Tempomat Nedir? Tempomat Nasıl Çalışır?

0
6406
tempomat nedir
SSPIP87589

Otomobil teknolojileri her geçen on yılda kendilerine yenilikler katarak hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. Farklı markaların değişik isimlerle modellerine monte ettiği bu teknolojiler bazen kafa karışıklığına neden oluyor. Tempomat da, Mercedes-Benz modellerinde görülen özelliklerden bir tanesi. Bazen kullanıcıların merak ettiği bu teknolojiyi sizler için araştırdık. Tempomat nedir, nasıl çalışır gibi sorulara cevap vereceğiz.

Tempomat Nedir?

Tempomat, birçok markanın Cruise Control adıyla piyasaya sürdüğü hız sabitleme özelliğidir. Aslında teknik bakımdan aralarında hiçbir fark yoktur. Genelde Mercedes-Benz modellerinde bu isimle anılan teknoloji, bazı ülkelerde Tempomat ismiyle biliniyor.

Tempomat Nasıl Çalışır?

Tempomat otomobilinizin hızını sizin için sabitleyen bir tür gaz ayarıdır. Siz sistemi ayarladığınızda, otomobil sizin yerine dilediğiniz kadar gaz pedalının tetiklediği yakıt enjektörlerine emir göndererek otomobilin seyir işlemini devralır. Aslında çok elektronik bir sistem değildir, hatta mekanik bir sistem olarak da bilinir. Fakat yeni nesil otomobiller için mekanik diyerek küçümsememekte fayda var.

Tempomat, özellikle uzun yolda sık seyahat eden sürücüler için büyük kolaylık sağlıyor. Ayağınızı uzun süre gaz pedalında tutarak aracın motor sarsıntısı hissetmekten ve sürekli bacağınızı aynı pozisyonda tutmak zorunda kalmaktan kurtulmuş oluyorsunuz. Ayrıca otomobil bu şekilde sürekli sabit süratte ilerlediği için yakıt tasarrufu sağlayan bir tarafı da var.

Tempomat aşağıdaki durumlarda devre dışı kalır:

  • Tempomat açıkken frene bastığınızda
  • Otomatik vites P, R veya N pozisyonunda ise
  • Aracın el freni çekilmiş ise
  • ESP kapatılmış ise

sistem devre dışı kalacaktır.

İkinci El Mercedes-Benz İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here