Park Asistanı

Acemi sürücüler için araba kullanmayı öğrenmekten daha zor ve karışık bir şey varsa o da park etmektir. Tecrübeli sürücülerin bile bazen zorlandığı bir eylem olan park etmek, park edecek yeri bulabilmekten park edebilmeye kadar başlı başına bir dert haline gelmiştir. İşte bu noktada imdada park asistanı yetişiyor.

Dar ve yokuşlu sokaklar, bozuk yollar, kötü hava koşullarıda park edebilmeyi zorlaştırır. Böylelikle park sorunu daha da çekilmez bir hale gelir. Büyük şehirlerdeki yoğun trafikte çok fazla sayıda acemi ve yeterli tecrübeye sahip olmayan sürücünün de olduğu düşünüldüğünde bu sorunun hangi boyutlarda yaşamı etkilediği çok iyi anlaşılacaktır.

Park Asistanı Nedir?

İşte sürücülerin bu son bulmayan problemine çözüm ‘’park asistanı’dır. Bu nedenden dolayı piyasaya sunulmuştur. İlk olarak ülkemize Ford markası tarafından sokulan bu teknoloji, yaygın olarak Ford ve Mercedes marka arabalarda ön plana çıkmaktadır.

Park asistanı veya diğer adı ile otomatik park sistemi, tamamen otomatik bir şekilde çalışır. Arka planda bir yapay zeka tarafından yönetilmektedir. Teknolojik otomobil donanımları anlamında, gerçek manada bir fark yaratmayı başarmış kaliteli bir sistemdir. Üstelik kullanımı da oldukça basittir. Park asistanı sistemi, sürücüye fark edilir bir konfor yaşatır ve büyük ölçüde yükünü azaltır. Park asistanının çalışma şekline bağlı olarak park etme süresi 15 saniyeye bile düşebilir. Ayrıca lastiğe zarar veren kaldırım teması riski azalmış olur. Bu şekilde park esnasında yapılan tüm manevralar son derece kolaylaşmış olacaktır.

Park Asistanı

Nasıl Çalışır?

Park asistanı, yola dikey veya paralel olacak şekilde araçların park edilmesini sağlar. Sistem, çalışmaya sürücünün talebi doğrultusunda başlar. Düğmesine basılarak aktifleştirilir. Uygun bir park yeri bulunduktan sonra park etme işlemini otomatik olarak kendisi gerçekleştirir.  36 km’de seyrederken uygun park boşluğunu aramaya başlar. Bu işlemi, ön ve arka tamponlarında bulunan özel mesafe algılayıcı sensörler yardımıyla yapar.

Ön tamponda 6, arka tamponda 4 sensör olmak üzere araçta toplam 10 sensör bulunur. Ayrıca hız 30 km’nin altına düştüğünde sistem sürücüyü ideal başlangıç alanına yönlendirir.  Sürücünün geri vitese geçmesiyle beraber artık sistem devrededir.

Park sistem düğmesine bir kere basılırsa araç paralel park edilirken, iki kere basılması halinde araç dik bir şekilde park edilir. Ayrıca Sistem, direksiyon dönme açılarını belirler ve manevralarını otomatik olarak yapar.  Bu sırada geri görüş kameraları aktifleşir. Aracın ön konsolunda bulunan ekrana, aracın arka tarafının görüntüsü yansıtılır. Arka araca belirli bir mesafede yaklaşıldığında, sensör uyarı verir. Sürücüden fren pedalına dokunarak arkadaki araca çarpılmasını önlemesi beklenir.

Park Asistanı

Genelde hangi araçlarda bulunur?

Mercedes C180, Mercedes A80, Ford Focus, Toyota Corolla, Volkswagen Passat, Volkswagen Jetta, Volkswagen Golf 7, Opel Insignia modelleri, günümüzde park asistanı teknolojisini yaygın kullanan en tecrübeli araç modelleri olarak örneklendirilebilirler.

Otomatik Park Sistemi Nedir?

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here