Ana Sayfa Genel 4CONTROL Sistemi Nedir? Neyi Amaçlıyor?

4CONTROL Sistemi Nedir? Neyi Amaçlıyor?

0
8172

Şehir içi otomobil kullanmak sıkışık trafik ve dar yollarda zor bir hale gelebiliyor. Küçük otomobillerin avantajlı olduğu manevra kabiliyeti bazen büyük otomobillerde de aranabilmekte. Her ne kadar küçük otomobiller manevra konusunda sürücüye ve yolculara avantaj sağlasa dahi herkes küçük otomobil kullanmak istemeyebiliyor. Ayrıca kalabalık aileler zorunlu olarak büyük otomobiller tercih edebiliyor. Fransız üretici Renault bunu düşünmüş olacak ki çok güzel bir sistem uygulamış. Renault Talisman D segmenti bir otomobil ve oldukça geniş bir yapıya sahip. Fransız üretici Renault, modelde yüksek ve düşük hızlarda arka tekerleklerin de direksiyon hareketlerine duyarlı olmasını sağlayacak bir teknoloji geliştirmiş. Bu sayede şehir içi manevralar daha kıvrak ve kolay hale gelirken, yüksek hızlarda otomobilin yol tutuşu arttırılmış. 4CONTROL adı verilen bu sistem 4 tekerleğinde alınan viraja uygun şekilde açı alabildiği bir teknoloji. Gelin birlikte 4CONTROL sistemine ve nasıl çalıştığına bakalım.

Renault Talisman modeli 4CONTROL 4WS teknolojisini barındıran binek otomobillerden.

2. El Renault Talisman İlanları

4CONTROL Nedir?

4CONTROL Renault firmasının geliştirmiş olduğu 4WS sistemidir. Bu sistem sayesinde otomobil yüksek hızlarda arkasını savurmadan daha iyi bir yol tutuş ile virajları alabiliyor. Direksiyonun kırıldığı yönün tersine açılan arka tekerlekler ile dönüş daha net bir şekilde gerçekleştiriliyor. Aslında bu yeni bir teknoloji değil. Japon üreticiler bu teknolojiyi 1990-2005 yılları arasında bazı modellerde denediler. Genellikle spor kullanımı hedefleyen 4WS sistemi 4CONTROL ile beraber şehir içinde de sürücüye destek oluyor.

Megane GT

Hangi Modellerde Var?

Megane RS, Megane RS Trophy ve Talisman gibi modellerde 4CONTROL teknolojisi standart olarak sunuluyor. Megane GT modelinde spor modu açıkken 80km/sa ve spor modu kapalıyken 60km/sa hızın altında arka tekerlekler öne tekerleklerin tersi yönde dönerek sürücüye destek sağlıyor. Bu hızların yukarısında arka tekerlekler ön tekerlekler ile aynı yönde dönerek virajları daha güvenli hale getiriyor. Megane RS ve Megane RS Trophy modellerinde ise durum daha farklı. Otomobil yarış moduna alındığında 100 km/sa hızın altında arka tekerlekler ön tekerleklerin tersi yönde 2.7 derece dönebiliyor. 100km/sa hızın üstünde ise durum Megane GT ile benzerlik gösteriyor ve arka tekerlekler ön tekerlekler ile aynı yönde dönüyor.

Megane RS

HENÜZ YORUM YOK