Opel ve Vauxhall Farklı Markalar Mı?

0
4277

Alman otomobil üreticisi Opel, geçtiğimiz yıllarda Fransız PSA grubuna satılmıştı. Opel firması farklı pazarlarda farklı markalar ile karşımıza çıkıyor. Biz de bu yazımızda Opel ve Vauxhall farklı markalar mı gibi sorulara cevap aradık.

Vauxhall, Opel’in Birleşik Krallık ve sömürgelerindeki markasıdır. Opel ile birlikte General Motors bünyesinde bulunan marka şuanda PSA grubundadır. Merkezi Chalton, Bedfordshire, İngiltere’dedir. 1957 yılına kadar Opel ile donanım ve motor güçleri arasında fark varken 1957 yılından sonra amblem ve direksiyonunun sağdan olması haricinde fark kalmamıştır.

Vauxhall’ın araç serisi Opel ile aynıdır, ancak Vauxhall markası yalnızca Birleşik Krallık’ta kullanılmaktadır (Channel Adaları ve Man Adası dahil). Vauxhall, Birleşik Krallık’taki en eski araç üreticileri ve dağıtım şirketlerinden biridir. Opel’de olmayan Vauxhall modelleri ise Monaro ve VXR8’dir.

Opel ve Vauxhall olarak neden farklı isimler kullanıyor?

Vauxhall, 1857’de Alexander Wilson tarafından pompa ve deniz motoru üreticisi olarak kuruldu. Otomobil üretimine 1903’te başladı ve 1925’te Amerikan üretici General Motors tarafından satın alındı. İlk başlarda lüks segmentte üretim yapan Vauxhall, Büyük Buhran zamanından sonra daha ekonomik modeller üretmeye başladı.

Vauxhall markasının İngiltere’de Luton ve Ellesmere Limanı olmak üzere iki fabrikası vardır. Yaklaşık 2700 kişinin çalıştığı bu fabrikalar toplamda 287.000 araç üretme kapasitesine sahiptir.

Opel‘in Britanya’da farklı marka kullanma sebebi, II. Dünya Savaşı sırasında Alman ordusuna üretim yapması yüzünden oluşan olumsuz imajından kurtulmaktır.

Opel tarafından üretilen ve Birleşik Krallık’ta Vauxhall olarak yeniden markalanan mevcut otomobil yelpazesi, Astra (küçük aile arabası), Corsa (süper mini), Insignia (büyük aile arabası), Crossland X (alt kompakt crossover SUV), Mokka’yı (kompakt SUV) içeriyor. ve Grandland X (kompakt SUV). Vauxhall, GSi alt markası altında bazı modellerinin yüksek performanslı versiyonlarını satmaktadır.

Peki ya Holden markası?

Holden, Avustralyalı eski bir otomobil üreticisidir. Avustralya’da kurulan ilk ulusal otomobil markasıdır.

Şirket, 1856 yılında eyer atölyesi olarak kurulmuş ve 1931 yılında General Motors tarafından satın alınarak otomobil fabrikasına dönüştürülmüştür. 1948 yılında Chevrolet Styleline modelinden esinlenilerek “48-215” adında ilk otomobilini üretmiştir. Günümüzde kendi otomobillerinin yanı sıra (Commodore, Caprice, Sportwagon, Statesman) çeşitli Opel, Chevrolet, GM Daewoo marka otomobilleri kendi markası adı altında satmaktadır.

Fakat 2020 yılında Holden firması Avustralya’da üretimi bırakmıştır. 69 yıldır Adelaide’de bulunan fabrikasında Holden marka araçların üretimini yapan General Motors, son aracı banttan indirdi. Böylece ülkede otomotiv üretim faaliyeti kalmadı.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here