Trafik Kazası Geçirdiniz Şimdi Ne Olacak?

3
30354
Trafik kazası sonrası

Trafik kazaları kaçınılmazdır. Ülkemiz şartlarında günlük ortalama 4 bin otomobil trafik kazasına karışıyor. Ne kadar dikkatli, bilinçli ve iyi bir sürücü de olsak, özellikle de trafiğin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde yaşıyorsanız ne yazık ki trafik kazası olasılığı bir hayli fazladır. Bu yazımızda sizlere trafik kazası sonrası yapılması gerekenleri anlatacağız.

Trafik kazası
Farklı bir kazayı önlemek için Reflektör koymayı unutmayın!

Sakin Olun!

Bir trafik kazasına karıştınız. Yapılması gereken en önemli şey sakin kalmaktır. Sonrasında aracınızın dörtlü flaşörünü çalıştırmanız gerekir.

  • Aynalardan yolun seyrini kontrol ederek aracınızdan inin.
  • Aracınızda ve karşı araçta bulunan kişileri kontrol edin.
  • Ölü veya yaralı var ise gerekli yerleri arayın.
  • Onlar gelene kadar yeni kazalara sebebiyet vermemek için yola reflektör koyun!
Trafik kazası
Maddi hasarlı Trafik kazası

Maddi Hasarlı Bir Kaza İse;

Trafik kazası sonucunda herhangi bir yaralanma yok ise araçlar incelenir sonrasında anlaşma yoluna gidilir. Duruma göre kaza tespit tutanağı doldurulur. Eğer çok küçük bir kaza ise iki taraf anlaşıp diğerinin hasarını karşılaması halinde Tutanağa dahi gerek yoktur.

Trafik kazası
Gerektiğinde Trafik Polisini arayalım

Araçlarınızda Kaza Tespit Tutanağı bulundurun

Kaza sonrası lazım olan kaza tespit tutanağı kazanın oluş seyrine göre tutulur. Tutanak tutmada bir anlaşmazlık yaşanırsa  eğer trafik polisi çağrılır. Sürücülerden birinin alkollü olduğunu veya ehliyeti olmadığını fark ettiğiniz takdirde anlaşma sağlasanız dahi polisi arayın.

Kaza Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Doldurulmaz?

  • Kaza yaptığınız aracın sürücüsünün ehliyeti yoksa, yada ehliyeti kullandığı araca yetersizse. B sınıfı ehliyetle kamyon/kamyonet kullanıyorsa.
  • Sürücülerden bir veya birkaçı alkollü ise
  • Araçlardan herhangi birinin trafik sigortası yok ise
  • Kaza yaptığınız araç resmi plakalı ise
  • Trafik kazası ölüm veya yaralanma ile sonuçlandıysa

Kaza tespit tutanağı tutmanıza gerek yoktur. Gerekli tüm işler trafik polisleri tarafından yapılır.

Tutanak Tutuldu Ya Sonra?

Trafik kazası sonrası tutulan kaza tespit tutanağı her iki tarafında onayından geçtikten sonra kaza anının fotoğrafları da çekilerek kaza yapan sürücüler tarafından imzalanır. Sonrasında aracınızı kaza durumuna göre sigorta ile anlaşmalı Kaporta Onarım servislerinden birine götürmelisiniz. Servis, kaza ihbarında bulunup sigorta eksperinin gelmesini sağlayacaktır. Eksper ile birlikte verilen kararla aracınızın onarım süreci başlayacaktır. Onarım sonucunda aracınızın değer kaybını da çeşitli yollara başvurarak temin edebilirsiniz.

Kaporta Boya servisi
Kaporta Boya servisi

 

2. El Otomobil İlanlarına Buradan Ulaşabilirsiniz

 

Her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

 

3 YORUMLAR

  1. Kaza Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Doldurulmaz? Kaza yaptığınız aracın sürücüsünün ehliyeti yoksa, yada ehliyeti kullandığı araca yetersizse. B sınıfı ehliyetle kamyon/kamyonet kullanıyorsa.

    Ben wv caddy panelvan araç kullanıcısıyım ve b ehliyet’im var . Aracım ruhsat üzerinde ‘ kamyonet ‘ Olarak geçmektedir . Bu yazıda bunu da detaylı olarak belirtirseniz çok daha faydalı olacağını düşünüyorum. Teşekkür ederim. Ayrıca bu bilgilendirme umarım çok daha fazla yerde paylaşılarak çok daha fazla kişiye ulaşır . Bir çok kişinin pozitif yönde yararlanacağı bir uyarı olmuş . Herkese kazasız belasız günler diliyorum teşekkür ederim

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here