Ana Sayfa Genel Fiat Coupe | Zamanının İlginç Tasarıma Sahip Spor Aracı

Fiat Coupe | Zamanının İlginç Tasarıma Sahip Spor Aracı

1
4393

90’lı yılların otomobilleri tasarım açısından sert kaba olarak bilinir. Ancak bazı otomobiller de ilginç tasarımlara sahiptir. Bu yazımızda uzaktan bakıldığında Ferrari’yi anımsatan italyan aygırı Fiat Coupe ‘den bahsedeceğiz.

Fiat Coupe

1993-2001 yılları arasında İtalyan otomobil firması olan Fiat tarafından üretilmiş olan bu araç, keskin hatlarıyla birçok kişinin beğenisini kazanmıştı. Bu araca Fiat Coupe dendi. Fiat 124 spider ‘ın izinden giden bu araç keskin hatlarıyla dönemine uygun ancak çamurlukların tasarımı gibi bazı noktalarda ilginç bir tasarıma sahip olarak üretildi. Fiat coupe 2 kapılı küçük görünümlü 4 koltuğa sahip bir spor otomobildi. Coupe isminden de anlaşıldığı gibi farklı bir kasa tipi yoktur.

Dillere destan olan bu modelin testleri San Giorgio Canavese tesisinde yapıldı. Aracın bir bütün haline gelmesi ise Grugliasco fabrikasında 2000 yılının haziran ayına kadar sürdürüldü. Günlük 80 adet üretildi.

Teknik Özellikleri

İlk versiyonunda kullanılan motor Fiat ‘ın çok sevilen araçları Tipo ve Temprada da kullanılmıştır. 2.0 litrelik üstten çift eksantrikli 16 valf olan motoru 139 hp güç üretiyordu. Aynı tip motorun turbo beslemelisi de 190 hp olarak Fiat Coupe de kullanılmıştır. Tipo,Tempra ve Coupe’de kullanılmı olan bu motorun kökeni 6 kere Dünya Ralli Şampiyanosunu kazanan Lancia Delta İntegrale ‘den gelmektedir. 1996 yılında farklı tipte motorlar da kulanan Coupe 1.8 litrelik 16 valf 131 hp gücündeki atmosferik motoru, 2.0 litre 20 valf 5 silindirli motoru 147 hp atmosferik, 220 hp turbo motor seçeneklerini ekledi.

Kilitli Diferansiyel Sistemi Viscodrive

Aracın önden kayma yapmasını engellemek adına Viscodrive adında kilitli diferansiyel sistemi geliştirildi. Özellikle 1998 yılında limited adıyla getirilen paket, Brembo frenlere, Body kite, Düğme ile çalıştırma, spor recaro koltuklara ve 6 ileri spor şanzımana sahipti.

Otomobil her ne kadar birçok kişinin beğenisini kazanmış olsa da 2 yıl üst üste yılın Coupe’si ödülünü almış olsa da kısıtlı bir pazara sunulmuş olması, tüm Dünya da çok sevilen bir araç olmasının önüne geçti. Bunun en büyük nedeni de bu aracın üretiminin el ile yapılmasıydı. El ile yapılması da günlük banttan inen araç sayısını 80 le sınırladı. Ortalama 70 bin adet araç üretildi. Bu araçların yarısı sadece İtalya pazarına sürüldü.

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

  1. Cenk Burak
    Alfa romeo değeri bilinmeyen ama gerçekten çok kaliteli ve farklı hissettiren bir araçtır.