Triger Zinciri Nedir? Ne İşe Yarar?

1
6644

Motorunuzun üst ucu ve alt ucu farklı amaçlara hizmet eder, ancak motorun sorunsuz çalışması için mükemmel bir uyum içinde çalışması gerekir. Bazı araçlarda triger kayışı kullanılır. Diğerlerinde, motorunuzun üst ve alt ucunu birbirine bağlayan bir triger zinciri mevcuttur.

Çoğu durumda bu zincir, yağ pompasını ve su pompasını da çalıştırır. Bir triger kayışının aksine, triger zinciri rutin bir bakım öğesi değildir, bu nedenle değiştirme için belirli bir aralık yoktur.

Zamanla triger zincirinin esneyebilmesi, zincir gergisinin veya kılavuzların arızalanması veya yetersiz yağlamanın triger zincirinin kendisinde aşınmaya neden olması mümkündür. Bu olursa, triger zincirinin değiştirilmesi gerekir.

Triger Zinciri Nedir?

Bir bisikletteki zincir gibi, zamanlama zinciri de dişlileri birbirine bağlar – eksantrik mili dişlisi (veya dişliler) ve krank mili dişlisi. Motor çalışırken sürekli ve hızlı hareket ettiği için son derece dayanıklı olması gereken sertleştirilmiş metal bir zincirdir.

Bu zincir ön motor kapağının arkasında bulunur ve yağ pompasının çalışmasını ve su pompasının işlevini de rolüne dahil edebilir. Bazı araçlarda birden fazla zincir bulunabilir: bir zamanlama zinciri ve denge mili zincirleri.

Bir triger zincirindeki sağlam bağlantılar, değiştirme ihtiyacını ortadan kaldırmaya yöneliktir. Fakat bu parça da değişim gerektirecek durumlar söz konusu olabilir.

triger zinciri

Triger Zincirinin Değiştirilmesinin Gerekli Olduğuna Dair Belirtiler

  • Motor alanının önünden sert tıkırtı sesi.
  • Zamanlamayla ilgili kodlarla yanan Motor arıza ışığını kontrol edin.
  • Zor çalışma koşulu.
  • Aşırı yakıt tüketimi.
  • Sürüş sırasında zayıf güç.
  • Rölantide bayılma.

Triger Zinciri Nasıl Değiştirilir?

  1. Motor aksesuarları çıkarılır, motor yağı boşaltılır ve ön motor kapağı çıkarılır.
  2. Triger zincirindeki gerilim serbest bırakılır.
  3. Eksantrik mili ve krank mili dişlileri, triger zinciri ile birlikte çıkarılır ve teknisyen, bulundukları konuma özel bir not alır.
  4. Yeni zincir dişlilere takılır, ardından dişliler ve zincir aynı konuma yeniden takılır.
  5. Ön kapak yeniden takılır, aksesuarlar takılır ve motor yağı doldurulur.
  6. Teknisyen, onarımın başarılı olduğunu doğrulamak için motoru yol testlerini çalıştırır.

Hatırlanması Gereken İpuçları

Yeni zincir ile birlikte yeni bir triger zinciri gergisi takılmalı ve kısa süre sonra benzer bir onarım olasılığını ortadan kaldırmalıdır.

Aşınmış bir avara kasnağı veya alternatör yatağı gibi diğer koşullar, gerilmiş bir triger zinciri gibi gelebilir. Uzmana danışın.

Triger Zincirinin Değiştirilmesi Ne Kadar Önemlidir?

Triger zincirinizle ilgili bir sorun varsa, herhangi bir anda daha fazla çalıştırma sorununa neden olabilir. Araba sürerken motorun bayılması, sert bir sürüş gibi durumlar tehlikeli olabilir. Ayrıca, triger zinciri kırılırsa, hasar yalnızca bu zincirin değişiminden çok daha pahalı olacaktır.

2. El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here