Plastik Aksamlar Nasıl İlk Günkü Haline Getirilir?

3
19116
Plastik Aksamlar

Araçlarımızın plastik aksamları zamanla matlaşabiliyor ve dış etkenlerden etkilenebiliyor. Aracınızı ilk günkü haline getirebilmek için plastik aksamlar için neler yapabileceğinizi listeledik.

Zamanla Matlaşan Siyah Plastikler

Otomobillerin görünümünü ve rengini güzel bir şekilde gösteren en büyük unsur farklı renklerdir mesela tamponlardaki siyahlar beyaz bir otomobili çok hoş gösterir ancak bu siyah plastikler zamanla matlaşır.

Peugeot
Peugeot

Bu mat görüntü günümüzde birçok otomobilseverin sorunu olmuştur bugünkü yazımızda, araç dışındaki plastiklerin matlaşması veya iç trimlerdeki plastiklerin eskimiş olması sorununun çözümlerinden bahsedeceğiz.

Plastik Aksamlar - yakma işlemi
yakma işlemi

Plastikler neden matlaşır?

Araçlarımızı nasıl ilk günkü hali gibi saklarız yazımızda da bahsetmiş olduğumuz gibi aracımızın Güneş gören yüzeylerinin parlak olması lazım parlaklık güneş ışınlarını yansıtacağı için matlık oluşturmaz plastik aksamlar korunmuş olur.

Plastik Aksamlar - eskimiş torpido
Matlaşmış parça

Matlaşmış plastiği eski haline döndürmek için birkaç yöntem vardır. Şimdi o yöntemlerden bahsedelim. 

Yakma yöntemi:

İnternet üzerinden bu konuyu araştıran birçok kişinin karşılaştığı yakma yöntemi, asıl olarak fön adı verilen yüksek ısı üreten bir aletle yapılır ama küçük bir kısmı yapacaksak çakmak dahi iş görebilir.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

  • Isıtıcı yakın mesafeden tutmamak gerekir.
  • Isıtıcıyı aynı yerde belirli süreden fazla tutmamak gerekir.
  • Parlatma yapılacak yüzeyi temizlemek ve yüzey kuruyunca işe başlamak gerekir
  • İşlem bitince rutin bir şekilde parlatıcı ile silerek parlaklığın çok uzun bir süre kalıcı olması sağlanmalıdır.
fön ile plastik karartma
fön yöntemi

Fönle yapılan bu işlemde plastiklerimiz uzun bir süre kalıcı şekilde ilk günkü hali gibi gözükür.

Kimyasal ürün kullanımı:

Bu işler için üretilmiş olan Meguiars markasının ultimate black plastic restorer ürünü tüm plastik akşamlarda kullanılabilen bir üründür. Tüm plastikleri yeniler ve ilk günkü parlaklığına kavuşturur.

Yine Meguiars firmasının Ultimate Protectant longest lasting ürünü aracımızın iç trimlerinde gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Ancak bu ürünleri kullanmadan önce kullanacağımız yüzeyi ph nötr bir temizleyiciyle temizlememiz gerekir.

fön ile plastik karartma  

 

Aracın tüm plastik aksamlarını deri koltuklarını ve birçok yüzeyi parlatıp beslemede çok ucuz bir ürün olan sıvı vazelin çok iyi iş yapmaktadır. Parlaklığın yanı sıra eskimesini önler daha dayanıklı bir hale getirir.

Boyatma

Matlaşan plastiklerin bir başka çözümü ise boyattırmadır. İlk olarak zımparalanıp temizlenen yüzeye 2 kat plastik astarı atılır. Sonrasında tekrar ince bir zımpara yapılır. Son olarak boyanır. Ancak boya yapıldıktan sonra da düzenli olarak parlatıcı sürmemiz gerekir.

pasta cila
pasta cila

 

İKİNCİ EL OTOMOBİL İLANLARI İÇİN TIKLAYINIZ  >>>

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here