Plaka Değiştirme ve Plaka Yenileme Nasıl Yapılır?

1
68797

“Plaka değişikliği nasıl yapılır?”, “Plaka değişikliği için gerekli evraklar nelerdir?”, “Plaka değiştirmek için nereden randevu alınmalı?” Plaka değişikliği ücreti ne kadardır?, “Plaka yenileme nasıl yapılır?”, “Plaka yenileme ücreti ne kadardır?”, “Özel plaka nasıl alınır?” gibi mevcut aracınızın plakasını yenilemek ya da 2.el araç alımı sonrası plaka değiştirme konusunda merak edilen bir çok sorunun cevabını sizin için derledik.

Plaka değişikliği için öncelikli olarak işlemlerin öncelikle noterler tarafından yapıldığını belirtmemiz gerekir. Değişikliğin yapılabilmesi için aracın sahibinin ya da yasal temsilcisinin başvurması gerekiyor. Başvuru yapılırken muayenenizin süresine de dikkat etmelisiniz, muayene süresinin dolmamış olması gerekiyor. Size en yakın notere giderek işlemleri tamamlamanız ardından Şoförler Odası resmi plaka basım merkezinden plakanızı bastırıp alabilirsiniz.

2.el araç alırken alım işlemleri sırasında noterde plaka değişikliği yapmak istediğinizi de belirtmeniz gerekiyor. Satış alım gününden itibaren bir aylık süre içerisinde de trafik tecil birimine başvurmalısınız. Buradan alacağınız belge ile Şoförler Odası’na giderek yeni plakanızı alabilirsiniz.

Plaka değişikliği için hangi evraklar gereklidir?

2.el bir otomobil aldığınızda plaka değiştirmek zorunda değilsiniz. Ancak değişiklik yapmak istiyorsanız aşağıdaki evraklara sahip olmanız gerekiyor.

  • Nüfus cüzdanı ya da yeni kimlik kartı,
  • Zorunlu sigortaya dair poliçe,
  • Eski plakanız ile ilgili trafik belgesi,
  • Şoförler Odası tarafından size verilen nakil dosyası,
  • Noterden aldığınız satış belgesinin aslı ve fotokopisi,
  • Motorlu Taşıtlar Vergisini ödediğinize dair dekont,
  • Eğer almış olduğunuz araç bir şirkete ait ise kayıtlı olduğu odanın sicil kayıt örneği,
  • Sicil gazetesi ve imza sirküleri

Plaka değiştirme ücreti ne kadar?

Plaka değişikliği ücreti noter masraflarıyla beraber toplam 290 TL’dir. Şoförler Odasına ise 50 TL ödeme yapmanız gerekiyor.

Plaka yenilemek için ise 2020 yılında 34 TL ödeme yapmalısınız. Şoförler odasına 50 TL plaka basım ücreti ödemeniz gerekiyor.

Ağır kusurlu plaka nedir?

Mevcut aracınızın plakasının yasalarca ağır kusurlu bulunması durumunda plaka yenileme işlemi yapmanız gerekmektedir. Plakanız aşağıdaki özelliklerden birine sahipse ağır kusurlu sayılmaktadır:

  • App plakalar (Yasal olmayan yollarla basılan plakalar)
  • Üzerinde vida yer alan plakalar
  • Deforme olmuş plakalar
  • Üzerinde damgası olmayan plakalar

APP plakalar hakkında her şey

Özel plaka nedir? Özel plaka nasıl alınır?

Otomobil tutkunlarının plakasında da imzasını taşıdığı durumlarla sıkça karşılaşıyoruz. Eğer siz de aracınızın plakasının dahi sizi anlatmasını istiyorsanız “özel plaka”ya sahip olmanız gerekiyor. Sizin için özel sözcüklerin baş harfleri ya da memleketinizin koduyla bir plakaya sahip olmak isteyebilirsiniz. Kod numarasını alabilmek için öncelikle o ilde ikamet etmeniz gerektiğini hatırlatalım.

Peki özel plakaların nasıl alınacağını merak ediyorsanız açıklayalım. İkamet adresiniz plaka kodu almak istediğiniz il ile eşleşiyorsa Emniyet Müdürlüğü’ne giderek başvuruda bulunmalısınız.

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here