RFT Lastik Nedir? | Patlasa da Gidebilen Lastik

1
8904
RFT LAstik

Lastik patlaması, günümüzde birçok kişinin korkulu rüyasından birisidir. Hele bir de hava yağmurluysa ve aceleniz var ise durum daha da çekilmez bir hal alır. Bu noktada devreye RFT Lastik teknolojisi giriyor. Bu yazımızda Run Flat Lastik olarak da bilinen RFT lastik teknolojisinden bahsedeceğiz

RFT

RFT Lastik

RFT Lastik kullanılan araçların lastiği patladığında dahi belirli bir menzile kadar kullanılabilmektedir. Run Flat lastik üretimi yapılırken, lastiklerin yanak kısmında kullanılan teknoloji, standart lastik üretiminde kullanılandan farklıdır. Bu kısımda yapılan geliştirme sayesinde, lastik basıncı patlama / delinme gibi sebeplerle düşse de, yanak üzerinde ortalama 80 km/h hızla 80 km kadar daha ilerleyebilmektedir.

Otomobilinizde Run Flat Lastik Var mı Nasıl Anlaşılır ?

Aracınızda RFT lastik olup olmadığını anlamanız için öncelikle, aracınızın bagajını kontrol edin. Bagajınızın döşemesinin altında stepme veya lastik tamir kiti bulunuyorsa aracınızda fabrika çıkışı Run Flat lastik bulunmuyor. Stepne veya lastik tamir kiti bulunmuyorsa aracınızda RFT lastik bulunma ihtimali vardır. Lastiklerinizi detaylı incelediğinizde özellikle kenar kısmında “RUN Flat” ibaresinin bulunup bulunmadığına bakın.

RFTRun flat lastiklerin yanakları standart lastik yanaklarından daha sağlamdır. Bu sayede lastiğiniz patlamış olsa dahi sınırlı bir hızda belirli bir mesafede aracınızı kullanabilirsiniz. bu hız limiti ortalama 80 km/h ’tır katedebileceğiniz mesafe de 80 km kadardır. Bu mesafe lastiğiniz patladığında yol kenarında değiştirmek yerine lastik servisine kullanarak gitmenizi sağlar.

Run Flat lastik kullanmanın avantajları vardır. Güçlendirilmiş yanak lastiği patlayan aracın kontrolünü kolaylaştırır. Yol kenarında lastik değiştirmenin önüne de geçeceği için olası kazaların önüne geçer. Bir diğer avantaj ise bagajınızda stepne taşımanıza gerek kalmaz. Ağırlık açısından kazanç olduğu gibi bagajınızın kullanım alanı da artmış olur.

RFT

Aracınıza sonradan Run Flat lastik takılabileceği gibi fabrika çıkışı Run Flat lastiklere sahip olan araçlara normal lastik de takılabilir. Ancak fabrika çıkışı Run Flat lastik teknolojisi olan araçlarda stepne kriko vs bulunmayacağı için normal lastik patladığında yolda kalacaksınız demektir.  

Markaların Run Flat Lastiklere Verdiği Kısaltmalar

MARKA Kısaltma
Michelin ZP / Pax (Zırhlı Araçlarda)
Bridgestone RFT
Continental SSR
Goodyear ROF / EMT
Pirelli R-F / RFT / SSRF
Hankook HR / HRS
Petlas P-RFT / RunFlat
Nokian RunFlat
Dunlop DSST / ROF
Toyo TRF
Kumho XRP
Yokohama ZPS

 

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here