ünitesi yer alıyor. 3500 d/d’de 136 Bg güç üreten ünite, 320 Nm tork değeriyle de dikkat çekiyor.  Alt devirlerde çok az bir cansızlık yaşansa da 2000 devirden itibaren yaşanan güç patlaması etkileyici. Astra Sedan, 136hp’lik motoruyla fabrika verilerine göre 0’dan 100km/s hıza 10.1 saniyede ulaşıyor. Sessiz çalışan motor karma kullanımda fabrika verilerine göre 3.9 litre tüketim ortalamasına sahip. Ama biz testimiz boyunca 5.8 litrenin altına indiremedik. Performanslı kullandığımızdaysa tüketimin 7 litreye yaklaştığını gözledik.

Rakip Ford Focus ise markanın bilinen 1.6 litre TDCi ünitesiyle test konuğumuz oluyor. 3600 d/d’de 115 Ps güç üreten motor 1750 d/d’de ise 270 Nm tork değeri sağlıyor. 0-100 Hızlanmasını 10.9 saniyede tamamlarken maksimum 195 Km/s hız değerine sahip. Fabrika verilerine göre karma tüketim değeri ise 4.5 litre olarak belirlenmiş. Model ile sakin kullanımlarda 5.6 litre yakıt tüketim değeri elde ederken performanslı kullanımlarda 6,8 litrelik tüketim değerine imza attık. Opel’in yeni motoru hiç kuşkusuz ki kâğıt üzerinde Ford Focus’dan daha güçlü. Bunu sürüşe de yansıtan Opel Astra rakibi Focus kadar ekonomik olamıyor.

Konfor ve Yol tutuş

Modellerden Opel Astra orta sertlikte bir süspansiyona sahip. Hemen her zeminde başarılı sönümlemeler yapan süspansiyon sistemi konfor anlamında başarılı. Ford Focus’da ise Astra’dan biraz daha sert bir süspansiyona sahip. Konfor anlamında Astra kadar olmasa da genel anlamda başarılı bir süspansiyon. Yol tutuş konusunda ise hem süspansiyon hem de direksiyon sistemiyle Focus daha önde. Yol ve rüzgâr sesi yalıtımı konusunda modeller eşit performans sunarken, Astra’nın motor sesi kabin içine daha çok yansıyor. Modellerde sunulan ESP sistemi işler karışınca size fazlasıyla destek oluyor. Ancak başarılı yol tutuşu ile Focus bu sisteme fazla ihtiyaç duymuyor.

Güvenlik

Opel Astra 2009 yılında girdiği testlerden 5 yıldız almayı başardı. Ancak modelin yeni kriterlere uygun çarpışma testi bulunmuyor. Ford Focus, EuroNcap çarpışma testinden 5 yıldız alarak güvenliğini kanıtladı. Önden çarpışma testinde Ford Focus’un kabini sağlam kaldı. Mankenlerin göğüs, uyluk ve diz bölgesi gayet iyi korundu. Sadece sürücünün bir ayağı biraz daha fazla darbe aldı. Farklı boydaki mankenler ve farklı oturma pozisyonlarında yapılan testlerde de Ford aynı başarıyı gösterdi. Yan çarpışma testinde de mankenleri iyi koruyan Focus’un sürücüsünün alt kısmı hafif darbe aldı. Tekrarlı yan direk çarpışma testinde ise mankenin göğüs bölgesi sınır değerlerde korundu. Ford Focus koltukları, arkadan çarpışmalarda etkili olan kamçı etkisinde iyi koruma sağladı.

Yorum – Alper Güler

Lafı uzatmandan söylemeliyim. Bu karşılaştırmanın galibi bence Ford Focus. Neden mi Focus? Tasarım olarak model her ne kadar Aston Martin’den alma bir tasarım gibi gözükse de oldukça etkileyici. Keskin hatlar modeli dinamik göstermiş. İçeriye geçiyorum ve daha şık ve sade bir tasarım Focus’da sizleri karşılıyor. Gerek gösterge paneli gerekse orta konsoldaki panel Astra’dan daha başarılı. Orta konsoldaki ekran dokunmatik olma özelliğiyle bir adım önde.

