Tekerlek Fren Silindiri Nedir? Ne Zaman Değiştirilir?

1
3141
Ön Tekerlek

Fren sistemi, arabanızın durmasını veya manevra yapmasını yavaşlatmanın birincil yöntemidir. Kampana frenli bir araba, frenlerin işlev görmesi için kritik bir bileşen olarak tekerlek silindirlerini kullanır. Bu tekerlek fren silindiri, uzun süreli kullanımda ve zamanla arızalanmaya meyillidir ve fren sıvısı sızdırmaya veya tutukluk yapmaya başladıklarında değiştirilmeleri gerekir.

Tekerlek fren silindirleri genellikle üç ila beş yıl veya yaklaşık 100.000 km’ye kadar dayanır, ancak bu, yapılan sürüş türünün yanı sıra marka ve modele bağlı olarak değişir. Bununla birlikte, fren tekerleği silindiri değiştirmenin maliyeti genellikle daha azdır, çünkü genellikle fren pabucu değişimiyle aynı anda yapılır.

Tekerlek Fren Silindiri nedir?

Tekerlek fren silindiri, kampanalı frenli bir arabadaki hidrolik fren sisteminin bir parçasıdır. Her fren kampanasının arkasında bir tekerlek silindiri bulunur. Fren pedalına basıldığında, hidrolik fren sıvısı basıncı tekerlek silindirini uzatarak fren pabuçlarını tambura doğru zorlar ve sürtünme arabanızın yavaşlamasına neden olur.

Bir tekerlek silindiri, işlenmiş bir deliğe sahip bir dökme demir tüptür ve fren sıvısı orta bölüme girer. İçeride sıvı basıncı oluştuğunda iki küçük metal piston her iki ucunda da dışarı doğru zorlanır. Her bir piston, sıvının sızmasını önlemek için bir contaya sahiptir. Pistonlar deliğe sıkışırsa veya contalar sızmaya başlarsa, fren tekerleği silindiri değiştirilmelidir.

tekerlek fren silindiri

Tekerlek Fren Silindirinin Değiştirilmesi Gerektiğini Gösteren Belirtiler

-Tekerlek alanından sıvı sızıyorsa

-Arka frenler kilitleniyorsa

-Fren pedalı basıldığında sertlik hissediliyorsa

Tekerlek Fren Silindirleri Nasıl Değiştirilir?

Teknisyen arka tekerlekleri yerden kaldırır ve tekerlekleri çıkarır. Frenler incelenir ve hatalı tekerlek silindirleri belirlenir. Fren kampanası kaldırılır. Tekerlek silindiri çıkarılır ve yeni bir tekerlek fren silindiri takılır. Fren sıvısı doldurulur ve frenlerin havası alınır. Teknisyen frenleri yeniden monte eder, tekerlekleri takar ve aracı indirir. Araba, onarımın tamamlandığını doğrulamak için yol testine tabi tutulur.

Hatırlanması Gereken İpuçları

-Genellikle, fren tekerlek silindirleri çiftler halinde ve genellikle fren pabucu değişimiyle aynı zamanda değiştirilir.

-Fren silindiri değiştirildikten sonra kampanalı frenler ayarlanmalıdır.

-Fren sıvısının havası boşaltılmalıdır, aksi takdirde süngerimsi bir pedal ve tutarsız fren çalışması meydana gelebilir.

Fren Silindirinin Değiştirilmesi Ne Kadar Önemlidir?

Tekerlek fren silindirlerinizin, arıza belirtileri gösterdiklerinde değiştirilmeleri, güvenle sürüş yapmanızı sağlar, pedala her bastığınızda frenlerinizin düzgün çalışacağını bilirsiniz. Fren silindirlerinden biri veya her ikisi arızalı olduğunda arabanızı sürmeye devam etmek sizin için, arabanızın yolcuları ve çevrenizdeki diğer insanlar için tehlikeli olabilir.

2. El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here