Otomotiv cam, bir kaza sırasında veya havadaki nesnelerden çarpmanın etkisiyle kırılmaya yatkındır. Ancak, muhtemelen aşınma ve yıpranma konusunda çok sağlamdır. Yani kırılması için çok sert bir çarpışma gerçekleşmesi gerekir. Otomotiv camı kırılırsa değiştirilmesi gerekir.

Otomotiv Camı Nasıl Üretilir?

Camın hammaddesi silika veya silikon dioksittir. Aynı zamanda kum bol miktarda mevcuttur. Silika bir sıvı haline gelmeden önce 1500 deg C’de ısıtılır ve daha sonra erimiş kalay bir tabaka üzerine döküm gerçekleştirir.

Sıvı silika daha sonra katı cam panel oluşturmak için soğutulmuş bir çift, düz tabaka oluşturmak için kinem üzerinde yüzer. Şamandıra camı, bilindiği gibi, daha sonra gerektiği gibi kavisli şekiller halinde kesilir.

Geçmişte, otomotiv camı pencere veya binaların cephelerinde benzerdi. Ancak, cam kazara kırılma sırasında paramparça olduğunda tehlikeler oluştururdu.

Kırık cam kırıkları bıçaklardan daha keskin olabilir. Bu da parçaları arabanın kabinine uçtuğunda hayati tehlike arz eden mermiler haline getiriyor.

Modern Otomotiv Camı

otomotiv cam

Otomotiv camı bugün “güvenlik cam” olarak kategorize edilir. Ancak, bu bükme veya yabancı-nesne etkisi kırılmaya karşı dirençli olduğu anlamına gelmez.

Bu terim, bedensel kesiklere neden olan potansiyelinin büyük ölçüde azalması nedeniyle kullanılır.

Bu nedenle, güvenlik camı her motorlu aracın ön cam ve pencereleri için zorunlu bir gerekliliktir. Otomotiv güvenlik camının iki temel türü vardır.

Daha yaygın “sertleştirilmiş güvenlik camı” tek bir cam bölmeden yapılır. Erimiş silika atıldığında, hassas kısımlarda metal oksitler eklenir. Bu, malzemenin fiziksel özelliklerini artırır.

Bundan sonra, otomotiv cam kesilir, zemin, şekilli veya (tasarım gereği) montaj braketleri için delinir. Daha sonra, onu önceden vurgulayan ikincil bir termal işlemden geçer.

Bu eşit dağılmış iç gerilimleri ile bir yapı ile sonuçlanır. Bir kez sertleştirilmiş, bu otomotiv cam kesilemez veya delinemez. Ayrıca kırmak veya zarar vermek de kolay değildir.

Çarptığında Ne Olur?

Sertleştirilmiş cam, darbe veya burulmaya tabi olduğunda, künt kenarları ile küçük parçalar halinde paramparça olacaktır.

otomotiv cam

Aslında çıplak avuç içi ile kırık güvenlik cam parçalarına temas etmek tek bir sıyrık ile sona ermez. Bir ön cama bir tuğla atmayı deneyin. Tuğlanın geri sıçraması muhtemeldir! “Lamine güvenlik camı” otomotiv camlarının diğer varyasyonudur ve genellikle ön camlar ve cam sunroofs için kullanılır.

Söz konusu laminasyon, iki cam levha arasına sıkıştırılmış polivinil bütirral veya PVB adı verilen açık veya renkli (renkli) polimer reçineden oluşur.

Bu cam, çatlamalara karşı doğal olarak dayanıklı olan esnek PVB’ye bağlanır. Yani, her iki cam yüzey üzerinde herhangi bir etkisi gevşek cam parçalarına neden olmaz.

Tüm cam yüzeyi paramparça olsa bile, PVB cam parçaları ile bağını korur.

Lamine Cam

Lamine cam artık ön camlar için standarttır. Bazı üst düzey otomobiller, PVB tabakasının yerini vakumla alan lamine camın bir varyasyonundan yararlanılır.

Boşluk hem ısı ya da gürültüye karşı bir yalıtkan görevi görür. Sertleştirilmiş camın iki tabakası kenarlarına yapıştırıcı ile bağlanır. Yapıştırıcı yapıştırma da araç gövdesinin çerçevesine (ön ve arka) ön cam takmak modern bir yöntemdir.

Cam doğal olarak çok sert olduğundan, yapının genel sertliğine, özellikle çatıya ve destekleyici sütunlara katkıda bulunur.

Kurşun Geçirmez Cam

Lamine camın daha karmaşık bir versiyonu kurşun geçirmez cam yapımında kullanılır. Bazı şirketler, ateş edilme riski olan politika veya iş dünyasında VIP’ler için özel olarak üretilmiş zırhlı araçlar sunmaktadır.

Kurşun geçirmez cam çoğu ateşli silah mühimmat penetrasyon’u önleyecektir. Bu polimer malzeme ve cam birden fazla tabaka oluşturarak yapılır. Bu nedenle, ön cam ve pencere panelleri 35mm gibi kalın olabilir.

Montaj çerçeveleri ve kapılar için kapsamlı işçilik maliyette değişiklikler gösterebilir. Ama yolda ekstra koruma ihtiyacı olanlar için, kaliteli bir korunma sağlamak için iyi paralar ödemeniz gerekebilir.

İkinci El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here