Otomobillerde Kullanılan Sıvılar Nelerdir? Ne İşe Yararlar?

0
3003

Otomobiller, günümüzde birçok kişinin kullanmış olduğu ulaşım araçlarıdır. Otomobil fiyatları gün geçtikçe yükseliyor. Bu sebeple; otomobilleri dikkatli kullanıp bakımlarını düzenli bir şekilde yaptırmak gerekir. Otomobillerin çalışma prensibi gereği bazı sıvılara ihtiyacı vardır. Bu yazımızda sizlere “Otomobillerde Kullanılan Sıvılar Nelerdir? Ne İşe Yararlar?” Sorularının cevabını vereceğiz.

Otomobillerde Kullanılan Sıvılar Nelerdir?

  • Motor Yağı
  • Şanzıman Yağı
  • Hidrolik Sıvısı
  • Direksiyon Yağı
  • Motor Soğutma sıvısı
  • Adblue

Motor Yağı Nedir?

Günümüzde her marka model otomobillerin motorları içerisinde yağ bulunur. Adeta motorun kalbi olan yağ pompası, motor içerisinde bulunan yağı motorun gerekli bölümlerine motor devrine göre iletir. Bu sayede birbiriyle çalışan metaller arasındaki sürtünme azalır. Otomobillerde motor yağı markadan markaya değişebileceği gibi ortalama olarak 10 bin km’lik periyotlarla değiştirilir. Zamanında değişmeyen motor yağı motorunuzun ömrünü azaltacaktır.

Şanzıman Yağı Nedir?

Şanzıman, içerisinde bulundurduğu dişlilerle motordan aldığı dönme kuvvetini dinginleyerek, tekerlere aktarmaya yarayan aktarma organıdır. Şanzıman içerisinde birbiriyle çalışan dişliler arasındaki sürtünmeyi en alt seviyeye indirmeyi sağlayan sıvı, şanzıman yağıdır. Manuel şanzımanlı araçlarda periyodik şanzıman yağ bakımı gerekmezken, otomatik viitesli araçlarda belirli periyotlarla yağ ve filtre değişimi yapılmalıdır.

Hidrolik Sıvısı Nedir?

Otomobillerde

Otomobillerde fren sistemi ve debriyaj sisteminde hidrolik sistemler bulunur. Hidrolik sistem, bir kuvveti yağ vasıtasıyla iletmeyi sağlar. Hidrolik fren sisteminde araçların frenlerine basıldığı zaman pedala bağlı olan silindirden balatalara doğru yağ geçer. Bu da fren balatalarının disk veya kampanalara sürtünmesini sağlar. Böylece araçlar bu fren sistemi ile yavaşlar veya durur.

Direksiyon Yağı Nedir?

Otomobillerde

Hidrolik direksiyon özelliğine sahip otomobillerin direksiyon sistemlerinde bulunan yağ ile sıvıların kuvveti iletme özelliği kullanılarak, direksiyonun dönmesi daha kolay bir hale getirilmiştir. Motorun V kayış sistemine bağlı olan direksiyon pompası, direksiyon kutusuna yağ basarak dönüşleri kolaylaştırır.

Motor Soğutma Sıvısı

Otomobillerde

Otomobil motorları çalıştıkça ısınırlar. Bu sıcaklığın dengelenmesi için motor içerisinde bir sıvı bulunur. Bu sıvı, bir pompa ile motordan radyatöre iletilerek soğutulup sonrasında tekrar motora gönderilir. Bu sıvı antifriz olarak adlandırılır.

Adblue Nedir?

Otomobillerde

Adblue, yeni model otomobillerde bulunan bir sıvıdır. Adblue’nun kullanım amacı aracın egzoz emisyon değerlerini düşürerek çevreye olan zararı en aza indirmektir

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here