Sürüş Halinde Vitesi Boşa Atmak Zararlı Mı?

0
7227
Vitesi Boşa Atmak

Ülkemizde 20 milyonu aşkın otomobil ehliyeti bulunan sürücü var. Bunlardan kaç tanesi aracını tam anlamıyla doğru kullanabiliyor? Kaç tanesi sürüş anında vitesi boşa atmak yerine viteste seyrediyor?

Günümüzde internet ağının da gelişmesiyle birlikte tamamen kulaktan dolma bilgiler mevcut. Amatörlerden profesyonel sürücülere kadar akıllara takılan sorulardan birkaç tanesi de şu şekilde; Vitesi boşa atmak yakıt tasarrufu sağlar mı? Bayır aşağı giderken vites boşa atılır mı? Bu gibi sorular otomobillerin temel çalışma mantığını bilmeyen kişiler için oldukça karmaşık gelebiliyor. Ayrıca ülkemizde akaryakıt fiyatlarının gitgide artması bu gibi soruların halk arasında sorulmasına ön ayak oluyor.

Gelin birlikte “Sürüş Halinde Vitesi Boşa Atmak Zararlı Mı?” yazımızda bu sorulara birlikte yanıt bulalım;

Vites

Vitesi Boşa Atmak Yakıt Tasarrufu Sağlar Mı?

Bu sorunun altındaki temel nokta insanların benzinden veya motorinden tasarruf etme k istemesidir. Ancak bu tamamen bir efsanedir ve yakıt tasarrufu sağlamayacağı gibi seyir halinde başınıza başka sorunlar açabilir. İnsanlar genellikle yokuş aşağı eğimli yollarda giderken vitesi boşa atıp yoluna devam etmenin yakıt harcamayacağına inanıyor fakat durum tam olarak böyle değil. Eğer yokuş aşağı inerken motoru kapatırsanız başka tabii. (Teorik olarak daha az yakıt harcansa da asla yapmayınız.) Otomobiliniz viteste takılı değilken “Rölanti” de yakacağı benzini yokuş aşağı inerken yakmaya devam eder. Çünkü motorun kapanmaması gerekir ve bir miktar yakıt yanma odalarına püskürtülür. Ancak yokuşu aracınız vitesteyken inerseniz şanzıman ve motor birlikte hareket edeceğinden dolayı yerçekimi sebebiyle tekerlekler döndükçe motorunuzun silindirleri de döner. Hatta yol bilgisayarı olan otomobillerde, yokuş aşağı inerken aracınız vitesteyken, gaza basmayıp yokuşu inerseniz ekranda yakıt tüketiminin 0 litrelere kadar düştüğünü görebilirsiniz.

Yakıt Tüketimi

Sonuç olarak, aracınızın kendi hızı veya eğim sayesinde seyir edebildiği her durum için, otomobili viteste tutmak ve gaza basmamak yakıt açısından en verimli hareket olacaktır.

Bunun dışında;

Aracınızın vitesi boşta giderken ani gelişen bir durumda hem gaz tepki süresini (Tekrar vitese atana kadar geçen süre.) hem de frenden alacağınız performansı düşüreceksiniz.

Ayrıca;

Yazımız düz vitesli otomobiller için geçerlidir. Otomatik araçlarda seyir halinde vitesle oynamanız araca maliyetli zararlar verebilir. Çalışma mantıkları şanzıman türüne göre değişkenlik gösterecektir.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here