Sedan Otomobil Nedir?

0
1963
Sedan Otomobil A3

“Üç Kutu Tasarımı” terimini hiç duydunuz mu? Kendinizi bir otomobil meraklısı olarak tanımlamıyorsanız, duymamış olmanız çok muhtemel. Sizin için açıklayalım bu terim, fiziksel olarak ayrılmış ön kısım(Motor bölmesi), orta bölüm(Yolcu bölmesi), ve arka kısım(Bagaj) olan otomobilleri tanımlar. İşte bu da tam olarak “Sedan” kelimesiyle ilişkilendirilen otomobil tasarımıdır. Ancak sürekli değişen koşulların bir sonucu olarak “sedan” kelimesi ve araçlarla olan ilişkisi yıllar içinde birazcık değişti.

Sedan Otomobil: Genel Bakış

Sedan kelimesinin ilk modern ifadesi, 1912’de Studebaker Four ve Studebaker Six’in tanıtımıyla gerçekleşti. Ancak burada bulunan ironi, bu araçların sedan bile olmamasıydı. Aslında, Hudson Motor Company ilk sedan’ını piyasaya sürdüğü 11 Ocak 1913’ten önce “Sedan” kelimesinin gerçekte ne anlama geldiğini bile bilmiyorduk. Standart üç kutulu tasarıma sahip sedanı ilk kez bu şekilde gördük ve terim ile ilişkilendirme bu şekilde başladı.

1953 Hudson Hornet Sedan

Hudson sedan’ı tanıttıktan sonra ve 20. Yüzyılda bu otomotiv konsepti “araba” kelimesiyle eş anlamlı hale geldi. Sonuçta, bir otomobil düşündüğünüzde birçok insanın aklında bir sedan hayal etmesi muhtemeldir. Her geçen on yılda, otomobil üreticileri tasarım denemelerine devam ederek, ön kaputun altına değil de arkaya ve pek çok farklı yere motorlarını yerleştirdiler. Bu sebeple bir çok farklı sedan otomobil piyasaya sürüldü.

Sedan Otomobil Avantajları

Sedanların bir yüzyıldan fazla süredir hayatta kalması ve başarılı olması tesadüf ya da şans eseri değildir. Tek gövde konstrüksiyonun piyasaya sürülmesiyle üreticiler, inşa etmeyi ve dağıtmayı pratik bulurken, sürücüler pratikliği ve çok yönlülüğü nedeniyle onu sevdiler. Sedanlar, tüketicilere aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok sayıda avantaj sundu;

  • Sedanlar diğer otomobil mimarilerine göre daha güvenlidir.
  • Sedanlar daha iyi ağırlık dağılımı nedeniyle daha dengeli ve keyiflidir.
  • Daha kapsamlı motor seçenekleri sunarlar.
  • Şekilleri nedeniyle sedanlar, hatchback ve SUV’lardan daha aerodinamik olma eğilimindedir. Bu nedenle yakıt verimliliği de sağlar.
  • Sedan arabalar daha çeşitlidir ve hemen hemen her bütçeye ve rafine zevklere göre bulunabilir.
    Hatchback İle Sedan Araçlar Arasındaki Farklar Nelerdir

Ayrıca farklı sedan tipleri aşağıdaki gibidir;

  • Enine monteli motorlar
  • Boyuna monteli motorlar
  • İki kapılı sedanlar (Coupe)
  • Dört kapılı Coupe Sedanlar

Sonuç

Bu gün bilinen tartışmasız en tanınanabilir otomobil formu olduklarından, sedanlar yirminci yüzyıl boyunca önemli ölçüde gelişti. Dört kapılı coupe’lerin, küçük sedan görünümlü hatchback’lerin ve sedanlarla ortak yanları olan birkaç “İki Kutulu” otomobilin piyasaya çıkmasıyla birlikte, bu araç tipinin yok olmaktan uzak ve her zamankinden daha alakalı olduğunu söyleyebiliriz.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here