Vanos Nedir? Ne İşe Yarar? | BMW Tek Vanos Çift Vanos

1
18752

BMW Teknolojisi Vanos Nedir?

Vanos, Variable Nockenwellen Steuerung kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kelimedir. Anlamı değişken eksantrik mili kontrolüdür. BMW ‘nin kullanmış olduğu bu teknoljide, elektronik destekli hidrolik lifterlar kullanılmaktadır. Eksantrik milinin kamları, lifterlar sayesinde subapları aktif hale getiriyor. Tek vanos, emme valflerinin açılma kapanma zamanlamalarını ayarlar. Açılma kapanma zamanlamalarının değişebilir olması da aracın ölü devirlerini canlandırıyor. Daha verimli çalışmasına olanak sağlıyor. Subap zamanlamasını düzenleyen vanos, aracın kontrol ünitesi gibi çalışıp, tüm sistemi düzenliyor. Vanos teknolojisi performansın yanı sıra sağladığı verimlilikle daha düşük bir yakıt tüketimine olanak sağlıyor.

Bahsetmiş olduğumuz Tek Vanosun görevidir. Bir de Çift Vanos denilen bir sistem vardır.

Tek Vanos Kullanılan Modeller

1992 yılında tanıtılan vanos teknolojisi 1993 yılından sonra üretilmiş tüm m50, m52 motor seçeneklerinde kullanılmıştır. Model olarak ise 1993-1999 yılları arasındaki 320i,520i ve daha üst motor gruplarında kullanılmıştır. 1999 yılı sonrasında M52TU motor koduyla çift vanos teknolojisine geçilmiştir.

tek vanos

Çift Vanos Nedir?

Tek vanos sistemi BMW motorlarının verimliliğini çok iyi bir şekilde arttırmıştı. Daha sonra çıkan çift vanos teknolojisinde ise motor zinciriyle birbirine bağlı olan ve beraber çalışan iki vanos bulunur. Vanoslardan birisi emme valflerinin açılıp kapanmasını düzenlerken, ikinci vanos egzoz valflerinin açılıp kapanmasını ayarlar. Bu sayede verimlilik tek vanosa göre daha fazla artarken, emisyonlar da aynı oranda azalır. Verimliliğin artışı ölü devirlerin canlandırılmasıyla sağlanır. Daha yüksek devirlerde ise araç daha güçlü olmaktadır. Yakıt tüketimi de ters orantılı olarak düşecektir.

Tek vanos

Çift Vanos Hangi Modellerde Kullanılmıştır

1999 yılına kadar tek vanos kullanılmıştı. 1999’dan sonra M52TU kodlu motorla çift vanos serüveni başladı. Bu tarihten sonra üretilen tüm 3 ve 5 serisi araçlarda çift vanos teknolojisi kullanılmıştır. Bu teknolojinin kullanıldığı ilk motor M52TUB20 kodlu 150 hp ‘lik motordur. 5 serisinde E39 ‘ların 1999 yılı ve sonrasında kullanıldığı gibi 3 serisinde de E46 kasalarda çift vanos kullanılmıştır. Bu teknoloji bu araçlarla başlamış olsa da bu araçlardan sonra çıkan 2.0 litre ve üzerindeki farklı motor kodlarına sahip araçlarda da kullanılmıştır.

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here