SUV ile Crossover Farkı Nedir?

0
7238
suv crossover

Dönem dönem bazı araçlar popülerleşiyor, bundan 10 yıl önce hatchback otomobiller çok popülerken, şuan ise yollarda çok fazla heybetli ve yüksek araçlar görüyoruz. İnsanların kendini daha güvende hissettiği SUV ve Crossover araçların farkları nelerdir?

Crossover Nedir?

Crossover araç

Crossover teriminin anlamı İngilizce “karşıdan karşıya geçmek” olarak tanımlanır. Fakat detaylı bir şekilde tanımı yapıldığında binek araç şasisi kullanan, arazi şartlarına uygun sayılabilecek yüksek araç şeklinde söylenebilir. Popüler Crossover’lara örnek olarak Nissan Qashqai, Renault Kadjar, Volkswagen Tiguan ve Audi Q3‘ü örnek verebiliriz.

SUV Nedir?

suv araç

SUV’nin açılımı “Sport Utility Vehicle”dir ve Türkçe “Spor Maksatlı Araç” anlamına gelir. SUV’ler genel olarak şehir içi kullanıma uygun dört çeker araçlar olarak tabir edilir. Station Wagon’dan Hatchback’e bir çok aracın özelliklerini bir araya getirdiğinden, çoğu zaman anlam karmaşası yaşanabiliyor.

SUV ve Crossover Farkı Nedir?

İki araç tipi görüntü olarak birbirlerine yakın olsalar da, kullanım ve üretim amaçları birbirinden farklıdır. SUV ve Crossover araçların farklarını sizler için listeledik.

1SUV araçlar kendine uygun şasi ve gövdeyi kullanırken, Crossover araçlar tam tersi hatchback, sedan veya SW platformunu kullanır.

2SUV araçlar 4×4 çekiş sistemine uygun arazi koşullarını sağlar. Crossover modellerde ise çoğunlukla 4×2 çekiş sistemi ile üretilir.

3SUV’ların motor gücü, boyutları ve iç hacmi Crossover araçlara göre daha fazla olduğu söylenebilir. Ayrıca SUV araçların uygun arazi koşullarını sağlamasına rağmen Crossover araçlar daha çok şehir içi kullanıma uygundur.

3En önemli farkların başında motor ve şanzıman çeşitleri geliyor. Crossover araçların tersine SUV araçlar büyük hacimli ve yüksek tork değerine sahiptir.

4Crossover araçlar daha düşük yakıt tüketimine sahipken, SUV araçlar daha yüksek yakıt tüketimine sahiptir.

5En temel ayırt edici özellik ise şasileridir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi SUV araçlar pikap şasilerini veya kendilerine uygun tasarlanmış şasiler kullanılır. Bir diğer önemli nokta ise SUV araçlar şasi karoser düzenine sahiptir. Bu sayede araç daha dayanıklı olur ve maliyeti düşer.

Özetleyecek olursak bir aracın SUV veya Crossover olduğunu aracın şasilerine ve özelliklerine bakılarak karar verilir.

İkinci El SUV Araçlar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here