Motosiklette Zincir Çeşitleri Nelerdir?

0
2253

Motosikletteki en önemli parçalardan birisi de zincirdir. Motosikletinizin gücünü tekerinize aktarma görevine sahiptir. Motosikletinizin gücünü ancak iyi bir zincir yardımı ile hissedersinizMotosiklette Zincir Çeşitleri Nelerdir?

Başlıkta da gördüğümüz gibi “motosiklette zincir çeşitleri nelerdir? Sorusunun cevabını; “Motosiklet zincirleri O-Ring, O-Ringsiz ve X-ring olarak ayrılmaktadır.” Diyerek cevaplayabiliriz.  Temel mantık olarak, hepsinin birbirilerine benzerlikleri ve farklılıkları vardır. Zincir ömrünü korumak ve kullanım kolaylığı gibi farklılıklar olsa da ortak amaçları zincirinizdeki yağın sızmasını engellemektir ve motorunuza gücü iletmektir. Unutmayınız ki zinciriniz ne kadar iyi olursa olsun. Bakımına önem verilmediği zaman size ve motoruna zarar verebilir. Olası durumlarda kopan zincir yere vurup, motosikletinizden ayrılmazsa motosikletinizin içine girer ve iç aksamını dağıtır. Düşük hızla bile gittiğinizde dişlilerin arasından fırlayan zinciriniz adeta elektrikli testereye benzeyecektir. Vücudunuza değdiğinde uzuvlarını koparması olası ihtimaldir. Kullanıma göre değişkenlik gösterse de Motosikletinizin zincirini 500-700 KM’de bir temizlemeli ve yağlamalısınız. Motosikletiniz çalışırken zincirinize dokunmamalısınız. Olası yağ sıçramalarına karşı uygun ekipmanı giymelisiniz.

O-Ringli zincir nedir?Motosiklette Zincir Çeşitleri Nelerdir?

O-Ringli zincirler motosiklet sektöründe en çok satılan, fiyat-performans ürünü olarak değerlendirilmektedir. O-Ringli zincirinizde, metallerin arasında yer alan ve yağınızın akmamasını sağlayan “O” Şeklindeki yuvarlak, plastik parçalar vardır. Bu plastik parçalar, zincirinizin arasına balata tozu, kir, toprak, kar ve yağmur gibi yıpratıcı maddelerin girmesini engellemekle görevlidir. Dayanıklılık ve zincirinizin dişlilere sürtünmesine pozitif etkiler sağlamaktadır.

O-Ringsiz Zincir Nedir?

Genellikle eski motosikletlerde gördüğümüz O-Ringsiz zinciriler yapıları gereği zincirinizdeki yağı tutamamaktadır. Çabuk yıpranma, sarkma ve kopma gibi zincir problemlerine neden olmaktadır. Sık temizlik ve bakım isteyen O-Ringsiz zincirler günümüzde fazla kullanılmamaktadır.

X-Ring zincir nedir?

Temel anlamda O-Ring’li zincir tipi ile aynı mantığa sahiptir. Metaller arasında “X” şeklinde, plastik parçalar konulduğu için “X-Ring.” denmiştir. Fiyat olarak en pahalı seçenek olan, X-Ring’li zinciler genellikle yarış motosikletlerinde ve yarışlarda kullanılmaktadır. Dayanıklılık ve performansı diğerlerine göre daha iyi olsa da sokak koşullarında O-Ring’li zincir tavsiye edilmektedir. Umarım “Motosiklette Zincir çeşitleri nelerdir? O-Ring, O-Ringsiz ve X-Ring nedir?” makalesi ilginizi çekmiş, istediğiniz bilgiye ulaşmışsınızdır.

 

İkinci El Motosiklet İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here