Otomobil Uyarı Işıkları

0
3197
Otomobil Uyarı Işıkları

Gösterge panelinizde yanıp sönen bir uyarı ışığı her zaman durmanızı, arabanızı kontrol etmenizi ve belki de kullanım kılavuzunuza bakmanızı sağlayacak bi an yaşatmıştır. Yine de, bunu hızlı bir şekilde çözmeniz çok önemlidir. Zaman zaman, tanıyamayacağınız bir ışık yanabilir ve bunun kendi başınıza çözebileceğiniz bir şey olup olmadığını veya bir tamirciye gitmeniz gerekip gerekmediğini bilmeniz gerekir. Eksiksiz bir “Otomobil Uyarı Işıkları” kılavuzu için yazımızı okumaya devam edin.

Burada birlikte otomobillerin gösterge panellerinde bulunan “Otomobil Uyarı Işıkları” nın ne anlatmak istediklerine bakacağız;

Otomobil Uyarı Işıkları

  • Emisyon Uyarı Işığı (Arıza Lambası)

Otomobil Uyarı Işıkları

Bu ışık, güvenliğiniz için herhangi bir tehlike oluşturmayacaktır. Acil bir müdahale etmenize gerek yoktur. Ancak uzun vadede yetkili bir servise danışıp ışığın neden yandığını öğrenmeli ve tamir ettirmelisiniz.

  • Fren Uyarı Işığı

gösterge paneli ışıkları Otomobil Uyarı Işıkları

Frenler, herhangi bir arabadaki en önemli parçalardan biridir, bu nedenle sürüş sırasında fren uyarı ışığınız yanıyorsa, bunu ciddiye almanız gerekir. Bu, fren hidroliği kaçağınız olduğu veya fren balatalarınızın patladığı anlamına gelebilir. Ayrıca, fren pedalınız normalden daha düşük hissettiriyorsa veya tepki vermeleri için frenleri pompalamanız gerekiyorsa, hidrolik fren devreleriniz arızalanmış olabilir.

Sorun ne olursa olsun, ön konsolunuzda fren simgesi yanıyorsa yol kenarında durmanız gerekir. Aracı durdurmak ve hasarı değerlendirmek için yolda güvenli bir yer bulun. Fren hidroliği seviyenizi kontrol edin; iyi görünüyorsa, sadece bir sensör hatası olabilir. Gerekirse, fren hidroliğini kendiniz satın alabilirsiniz. Ancak, frenlerinize gelince, her zaman dikkatli olmalısınız, bu nedenle soruna neyin neden olduğundan emin değilseniz, bir profesyonel tarafından kontrol ettirin.

  • Hava Yastığı Uyarı Işığı

gösterge paneli ışıkları Otomobil Uyarı Işıkları

Hava yastıkları önemli bir güvenlik özelliğidir, bu nedenle sizinki düzgün çalışmıyorsa, onları tamir ettirmeniz gerekir. Hava yastığı ikaz ışığınız yanıyorsa hava yastıklarınız arızalı olabilir. Bu, bir çarpışma durumunda düzgün açılmayabilecekleri veya beklenmedik bir şekilde patlayarak kazaya veya yaralanmaya neden olabilecekleri anlamına gelebilir.

  • Motor Yönetim Işığı

gösterge paneli ışıkları

Sürüş sırasında motor uyarı ışığınız yanarsa, görmezden gelmeyin. Bu, ECU’nuzun size motorunuzun olması gerektiği gibi çalışmadığını söyleme şeklidir. Bu sadece küçük bir hata olabilir, ancak güç kaybı, tekleme veya vuruntu sesleri gibi belirtilere dikkat edin. Sıra dışı hissettiren herhangi bir şey, daha ciddi bir mekanik sorunu gösterebilir. Kenara çekin ve kaputu açın; aracınızı bu durumda kullanmaya devam etmeniz kalıcı hasara neden olabilir.

  • Servo Direksiyon / EPAS Uyarı Işığı

gösterge paneli ışıkları

Hidrolik direksiyon ışığınız yanıyorsa, muhtemelen direksiyon sisteminde bir sorun vardır. Direksiyon ağırlaşmaya başlarsa veya direksiyonu çevirmede sorun yaşıyorsanız, hidrolik direksiyonunuz arızalanmış olabilir. Düz yollarda, otoyolda veya hızlı akan trafikte araç kullanıyorsanız bu çok sorun olmasa da, dar yerlerde tepki verme yeteneğinizi ciddi şekilde etkileyebilir.

  • DPF Uyarı Işığı

Pano ışıkları Otomobil Uyarı Işıkları

Çoğu modern dizel otomobil, partikülleri yakalayarak zararlı emisyonları azaltmak için tasarlanmış bir DPF veya dizel partikül filtresi ile donatılmıştır. DPF uyarı ışığınız yanıyorsa, filtrenizin tıkalı olduğu anlamına gelebilir.

Dizel otomobillerin en iyi performansı gösterebilmeleri için sık sık ve uzun mesafeler boyunca sürülmesi gerekir. Uzun bir sürüş sırasında otomobiliniz, filtreyi temiz tutan yakmaya yetecek kadar yüksek bir sıcaklığa ulaşabilir.

  • Sıcaklık Uyarı Işığı

gösterge paneli ışıkları

Sıcaklık uyarı ışığınız yanarsa, su seviyenizin düştüğü anlamına gelebilir ve sistemde bir sızıntı olabilir. Aynı zamanda motorunuzun aşırı ısındığı anlamına gelebilir ve kapak contası arızası gibi daha büyük bir sorun ortaya çıkabilir. Her iki durumda da, kontrol etmeniz gerekir.

  • Yağ Uyarı Işığı

gösterge paneli ışıkları Otomobil Uyarı Işıkları

Yağ, aracınızın sorunsuz çalışmasının merkezinde yer alır. Motoru yağlar, ısıyı emer ve her şeyin sorunsuz çalışmasını sağlar. Bu nedenle, sürüş sırasında yağ uyarı ışığınız yanarsa, yağ basıncınızın düştüğü ve sisteme yeterince yağ girmediği anlamına gelebilir. Kısa bir süre için bile olsa sürmeye devam ederseniz, büyük olasılıkla kalıcı bir hasara neden olursunuz.

  • Lastik Basıncı Işığı

gösterge paneli ışıkları

Aracınızın lastikleri güvenlik ve performans için çok önemlidir. Sürüş sırasında bu uyarı ışığının yanıp söndüğünü görürseniz, bu genellikle bir veya daha fazla lastiğinizin havasının yetersiz olduğu anlamına gelir.

  • Akü Uyarı Işığı

pil ışıkları

Akü, ECU’dan ateşleme sistemine kadar arabanızdaki tüm elektrikli bileşenlere güç sağlar, bu nedenle bu simge gösterge panelinizde yandığında, dikkat etseniz iyi olur.

  • Ekran Yıkama Uyarı Işığı gösterge paneli ışıkları

gösterge paneli ışıkları

Bazı modern otomobillerde, rezervuardaki yıkama sıvısı azaldığında görüntülenen bir ekran yıkama uyarı ışığı bulunur.

Ayrıca;
2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here