Yavaş Kapanan Kapı Sistemi Nedir

Araba severlerin en çok söylendikleri durumlardan bir tanesi kapıların tüm güç çarpılarak kapatılması olabilir. Bu, günümüzde birçok sürücünün en çok nefret ettiği şeylerden biri denilebilir. Bazı kişiler arabadaki herkese kapıyı her seferinde yavaşça kapatmasını söylüyor. Ama bunun da bir çözümünün üretilmediğini varsaymak yanlış olur. Çünkü günümüzde teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki, yeni ve yenilikçi sistemler hayatımızı kolaylaştırmak için her gün gün ışığını görüyor. Yavaş kapanan kapı sistemi için, dört kapıdan herhangi birini hafifçe kapatmanız yeterlidir; sistem, herhangi bir rahatsızlık vermeden otomatik olarak işi devralır. Bu çözümsel sistemlere bir örnek, BMW Soft Close sistemidir.

yavaş kapanan kapı

Nasıl Çalışır?

Çoğu durumda olduğu gibi bu durumda da her şeyi mümkün kılan bir sensördür. Kapıyı kapattığınızda, bu işi  yeterince sert yapmıyorsanız, sensör onu algılar. Örneğin, kapının ortasına geldiğinde, yani kilidin yaklaşık 6 mm’sinde kapıyı algılayacak şekilde tasarlanmıştır.

Sensör, kapıyı kapatma girişiminizi algılar ve mandal kolu yakaladığında, bir elektrik motoru açılır (her kapı için bir elektrik motoru, ayrıca uzaktan kumanda ediliyorsa bagaj için bir elektrik motoru takılır). Elektrik motorunun tek görevi kapıyı zorlukla fark edilebilecek bir sesle sıkıca çekmek olur.

araba kapı sistemleri

Sistemler sadece kapıyı yavaş kapatmayı gerektirecek şekillerde de çalışmaz. Kapıyı normal bir kapı gibi kapatmak için yeterince sert iterseniz, sistem yine de çalışır. Ancak sadece kapının düzgün kapatılıp kapatılmadığını kontrol etmek için.

Kişiler çoğu durumda bu sistemleri, Google’da basit bir aram sayesinde gözden geçirebiliyor. Genellikle sistem, sensör ve dört elektrik motorun dahil olduğu paketler şeklinde sunuluyor.

Bazı Avantajlar ve Dezavantajlar

Böyle bir sistem için birkaç avantaj sayılabilecek şey vardır ve en bariz olanı kapının otomatik olarak kapanmasıdır. Bu da kapının düzgün bir şekilde kapandığından emin olmak için kapıyı tekrar tekrar açıp kapatmanıza gerek olmadığı anlamına gelir.

İkinci olarak, kapıyı kapatacak kadar güçlü olmayan çocuklarınız olabilir. Bu sistemde tek yapmaları gereken sadece kapıyı itmek olur, sistem gerisini halleder. Bir evcil hayvanınız varsa da bu sistem faydalı olabilir. Girmesine izin verdikten sonra kapıya yapacağınız küçük bir hareket, işi yerinize halledebilir.

otomobil kapı sistemleri

Son olarak, böyle bir sistem, kapının sert kapanması nedeniyle oluşabilecek aşınma ve yıpranmayı azaltır.

Sisteme sahip bazı sürücüler, Yavaş Kapatma özelliğinin bir süre sonra çalışmadığından şikayet ediyor. Bu nedenle elektrik motorlarının arada bir değiştirilmesi gerekiyor.

Elektrik motorlarının hiç sessiz olmadığını ve çok rahatsız edici bir ses çıkardığını iddia eden insanlar da var. Başkaları ise sistemin kapı tamamen açıkken bile çalıştığını bildiriyor.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here