Sadece düz zeminde değil; zor koşullarda iyi sürüş, iyi bir sürücü olmanın kriterlerinden biridir. Bu zor koşullardan biri, aracı rampa üzerinde kaldırmaktır. Deneyimsiz sürücüler için aracı yokuşta kaldırmak külfetli bir işlem olabilir. Öyleyse, yokuşta manuel vites araç nasıl kaldırılır?

En Uygun Vites Hangisidir?

Sürüş esnasındaysanız ve bir yokuştan çıkacaksanız, birinci vitesi düşürmeniz, aracın çekiş gücü düşükse, ikinci vitesi düşürmeniz gerekir. Yokuşlarda vites küçültmenin mantığı, aracın çekiş performansını artırmaktır. Aracınız iyi çekişe sahipse, rampada vites değiştirmenize gerek olmayabilir.  Araç nasıl kaldırılır ?

Araç Nasıl Kaldırılır ?

1.Vitesle Araç Kaldırma

Arabanızı çalıştırın. Vites boştayken sağ ayağınızı frene, sol ayağınızı debriyaja sonuna kadar basılı tutun. Vitesi 1’e alın, fren pedalına basılı tutarak debriyajdaki ayağınızı yavaşça çekin. Motorun sesi değişecek, direksiyonda hafifçe titreme başlayacak. Tam bu noktada debriyajı sabit tutun, ayağınızı frenden yavaşça kaldırın ve gaza basın.

El Freni ile Nasıl Kalkar

Arabanızı vites boşta ve el freni çekili halde çalıştırın. Debriyaja sonuna kadar basın, vitesi 1’e alın. Ayağınızı debriyajdan yavaşça çekip gaza basın. Yine motorun sesi değişecek, direksiyonda titreme olacak ve araba ileriye doğru atılacak. Bu noktada el frenini yavaşça bırakmanız gerekiyor.

Aracın tırmanırken devrinin düşmesi normaldir. Araç hızı yavaşlarken gaza basmayın. Çünkü bu, yakıt tüketimini artırır ve güvenli sürüş için uygun değildir.

2. El Satılık Araçlar için Tıklayınız

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here