Vites Kolu Çok Sert Ne Yapmalıyım?

0
5034

Otomobiller, birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin hareket etmesini sağlayan birçok parça mevcuttur. Kısaca  bir otomobilin hareket etmesini anlatacak olursak; motor çalışır. Motor çalışmasıyla birlikte motorun devri boyunca volant döner. Volant, gücün şanzımana aktarıldığı parçadır. Şanzımanla volant arasında bulunan debriyaj sistemi çalışır. Güç şanzımana, ardından da tekerleklere aktarılır. Bu sayede araç hareket etmiş olur. Debriyaj sistemi, manuel ve yarı otomatik şanzımana sahip araçlarda bulunur. Manuel vitesli araçlarda vites değişimleri sürücü tarafından mekanik bir şekilde yapılır. Yarı otomatik araçlarda ise robotik vites kulesi vites değişimlerini gerçekleştirir. Bahsi geçen bu sorun manuel vitesli araçlarda karşılaşılır. Bu yazımızda sizlere “Vites Kolu Çok Sert Ne Yapmalıyım?” Sorusunun cevabını vereceğiz.

Vites Kolu Çok Sert Ne Yapmalıyım?

Vites Kolu Çok Sert Ne Yapmalıyım?

Vites kolunun sert olmasının birçok nedeni olabilir. Bu sorunun çözümünde önemli olan; sorunu gözlemlemektir.

Vites Kolu Hep Sert: Vites kolu her zaman sert ise; sorununuz muhtemelen vites kulesindedir. Büyük bir sorun değildir. basit ve amatör yöntemlerle çözülebilir. Sorunun ana nedeni, vites kulesinin yağsız kalması veya paslanmasıdır. Yağsız kalması sonucunda vites çubuk burçları erimiş olabilir. Sorunun çözümü için öncelikle vites topuzu ve körüğünü sökün. Sonrasında WD-40 türevi bir yağlayıcı sıkın. Sonra deneyin, sorun çözüldüyse balata spreyi tarzı kuruma özelliği olan bir ürünle iyice temizleyin sonrasında bir daha WD- 40 sıkın. Ancak sorun çözülmediyse; vites çubuklarının burçlarını kontrol edin. Sorunlu ise değiştirip deneyin. Sorun hala daha devam ediyorsa vites halatlarını söküp yağlamanız veya değiştirmeniz gerekir.

Vites Kolu Çok Sert Ne Yapmalıyım?

Vites Kolu Sadece Araç Soğukken Sert: Bu durumda sorun vites kulesi veya halatlarda değildir. Sorununuz şanzıman yağının özelliğini yitirmesidir. Şanzıman yağı, özelliğini yitirdiğinde kalınlaşır. Viskozitesi artar. Araç çalıştırılıp ısındığında şanzıman içerisinde bulunan yağın viskozitesi azalır. Bu sebeple soğukken kalın yağ ile birlikte dişlilerin yer değiştirmesi zordur. Araç ısınınca ise; yağ incelir. Dişliler daha kolay bir şekilde yer değiştirir. Bu sorunun çözümü ise şanzıman yağını değiştirmektir. Şanzıman yağının değiştirdiğinizde sorununuz yüksek ihtimalle çözülecektir. Ancak aracınızı işinin ehli bir servise göstermeniz yararınıza olacaktır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here