SCR Nedir?

Seçici Katalitik İndirgeme (SCR), özel bir katalizör aracılığıyla bir dizel motorun egzoz akımına bir sıvı azaltıcı madde enjekte eden gelişmiş bir aktif emisyon kontrol teknolojisi sistemidir. İndirgeyici kaynak genellikle otomotiv sınıfı üredir, Dizel Egzoz Sıvısı (DEF) olarak bilinir. DEF, nitrojen oksitleri nitrojene, suya ve çok az miktarda karbondioksite (CO2), soluduğumuz havanın doğal bileşenlerine dönüştüren; daha sonra aracın egzoz borusundan dışarı atan bir kimyasal reaksiyon başlatır.

scr nasıl çalışır

Selective Catalytic Reduction Nasıl Çalışır?

SCR teknolojisi, nitrojen oksit (NOx) indirgeme reaksiyonlarının oksitleyici bir atmosferde gerçekleşmesine izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Bir katalizör sistemi içinde indirgeyici olarak amonyak kullanarak NOx seviyelerini düşürdüğü için “seçici” olarak adlandırılır. Kimyasal reaksiyon “indirgeme” olarak bilinir, burada DEF, kirleticileri nitrojene, suya ve küçük miktarlarda CO2’ye dönüştürmek için NOx ile reaksiyona giren indirgeme ajanıdır. DEF, egzoz akışında oksitleyici amonyak üretmek için hızla parçalanabilir. SCR teknolojisi tek başına NOx oranını yüzde 90’a kadar azaltabilir.

SCR sistemlerinde, metal katalizör üzerine AdBlue isimli %67.5 sıvılaştırılmış su ve %32,5 üreden oluşan su bazlı çözelti püskürtülür. NOx’in atmosfer için zararsız olan nitrojen ve su buharına dönüşümü sağlanmaktadır. NOx ve partikül atılımını aynı anda azaltarak istenen Euro şartlarını sağlamak günümüzde sadece Seçici Katalitik İndirgeme sistemi ile gerçekleştirilebilmektedir.

dizel scr

Selective Catalytic Reduction Önemli mi?

Seçici Katalitik İndirgeme teknolojisi, dizel motor emisyonlarını azaltmaya yardımcı olan mevcut en uygun maliyetli ve yakıt açısından verimli teknolojilerden biridir. SCR, NOx emisyonlarını yüzde 90’a kadar azaltırken aynı zamanda HC ve CO emisyonlarını yüzde 50-90 ve PM emisyonlarını yüzde 30-50 oranında azaltabilir. SCR sistemleri, Partikül Madde için daha yüksek oranlarda emisyon azaltımı elde etmek için bir dizel partikül filtresi ile birleştirilebilir.

SCR, sabit kaynak emisyonlarını azaltmak için uzun yıllardır kullanılmaktadır. Ek olarak, dünya çapındaki deniz gemileri, kargo gemileri, feribotlar ve römorkörler dahil olmak üzere birçok araç Seçici Katalitik İndirgeme teknolojisi ile donatılmıştır. Hem ekonomik hem de çevresel faydalar açısından üstün getirisi ile SCR, aynı zamanda ağır hizmet araçları için US EPA 2010 dizel motor emisyon standartlarını; off-road araçlarda bulunan motorlar için Tier 4 emisyon standardını karşılamada özellikle yardımcı olan emisyon kontrol teknolojisi olarak kabul edilmektedir.

İkinci El Otomobil Markaları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here