Motor konusunda ise hiç tereddütsüz kâğıt üstündeki ve sürüşe yansıttığı performansı ile Astra daha başarılı. Ancak burada altını çizmem gereken bir nokta var. Model performans anlamında Focus’dan daha iyi ancak motor sesi yalıtımı ve ekonomi konusunda Focus bir adım önde. Tabi ki şunu diyebilirsiniz motor 136 bg tabiî ki fark olacak. Focus gücüyle tatmin ederken ekonomisiyle göz dolduruyor.

Gelelim Focus’u birinci seçmemin diğer başlığına. Yol tutuş Ford’un yol tutuşu ailenin her modelini yıllarca bir adım öne taşımıştır. Direksiyon virajın her noktasında sizinle iletişim halinde. Yol tutuşunuza katkı sağlayan bir özellikte Dinamik Tork Kontrol sistemi. Tüketiciyi ilgilendiren bir başka konu ise fiyat. Ford Focus Şerit takip, şeritte kalma asistanı, navigasyon paketi, elektrikli sunroof ve bi-Xenon far sistemi dâhil 91 Bin TL’yi biraz geçen bir fiyat etiketine sahip. Astra ise en dolu paketiyle Focus’dan 1000 TL daha ucuz. Fakat Astra’da şerit takip, şeritte kalma yardımcısı, otomatik uzun far vb. donanımı içeren bir paket yok. İki modeli de eşit donanıma getirdiğimizde Focus 3600 TL gibi daha avantajlı duruma geçiyor. Hesap ortada; tercih tabii ki sizin.

Yorum – Tulu Darıcan

Otomobil satın almak zaten zor bir karar. Hele bir de böyle iddialı iki model arasında bir tercihte bulunmak daha da zorlaşıyor. Makyaj gerçekten Ford Focus’a iyi gelmiş. Araç hem güzel görünüyor ve en sonunda iç mekanı daha başarılı. Ama bence bu karşılaştırmanın sonucunu tek şey etkiliyor. O da performans. Kağıt üstünde Opel Astra güçlü ve teknolojik motoruyla Focus’un çok önünde. Ama ya gerçek hayata dönersek. Dikkat ederseniz aralarında 21 beygirlik bir güç farkı var. Bu hiç de azımsanmayacak bir rakam. Hele tork farkı daha büyük. Fakat Astra neredeyse 100 kg daha ağır. Yine de 0-100 km/s verilerine bakarsak Astra 0.8 saniye ile Focus’un önünde.

Pek çok kişi bu küçük fark virajlarda Focus’un daha iyi yol tutuşu ile kapanır diyecektir. Bu fikre hak veriyorum ama Astra’nın ara hızlanma süreleri de etkileyici. Araç yüksek torkunun avantajını ciddi anlamda yaşatıyor. Üstelik Opel Astra daha fazla performansı Focus’tan az da olsa daha uygun fiyata sunuyor. Bu sebeple benim tercihim Opel Astra olurdu. Evet; elektronik oyuncağı daha az ama performansı daha fazla. İki modeli eleştireceğim en büyük nokta ise rakiplerine göre aşırı küçük kalan bagajları. Sedan otomobil alıp neredeyse hatchback bagaj hacmiyle yaşamak anlamsız.

İkinci El Opel Astra İlanları

İkinci El Ford Focus İlanları

 

 

20 YORUMLAR

    • Aynen cok haklısınız o kadar cok vergi alınıyorki begendigimiz arabayı bırakın satın almayı rüyamızda bile göremiyoruz %10-20 hadi %30 olsun,160 bin tl lik mustang %206 vergi yüküyle 490 bin liraya fırlıyor buna dur diyecek olan yine bizleriz ama ne yazık ki birlik olma ruhuna ne yazıkki sahip degiliz umarım birgün baska yönetimler daha alınası bi vergi yükü uygularda avrudaki insanlar kadar ucuz otolara binebiliriz hayırlı günler

  1. Her ne kadar Astra’yı Cosmo tasarımı ile değerlendiriyoruz yazılsa da fotoğraflarda da görüldüğü gibi orta paketi ile Focus’un yanında sönük kalıyor keşke bu değerlendirmeyi yaparken en azından Cosmo modelli bir Astra ile yapılsaydı en azından AFL far sistemi veya içeride kullanılan İnter-Link sisteminin etkisi ile biraz daha göze hoş gelen model karşılaştırması yapılabilirmiş, ayrıca Focus’ta 16″ inç lastik kullanılırken, Astra’da 17″inç lastik ve wat süspansiyon sistemi bulunmakta bu artılarına rağmen nasıl oluyorda Focus’tan daha az yol tutabiliyor anlayamadım açıkçası

