Trafik Kazasında Kusur Nasıl Anlaşılır?

2
8199

Yoğun trafikte hepimizin başına gelebilecek bir durum olan trafik kazası, yaşandıktan sonra da can sıkıcı olabiliyor. Kendi haklılığında ısrarcı olan sürücüler, ortak bir yol bulunmasının önüne geçebiliyor. Her halükarda maddi hasarlı kazalarda tutanak tutulması, daha sonra haklı tarafın belirlenmesinde önemli rol oynuyor. Ancak bazı püf noktalar, haklı-haksız ayrımında anahtar görevi görüyor. Trafik kazasında kusur nasıl anlaşılır, trafik kazasında kusur kaç aşamalıdır?

Trafik Kazasında Kusur Oranları

Trafik kazalarında kusur oranı %0, %50 ve %100 olarak üç aşamada incelenir. %0 ve %100 bir tarafın tamamen haklı veya haksız olduğu durumları ifade ederken %50 her iki tarafın da eşit oranda kusurlu olduğu durumları ifade eder.

Trafik Kazasında Kusur Nasıl Anlaşılır

trafik kazasında kusur

Trafik kazasında kusur, büyük oranda olay yerinde çekilen fotoğraflardan ve doğru bir şekilde doldurulmuş olan kaza tutanağından anlaşılır. Trafik kazası sonrasında olay yerini fotoğrafları, haklı-haksız ayrımında çok önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle araçların plakası görünecek şekilde olay yerinin fotoğrafları çekilmeli, herhangi bir işaret, levha veya yönlendirme tabelası varsa bunlar da fotoğraflar arasına eklenmelidir.

Genelleme Yapmak Sizi Yanlışa Götürebilir

trafik kazasında kusur

‘Arkadan vuran her zaman haksızdır.’ veya ‘Yandan vurmanın açıklaması olamaz.’ gibi genellemeler büyük oranda doğru olsa da her senaryoda işlemeyebilir. Örnek vermek gerekirse, yeşil ışıkta duran bir sürücüye arkadan vuran araç %50 kusurlu sayılabilir. Veya makas atmakta olan otomobile arkadan ya da yandan çarpmak kusur sayılmayabilir. Hatta geçiş üstünlüğünün olmadığı bir yolda sağdan gelene öncelik vermeyen otomobilin yandan darbe alması da her zaman onu haklı kılmayabilir. Ancak bunlar uzmanlarca incelenerek karar verilen hususlar, burada yazılanlar üzerinden kaza sonrası tarafları ikna etmeye çalışmayın. Çünkü her senaryo, kendine özgü şartları içinde barındırabilir.

Fakat şunu da eklemekte fayda var ki, ülkemizde pratikte gözlemlenen uygulamaların çok büyük çoğunluğunda arkadan ve yandan çarpan araçlar kusurlu sayılıyor. O nedenle trafikte takip mesafesini doğru ve güvenli biçimde ayarlamak ve her zaman yol kontrolünü sağlam bir şekilde yapmak sizin yararınıza olacaktır.

Trafik kazası sonrasında oluşan araç kuyruğu

Trafiğin akışı içinde kendinizi kaybetmeden güvenli sürüşe öncelik verin, hiç kimsenin zaman kazanması için kendinizi ve başkalarını riske atmayın. Küçük dakikalar kazanmak için yapılan manevraların yol açtığı kazalar, aynı yolda saatlerin kaybedilmesine neden olabilir.

İkinci El Otomobil İlanları

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here