Otonom ve yarı otonom sürüş fonksiyonları bir süredir yeni üretilen otomobillerde yerini aldı. Bunlardan bir tanesi de Subaru EyeSight.

Sürüş Fonksiyonları ve otonom özelliklerden en yaygın olanları radar tabanlı adaptif seyir kontrolü ve otomatik frenlemedir. Volvo Şehir Güvenliği özelliğini piyasaya sunduğunda ikincisi daha iyi tanınmaya başlandı.

Subaru EyeSight teknolojisi otomobil başka bir araç, yaya veya bisikletçi ile bir çarpışmaya yakın olduğu durumlarda sürücü tepki konusunda başarısız olursa kazayı önlemek adına fren yapabiliyor.

Bu güvenlik özelliklerinin çoğu veri toplamak için radarlar, sensörler ve kameralar dan oluşan bir sisteme dayanır. Subaru EyeSight, diğer taraftan, stereo kameralar gözlemsel analiz sonucunda çalıştığı için ismi ile uyumludur.

Subaru EyeSight Yetenekleri

Subaru EyeSight en yararlı yeteneklerinden biri Adaptive Cruise Control (ACC). Bu özelliği etkinleştirdikten ve istediğiniz hızı ayarladıktan sonra Subaru EyeSight, sürücü ve/veya trafik koşullarına yanıt olarak aracı hızlandırıp yavaşlatıyor.

Subaru EyeSight

Daha yavaş bir araç şeridinize aniden girerse Subaru EyeSight aracınızı otomatik olarak yavaşlatıyor. Hızlandığında veya şeridinizden ayrıldığında, sistem önceden ayarlanmış hıza geri geliyor.

Çoğu ACC sistemi gibi, sürücüler de öndeki araçtan istenilen mesafeyi ayarlayabilirler. Ancak EyeSight, otomobilin ne kadar agresif bir şekilde hızlanmasını istediğinizi de ayarlamanızı sağlıyor. Bunu sağlayan kurşun araç start uyarısı ile, öndeki arabanın ilerlemeye başlaması nedeniyle sürücüyü uyarır.

Hareket halindeyken Subaru EyeSight yol işaretlerini izler ve sürücülerin şeritlerinde kalmalarına yardımcı olmak için Lane Sway ve Departure Warning işlevini kullanır. Sisteme belirtmeden aracı şeridinizden şeritten çıkarırsanız, sistem sizi uyarabilir ve hatta sizi hizada tutmak için müdahale edebilir.

Kaza Önleyici Frenleme

Subaru EyeSight ayrıca Çarpışma Öncesi Frenleme ve Çarpışma Öncesi Gaz yönetimi ile kazaları önlemeye yardımcı olur.

Kazaları önlemek için EyeSight, diğer arabalar, yayalar, bisikletçiler, motosikletler ve diğer nesneler için aracın önündeki alanı izler. Sistem daha sonra olası bir çarpışma durumunda sürücüyü uyarır.

Bir çarpışma yakınsa ve sürücü yavaşlamazsa, sistem bir kazayı önlemek veya azaltmak için ani fren uygular. Subaru’ya göre, “EyeSight, göreceli hız farkı 50 km/s veya daha az olan iki araç arasındaki çarpışmaları önlemeye yardımcı oluyor.” Çarpışma Öncesi Gaz Yönetimi ise sürücü hatası nedeniyle istenmeyen hızlanma nedeniyle aksiliklerin önlenmesine yardımcı olur.

Otomobilin önünde bir nesne varsa ve sürücü gaza sert basarsa, EyeSight sürücüyü bir gösterge ve sesli alarmla uyarır. Sistem aynı zamanda aracı yavaşlatmak için motorun çıkışını kısıtlayabilir.

Görme Sınırlamaları

EyeSight insan gözleri gibi keskin bir yapıya sahiptir. Parlak ve net koşullarda en iyi şekilde çalışır. Ancak yağmur gibi durumlar EyeSight çalışmayabilir. Bu durumda sürücü uyarılır.

Subaru EyeSight

EyeSight geceleri çalışır, ancak aniden sağanak yağışa yakalanırsanız, geçici olarak kullanılamayabilir. Burada olması pek olası olmasa da, sisli koşullar da sistemin durmasına da neden olabilir. EyeSight’ın kameraları ön yolu görmek için tasarlandığı  için arkanızı göremeyeceğini unutmayın.

Son olarak, EyeSight ile bir Subaru kullanıyorsanız, aracınızın iç temizliği yaparken çok dikkatli olmanız gerekir. Kamera merceklerinde herhangi bir leke veya parmak izi EyeSight’ı işe yaramaz hale getirebilir.

Eğer size maliyet olarak olumsuz bir yansıma gösterme ihtimalini ortadan kaldırmak istiyorsanız ön camın üst kısmını silerken çok dikkatli olmalısınız.

Ancak hatırlanması gereken en önemli şey, hiçbir güvenlik sistemine %100 güvenmemektir. Bu özellikler sadece ek bir katmandır. sürüş güvenliği direksiyondaki kişiyle başlar ve biter.

İkinci El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here