Sıfır Emisyonlu Araç Nedir?

Zero-Emissions Vehicle (Sıfır emisyonlu araç) veya ZEV, yerleşik güç kaynağından egzoz gazı salmayan bir araçlara verilen isimdir. Sağlığa ve çevreye zararlı kirleticiler arasında partiküller (is), hidrokarbonlar, karbon monoksit, ozon, kurşun ve çeşitli nitrojen oksitleri bulunur. Terimin en son yaygın kullanımı aynı zamanda uçucu organik bileşikleri, çeşitli hava zehirlerini (1,3-Bütadien), karbondioksit ve diğer sera gazları gibi küresel kirleticileri de içermektedir.

Sıfır emisyonlu araçlara örnekler arasında bisikletler, elektrikli bisikletler, yerçekimi yarışçıları (gravity racers) gibi kasla çalışan araçlar bulunur.

sıfır emisyonlu araçalar

Ayrıca emisyonları elektriğin üretildiği konuma kaydırabilen diğer pilli elektrikli araçlar da bu kapsama girebilir. Hidrojen içten yanmalı motorlu araçları içermez çünkü bunlar neredeyse emisyonsuz olmalarına rağmen bir miktar emisyon üretirler. Aynı zamanda,% 100 biyoyakıtla çalışan araçları da içermez, çünkü bunlar genel olarak karbon nötr olmalarına rağmen egzoz gazları yayarlar.

Üretim sürecinden kaynaklanan emisyonlar bu nedenle bu tanıma dahil edilmemiştir. Üretim sırasında oluşan emisyonların bir aracın çalışma ömrü boyunca oluşan emisyonlarla karşılaştırılabilir büyüklükte olduğu tartışılan bir konudur.

Sıfır Emisyonlu Araç Türleri Nelerdir?

Hayvanla ve insan gücüyle çalışan araçlar bu kapsama girerler dedik. Bunun yanı sıra, pilli elektrikli araçlar (arabalar, uçaklar ve tekneler dahil) kullanım sırasında yukarıdaki kirleticilerden veya CO2 gazlarından herhangi birini yaymaz. Bu, özellikle bölgede ikamet edenlerin sağlığının ciddi şekilde etkilenebileceği yoğun nüfuslu bölgelerde önemli bir niteliktir.

zero emission car

Motorlu Taşıtlar

Diğer sıfır emisyonlu araç teknolojileri, elektrik modundayken plug-in hibritleri (örneğin ICE / elektrikli batarya); hem şarj hem de elektrik modunda bazı plug-in hibritleri içerir. Sıvı nitrojen araçları, hidrojen araçları (yakıt hücrelerini veya dönüştürülmüş içten yanmalı motorları kullanan) ve güneş enerjili arabalar da bu kategoriye dahildir.

Segway Kişisel Taşıyıcılar, ortalama bir otomobilden on bir kat daha fazla enerji verimli olan, iki tekerlekli, kendi kendini dengeleyen, pille çalışan makinelerdir. İki lityum iyon pil ile çalışan Segway PT, çalışma sırasında sıfır emisyon üretir. Standart bir duvar prizi üzerinden şarj ederken ihmal edilebilir miktarda elektrik kullanır.

hava aracı sıfır emisyon

Hava Araçları

Elektrikli uçak, elektrik motorları ile çalışan bir araçtır. Bu araçlarda güç, elektrik, piller, güç kabloları, güneş pilleri, ultrakapasitörler, yakıt hücreleri gibi çeşitli yöntemlerle sağlanabilir.

Deniz Araçları

Özellikle tekneler ve diğer deniz taşıtları için de sıfır emisyon seçenekleri bulunur. Rotor yelkenleri, kanat yelkenleri, turbo yelkenler gibi özel yelkenlere sahip deniz araçları mevcuttur. Bazı özel yelkenler bu deniz araçlarını emisyon olmaksızın itebilecek güç üretebilir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here