Tekerden Gelen Uğultunun Sebepleri ve Çözüm Yöntemleri

0
7773
tekerden gelen

Otomobiller, birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin güvenli bir şekilde yol alabilmesi için bakımlarının zamanında yapılması gerekir. Bakımlar dışında ise otomobilin yürür aksamındaki mekanik parçalar da zamanla deformasyona uğrarlar. Deformasyona uğrayan parçaların değişimi gerekir. Otomobilin mekanik parçaların arızası esnasında otomobilde bazı sesler oluşur. Bu seslerden biri de uğultu sesidir. Bu yazımızda sizlere; tekerden gelen uğultunun sebepleri ve çözüm yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Tekerden Gelen Uğultunun Sebepleri ve Çözüm Yöntemleri

Otomobiller, ön takım arızası oluşturduğunda sürücüsüne bazı uyarılarda bulunur. Bu uyarılardan biri de tekerden gelen uğultudur. Uğultunun birçok sebebi olabilir. Ancak en yaygın sebeplerden biri tekerlek rulmanının bozulmasıdır. Tekerlek rulmanı tekerleğin dönmesini sağlayan parçadır. Zamanla eskir ve ses çıkarmaya başlar. Bu durumda yapılması gereken rulmanların değişimidir. Rulmanların değişimi için yapılması gereken, tekerlek ve disklerin sökülerek tornacıda presletilmesidir. Eski rulman sökülür. Yeni rulman yerine oturtularak araç toparlanır. Tekerlek rulmanının ömrü aracın kullanıldığı yol şartlarına göre değişiklik gösterebilir. Bozuk yollarda daha sık bozulmaktadır. Bozuk yollarda araçları daha yavaş kullanmak gerekir.

tekerden gelen

Orjinal Rulman Tercih Edin

Tekerlek rulmanı arıza yaptığında parçacıdan orjinal rulman satın almanız daha uzun süre sorunsuz kullanmanızı sağlar. Yan sanayi rulman daha kısa sürede bozulacağı için tekrar işçilik ücreti ödemeniz gerekecektir. Bu sebepten orjinal rulman daha pahalı gibi gözükse de aslında daha ucuzdur.

Uğultu Sesinin Sebebi Lastikler de Olabilir

Araçtan gelen uğultu sesinin sebebi genelde rulman olsa da nadir olarak lastiklerin özelliğini kaybetmesi de uğultu oluşturabilir. Hatta çoğu zaman arızanın rulman olduğu düşünülür. Rulman değişimi yapılır. Ancak ses kesilmez. Sonrasında lastiklerin değişimi ile sorun çözülmektedir.

tekerden gelen

Rulman Değişim Maliyeti

Tekerlek rulmanı yetkili seviste değiştirilebileceği gibi; sanayide motor mekanik servisleri tarafından da değiştirilebilir. Rulman değişim işçiliği için alınan işçilik ücreti markadan markaya değişebileceği gibi ortalama olarak tekerlek başı 250₺’dir. Bu rakam ortalama olarak söylenmiştir. Marka model olarak belirtecek olursak; Fiat linea 1.3 multijet’lerin tekerlek bilyası değişim işçiliği press ile birlikte 150 ₺’dir. Bilyanın fiyatı orjinal ve yan sanayi olarak farklılık gösterecektir. Kaliteli bir bilya ortalama olarak 150 ₺’dir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here