Tarihte İlk BMW Otomobil ve Motosiklet!

1
3222

BMW denildiği zaman akla hemen, lüks araç ifadesi geliyor. Yada lüks araç denildiği zaman akla hemen BMW geliyor. Alman üreticiler, BMW, Mercedes-Benz gibi markalar premium araç denilen lüks sınıfın en bilinen ve satış rakamları olarak piyasayı domine eden markalardır.

İlk Olarak nasıl kurulmuş, ilk motorunun ve ilk motosikletinin özellikleri neler bugün sizler için bu konu ile alakalı bir derleme yaptık.

BMW

1BMW Tarihi ve İlk BMW Otomobil

BMW firması, ilk olarak 2 uçak firmasının birleşmesi ile kuruluyor. 1916 yılında kurulan şirket, motosikletler üreterek 1923 yılında ilk R32 isimli motosiklet modelini üretmiş oluyor. İlk otomobil üretimini de şirket 1928 yılında yapıyor. İlk otomobilini, satın altığı otomobil fabrikasında devam ettiren firma, üretiminde 28.000 adet civarında seri üretim yapıyor.

Bu seri üretimi 1928 yılından başlayarak 1932 yılına kadar sürdürüyorlar. Daha sonra 3.20 adıyla, tamamen Bmw’nin kendi tasarladığı bir model üretiliyor. İlk araçlarından itibaren, farklı karoser seçeneklerini üreten Bmw, Aslında ilk üstü açık (Cabrio) araba ya da ilk spor otomobil üretimi ünvanlarını da almayı başarıyor.

Gerek araç boyutları, gerek motorunun küçüklüğü ile olsun, İlk Bmw’nin ölçüleri bugünün minimal araçlarından bile oldukça küçük olarak tasarlanmış.

0.75 litre hacminde 4 silindirli bir motor ile üretilmiş.

BMW

15 Hp güç üreten minimal bir motor. BMW’nin meşhur “Böbrek” tasarımı, yani ön taraftaki havalandırma ızgaralarının tasarımı ilk modellerinden beri varmış.

BMW’nin amblemi, kuruluşu uçak şirketlerinin birleşimi olduğundan dolayı, bir uçak pervanesinden esinlenilmiş.

BMW

Motosiklette, oldukça basit ve sade bir tasarım ile üretilmiş ve güç aktarımını bir zincir ile değil bir mil vasıtası ile iletilmiş oluyor. Boxer 2 silindirli bir motor olan modelin, gösterge paneli çok şık tasarlanmış. Oldukça sade ve basit bir şekilde tasarlanan ilk BMW, dikiz aynası, yan aynalar, marj motoru, silecek gibi donanımları barındırıyor.

Bisiklet lastiklerine benzer incelikte jant yapısı olan model,1920’lerin tasarım diliyle hayat bulmuş.

Dixi ismini alan model, BMW logosunun altında farklı bir ambleme de sahip. Krom çubuklar ile birbirine bağlanan 2 adet yuvarlak farı var.

BMW’nin anlamı: (Bayerische Motoren Werke veya İngilizce’de Bavarian Motor Works)

BMW

İkinci El İlanları

Tekerinize taş değmesin.

1 YORUM

  1. bu bmw böbrekleri ilk araçlardan beri varmış enteresan. adamların tasarım dili demekki… ama son modellerde çok büyük yapmışlar onu sevmedim.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here