Senteden Atlak Ne Demektir?

0
12971

Otomobil teknolojisi her ne kadar gelişse de büyük değişimler içerisine girse de değişmeyen ve hep var olacak bir ayar vardır: Sente Ayarı. Bu ayar düzgün yapılmadığı takdirde otomobiliniz çalışmaz veya dengesiz çalışır. Bazı sebeplerden ötürü araç kendi kendine de senteden atlayabilir. Bu yazımızda sizlere “Senteden Atlak” tabirini açıklayacağız.

Sente Ayarı Nedir?

Sente ayarı, kam milinin bulunduğu konum ve zamanlamasının doğru bir şekilde olmasıdır. kam mili, triger kayışı veya zinciri vasıtasıyla hareketini krank milinden alır. Krank mili pistonlara hareket verirken eksantrik mili de subaplara hareket verir.

Senteden Atlak

Sente ayarı, kam milinin bulunduğu konum ve zamanlamasını doğru bir açıyla ayarlamayı ifade eder. Kam mili, kranktan triger kayışı veya zinciri ile birlikte alınan kuvvetle hareket eder. Krank mili pistonu hareket ettirdiğinde, kam mili valfleri hareket ettirir. Doğru motor zamanlaması, krank miline ve eksantrik miline bağlıdır. Bu miller, silindirlere gönderilen hava / yakıt karışımını düzenler ve aracın stabil çalışmasını sağlar. Kam mili, krank milinin yarı hızında dönmelidir. Sapma ve hataya yer yoktur. Bunu gerçekleştirmenin en uygun yolu, senteyi doğru ayarlamaktır.

Sente Ayarı Nasıl Yapılır?

Bu ayar iyi ustalar ve servisler tarafından yapılmalıdır. Belirli periyotlarla aracın sentesi kontrol edilmelidir. Yeni nesil araçlarda sentede oluşabilecek ufak bir bozukluk dahi ECU tarafından tespit edilir. Sürücü uyarılır

Senteden Atlak

Senteden Atlak Ne Demektir?

Otomobiller eskidikçe arızalara daha elverişli bir hale gelir. Motorda yaşanılacak bir arızanın çözümü için motorun sökülmesi gerekir. Motor toplanırken sente ayarı düzgün yapılmaz ise aracınız senteden atlak olur. Bazı otomobiller örnek verecek olursak 1.6 thp Peugeot motorları sonradan güçlendirilip ani gazlamalarla kendi kendine senteden atlayabilir. Aracı senteden atlak bir şekilde kullanmak subaplara ve sensörlere zarar verebilir. Sente ayarı aracın motorunun düzgün çalışmasını sağlar. Sentesi bozuk olan araç tekleyerek çalışır ve sürücüleri aşağıdaki maddelerle karşı karşıya bırakır.

• Yakıt tüketimi artar.

• Performansında farkedilebilir derecede azalma görülür.

• Rölantide dalgalanma tekleme olur.

• Motor huysuz çalışır.

  • Silkelemeler görülebilir.
  • Bunlara bağlı olarak sürüş keyfi azalır.

 

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here