Tankslapper Nedir? (Tank Tokatlama)

0
9050
tankslapper

Motosiklet kullananların korkulu rüyası olan tank slapper, yüksek hızlarda motosikletin ön tekerleğinin sağ sol istemsiz bir şekilde yalpalamasıdır. Bu durumda motosikleti kontrol altına almak bir hayli zordur. Peki tankslapper anında yapılması gereken nedir? Tankslapper olmaması için alınacak önlemler nelerdir?

Tankslapper Nedir?

Tankslapper, genelde güçlü ve ebatı küçük olan motosikletlerde meydana gelen, yüksek hızda gidonun sağa sola vurmasıdır. Motosikletin ön tekerinde oluşan bu olay sürücünün kontrolü kaybetmesine neden olur. Tankslapper oldukça korkutucudur. Sürücünün oldukça soğukkanlı olup durumu toparlaması gerekir. Aksi halde kaza kaçınılmaz olacaktır.

Tankslapper Oluşma Nedenleri?

  • Motosiklete sonradan takılan aerodinamiği etkileyecek aksesuarlar, (ön cam gibi)
  • Gidonda oluşan boşluk ve bazı sorunlar,
  • Lastiklerin deforme olması veya araca uygun olmayan desenlere sahip olması,
  • Tekerin duruş pozisyonunun bozuk olması,
  • Motosikletin arkasına koyulan yükün fazla olması sonucu ön tarafın yol tutuşunun azalması,
  • Motoru tekere kaldırmak ve yere sert vuruş,
  • Ön ve arka süspansiyon arasındaki sertlik farkının fazla olması,
  • Süspansiyonun arızalı olması,

Tankslapper, ön tekerleğin bir anlık hareketiyle başlar. Dengesi bozulan tekerlek, dengeye ulaşana kadar sağa sola hızlı bir şekilde vurur. Gidon tokatlaması esnasında sakin bir şekilde motorun üzerinde kalmak gerekir. Çünkü bu durum biraz sonra geçecektir. Gidonu sert bir şekilde tutmak faydadan çok zarar verecektir. Bu sorun başınıza gelirse sakin durmak en önemli hamledir.

tankslapper

Kaza Nasıl Engellenir?

Gidonun çok sert tutulması çok daha fazla sarsılmaya neden olacaktır. Selede daha uzağa yaslanın, bu tarz kullanımda kollar ve dirsekler yere paralel olur. Motosikleti durdurmak veya yavaşlatmak için fren yapmaktan kaçının. Fren yapmak motorun düşmesine sebep olacaktır. Tüm bu bahsedilenlerin çok kısa bir süre içerisinde yapılması gerekir. Ancak tüm bunlardan çok daha önemlisi de sakin kalmaktır. Motosikletin dinamiğini bozacak her türlü hareketten kaçınmak gerekir. Motosikleti durdurmaya çalışmak da buna dahil. Tankslapper oluşmasını engelleyen bir parça da gidon suspansiyonudur.  Bu parçanın görevi oluşan enerjiyi sönümlemektir. Bu sayede kafadaki sarsıntı azalacak ve gidon tokatlamak daha kısa sürecektir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here