Sürücüsüz araç yani insansız araç teknolojisi ve otonom araçlar herkesin bildiği üzere otomotiv endüstrisi açısından geleceğin vizyonu olarak tanımlanıyor.

Buna bağlı olarak pek çok gelişmenin yaşandığı dünyada, ülkemiz açısından da önemli gelişmeler sağlanabiliyor.

Bu çerçevede, otonom araçların geleceği ve sürücüsüz araç teknolojisi konusunda bir gelişmeyi sizlerle paylaşmak isteriz.

Sürücüsüz araç

1Sürücüsüz Araç ve Otonom Sürüş Gelişmeleri

Eatron CEO’su Dr. Umut Genç, geçen günlerce otonom sürüş özelliği olan sürücüsüz aracın ilk testlerine İstanbul’da başladıklarını söyledi. Yakın dönemde seviye 3 otonom sürüş teknolojisi içinde çalışmaların başlayacağını kaydetti.

Konuşmasına, seri üretim elektrikli ve otonom araçlar konusunda gelişmeler ile devam edeceğini söylerken, güvenli yapay zeka tabanlı yazılım ürünleri de geliştirdiklerini belirtti.

Geliştirdikleri yazılımın adını otoban otopilotu koyan ekip, şu an için genel olarak otoyol sürüşlerinde test yapıyorlar.

Ancak bundan sonraki gelişmeler ile çok daha kabiliyetli otonom sürüş dinamiklerini araçlarda geliştirmeye kararlılar.

İstanbul trafiğinin otonom sürüş özelinde oldukça zorlu bir parkur olduğunu ifade eden yetkililer, yoğun trafik ve farklı senaryolar için yazılım geliştirme çalışmalarına devam ediyor.

Konuşmasına şu şekilde devam eden Dr. Umut Genç;

“İlk aşamada seviye 1 dediğimiz yazılım ya direksiyonu ya da hızlanmayı yani gaz ve freni kontrol ediyor. Mesela öndeki arabayı takip eden hız sabitleme sistemi seviye 1’dir.

Sürücü direksiyonu yönlendirir ancak gaz ve frene basması gerekmez. Seviye 2’de otonom yazılım hem öndeki arabayı takip ediyor hem de direksiyonu kontrol ediyor.

Seviye 2’de sorumluluk halen sürücüdedir, seviye 3’te ise sorumluluk araçta yani şirkette oluyor. 

Sürücüsüz araç

Seviye 3’te, sürekli yola bakmanıza gerek yok, mesela telefonunuzla oynayabilirsiniz.  Ancak kulağınız araçta olacak çünkü araçtan uyarı sinyalini aldığınızda tehlikeli bir durum olduğu ve 10 saniye içerisinde direksiyona geçmesi gerektiği anlamına geliyor.

Seviye 4’te ise, artık kulaklığı takıp film bile izleyebilirsiniz. Belli bölgelerde ve semtlerde araç bütün sürüşü kendi yapıyor, yolcular için hiçbir sorun yok.

Seviye 5 ise, her yerde her zaman tamamen tam otonom sürüş anlamına geliyor.” dedi. 

2Önümüzdeki 5 Yıl Otonom Sürüş Açısından Önemli!

Önümüzdeki 5 sene içinde bu teknolojinin çok daha hızlanarak ve katlanarak gelişeceğini ön görülürken, bu teknolojilerin seri üretime entegre edilmesi de önemli bir detay.

Çalışmaların devam ettiği Avrupa ve Amerika, bu konudaki yatırımlarını her geçen gün artırmaya devam ediyor.

Dünyanın pek çok ülkesinde bu konu ile çalışmaların hızla devam ettiğini görebiliyoruz. Geçen günlerde ilk kez sürücüsüz bir Drone, yolcu taşıyarak uzak doğu ülkelerinde ciddi bir gelişme kat etmeyi başardı.

Bu konuda Drone taksiler, uçan araçlar, otonom sürüş özellikle otomobiller, bunlara uygun yapılacak düzenlemeler, elektrikli araç üretimi ve özellikle batarya teknolojileri otomotiv endüstrisi açısından gelecek vizyonunu net şekilde göstermeyi başarıyor.

İkinci El İlanları

Tekerinize taş değmesin.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here