  2. aralarında güç farkı fazla neden 110 beygirle focusu karşılaştırmadınız. ayrıca saklama alanı ile yazdıklarınız yanlış kolçağı açtığınızda focusun usb yuvası kolçağı işgal ettiğini görürsünüz. ayrıca vitesin önündeki saklama gözü astrada daha geniş neden telefonunuzu koyarsanız demek istediğimi anlarsınız focusta telefonu dik koyamazsınız. vites geçişi zor olur. el freni yanındaki saklama alanına gelince astra iki katlı yeterince geniş. astra sedan focus kadar spor olmadığı kesin herşey ortalamaya göre yapılmış ne eksik nede fazla zaten tanıtımıda öyle yapıldı.

  3. Evet her iki model bu segmentin kralları. İkiside kaliteli ve başarılı.Focus bir efsane ve tutkudur Astra ise classiclerin öncüsü uzun süre bu sadeliği ve şıklığı kaybetmez üstelik coupe tarzı tasarımıyla pekiştiğinde benim için bir adım öndedir.

  4. astra motor olarak focus’dan daha güçlü ve kasa olarakta daha ağır olmasına rağmen sadece 0.2 lt daha fazla yakmış, bence çok başarılı. Eğer Astra yeni kasası ile iç mekanda ergonomi sorunlarını çözüp daha hafif bi kasa ile gelirse kağıt üzerinde rakipsiz olur

  5. Bence elma ve armutları karşılaştırmışsınız…
    Focus yeni makyajlı hali ile, Astra ise 5 yıllık kasası ile alınmış. Astra bu yıl sonunda tamamen yeni bir model ile, son derece modern iç ve dış tasarımı ile geliyor…en büyük handikaplarından biri de (kasa ağırlığı) giderilmiş olarak…onun ile yapılan bir karşılaştırma çok daha farklı olurdu eminim…
    Diğer yandan, araç seçerken, satış sonrası hizmetlerin kalitesi, maliyeti ve yaygınlığı son derece önemli. Bu konuya özellikle mi girmiyorsunuz?

  6. @Alper Güler Otomatiik Uzun Far Asistanı+Led+Bixenon zaten Astra Cosmo donanımda standart. Dolayısıyla böyle bir paket olmaması gayet normal. Araştırıp yazsaymışsınız keşke. Kaldı ki Focus full donanımda standart değil de paket olarak satılması saçmalık (bixenon paketiymiş). Ayrıca Astra’nın Flexride şasi opsiyonundan hiç bahsedilmemiş. O opsiyonda Focusta yok. Aralarında 5 yaş olan 2 model ve hala Focus filo aracı Astra binici.

  7. Selamlar

    2015 fiyat kataloğunu incelerseniz Cosmo donanımda bile saydığım birçok özellik para ile satın alınıyor. Yani bu özelliklerin hepsi opsiyon olarak sunulmuş. Bu donanımları koyduğunuzda arada fiyat farkı oluşuyor ancak Focus’da sunulan birçok opsiyon Opel Astra’da sunulmuyor. Flexride şasi evet Focus’ta yer almıyor ancak bu özelliği olan aracıda kullandım yinede Focus bir tık önde. Aralarında 5 yaş olması belki doğru ancak filo ve ya binici aracı olması sizin bakış açınız.

