Togg’un Yerlilik Oranı Belirlendi!

0
8831
togg

Yerli otomobil TOGG için Gemlik tesisinde hazırlıklar hız kesmeden devam ediyor. Eylül ayında üretimin başlayacağı tesiste son aşamalar tamamlanıyor. Son olarak 208 adet robot ile parçalı denemeler yapılmıştı. Bir sonraki ay ise üretim denemelerine başlanması hedefleniyor. Ayrıca süreç içinde C segment araç için Avrupa’da Euro NCAP testleri devam ediyor. Hepimizin merak ettiği yerli Otomobil TOGG’un yerlilik oranı ise belli oldu.

TOGG’un Yerlilik Oranı %50’nin Üzerinde

TOGG’un yerlilik oranı yayınlanan habere göre %51 civarında olduğu öğrenildi. Bununla birlikte önümüzdeki 5 yıl içinde çıkacak B-SUV ve C-MPV modelleri için bu oranın üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Yani 2026 yılına kadar araçların yerlilik oranı neredeyse %65 seviyelerine ulaşacak.

Yerlilik Oranında Çinli İş Ortağı Farsis’in Etkisi Büyük!

Bilindiği üzere TOGG’un Farsis adında Çinli bir iş ortağı var ve yerlilik oranında Çinli iş ortağının yapacağı üretiminde etkisi çok yüksek. Markanın Gemlik tesisinin hemen yanına kurduğu yerli lityum pil üretim tesisi 2023 yılında açılmış olacak. Üretim tesisinin yıllık 15 GWh pil üretmesi hedefleniyor.

Ayrıca yerlilik oranı ile fikri ve sınai mülkiyet hakları birbirinden tamamen ayrıdır. Bu haklar %100 Türkiye’ye ait olduğundan yerlilik oranı düşük dahi olsa Türkiye’ye ait milli bir otomobil oluyor.

Türkiye’de Üretim Yapan Otomobil Markaların Yerlilik Oranları

Türkiye’de üretim yapan otomobil markalarının yerlilik oranları da paylaşıldı. Buna istinaden binek araçlarda en yüksek orana sahip model %66 ile Hyundai Bayon oldu. Ayrıca ticari araçlarda ise Ford Cargo %88 oranla en yüksek yerlilik oranına sahip.

Ardından Hyundai’nin yüzde 51-66, Renault yüzde 41-51, Fiat yüzde 51-58 ve son olarak da Toyota yüzde 42-55 oranında yerlilik oranına sahip. Genel ortalama ile ilgili olarak, üretimin %56’sının yerli üretim olduğu söylenebilir. Bu sebeple TOGG bu markaların altında kalacak gibi gözüküyor. Fakat belirtilen 5 yıllık plan dahilinde yerlilik oranı en yüksek otomobil olma hedefi devam ediyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here