    Saygılar

  8. ben olsam en iyi durumda da Ford Focus ve Opel Astra sedan versiyonlarını da çok beğeniyorum ben opel ford Hyundai ve en çok toyotasa plaza görmeye giden ve çok merak ettiğim için araba servisi aşığı biriyim.Ford Focus genel olarak 1.6 litre 85 hp EcoBoost ile başlarken 1.6 litre 115 hp TDCİ 2.0 TDCİ 140 ve 163 hp (Ford Mondeo Citroen C5 ve Peugeot 508 sedan versiyonlarında) da piyasada alınabilecek dizel ünitelerin başında geliyor.benim tercihim 1.6 litre 150 hp EcoBoost benzinli ünite olursa eğer tabii ki geri vites kamerası ve NYSC Teknolojisi olan Ford Focus’umu gümüş gri ve spor kırmızı tercih ederken Opel Astra’da ise 2.0 CDTİ 195 hp dizel ile Twinport teknolojisine sahip 1.6 litre 115 hp 1598 cc silindir hacmine sahip benzinli üniteyi tercih ederim Opel Astra’da ise Neptün mavisi ve gümüş gri ile metalik ve bordo siyah renkle metalik kırmızı tercih edebilirim ancak bana arka koltukları düz zemin yatan ve 1389 lt’ye kadar bagaj hacmi gerekli ve ben ailemle izmir yeni foçada çatlatan tatil köyü Sitesi’nde güvenlik olarak çalışıyorum bana göre tekne sandal yat ve bazı kapasitede alet taşımak için 4-5 römorku çekip taşıyacak güçlü motor güç ünitesine sahip jeepleri ve sedanları tercih listeme ekliyorum sadece NM tork gücü yüksek seviye de olacak araba modelleri bana kullanımı kolay gelecek şekilde satın almam lazım 2.0 litrelik 136 bg güç tatminkar elbette değil onun yerine daha güçlü olan 2.0 CDTİ ve üstü motor seçenekleri olması ve tork kapasitesi yüksek tasarruf sağl

  9. Alper Bey sanırım fanatikliğinizden varolan bazı şeyleri yokmuş gibi inkar ediyorsunuz. Halen Cosmo donanımda AFL (Sürüşe duyarlı bixenon, uzun far asistanı, gündüz ledi ) standart ve bu 6 yıl önceside böyleydi.
    Ayrıca Flexride şasili Astra’ dan, Focus’ un 1 tık önde olduğunu iddia ederek fanatikliğinizi nirvanaya ulaştırmışsınız tebrikler.

  10. edition astra ile titanyum focusu yan yana koymuşsunuz. ayıptır, günahtır 🙂 cosmo astrada keser sapı gibi el freni yok otomatik park freni var. Harry poterin asası gibi radyo anteni yok cosmo astrada. focusu giydirip süslemişsiniz astra çıplak 🙂

  11. Arkadaşlar bencede ford focus astra kullanıyorum şu an hemde 11 aylık bir araba ama araç hantal ve her yıkamadan sonra içeriye su alıyor 11 aydır çözemediler ve normal karşılıyor general motor türkiye müşteri hizmetleri.
    Opel astra alacaklar iyi düşünsün derim.

  12. Focus sedanıda kullandım astra j de Focus ile Bir keresinde normal bir hızda viraj alırken aracın arka tamponu önüme gelecekti nerdeyse şok oldum.Kullanan bir çok kişi aynı sorunu yaşadığını söylüyor.Teknik detaylara birşey diyemem ama yol tutuş konusunda focustan daha başarılı

  13. Her zaman opel astra kraldır ford focus eline su dökemez ikiside çok güzel araçlar ama opel astra sedan cosmo olsun sport olsun çok harika bir araç yol tutuşu gücü herzaman kendini kanıtlar

  14. Neredeyse 3 yıl olmuş makale yazılalı gün itibari ile focus kullanıyorum estetik esneklik yok tabiri caizse Kütük + Boyu 170 olan araç sürücüsü var ise arka tarafta yolculuk yapan kesinlikle rahat edemiyor. Istanbul tiflis arası focus ile yolculuk yaptım ortalama 2.000 km aşırı yorucu geldi bu sebeple araç değişikliği yapmak istiyorum derken astra araştırması yaparken denk geldiğim yorumlar kafamda soru işareti bıraktı!.. Fiyat aralığı neredeyse aynı 5 aşağı 10 yukarı Astra ile yakın zamanda istanbul bursa yolculuğum oldu test için kiralamıştım araç gayet güzel iç genişlik torpido zenginliği yol viraj tutuşu yakıt olarakta maksimum 110 km hızla gidip geldiğim yolda focus kadar yakıyor Focus aracım 2013 alacağım astra 2015.. Makale sonrası araştırma işine devam edeceğim .

    • Merhaba yorumunuzu okuyunca neticede verdiğiniz kararı merak ettik, biz de 2017 Astra Sedan Edition Plus sahibiyiz. Ancak Focus’a doğru bir kayış içindeyiz, şimdi sizin yorumunuzdan sonra tereddüt ettik.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here