Motosiklette Kontra Tekniği Nedir?

0
4715

Her motosiklet kullanıcısının, sürüşlerine farkında olmadan uyguladığı tekniğe kontra tekniği denmektedir. Kontra tekniği motosikletin dinamiğine bağlıdır. Motosiklet sohbetlerinde tartışma çıkarmak istiyorsanız, ortaya atmanız gereken tek konu kontra tekniğidir. Kullanıcılar tarafından kolay anlaşılmadığı için zor anlar yaşayabilirsiniz.

Motosiklette Kontra Tekniği Nedir?Motosiklette Kontra Tekniği Nedir?

Hareket halindeki motosikletinize yön verdiğiniz zaman kontra tekniğini uygulamış olursunuz. Belirli hızlarda ilerlerken sağa gitmek için sağ elciği, sola gitmek için sol elciği iterek, dönüşlerinizi gerçekleştirdiğiniz sisteme kontra tekniği denilmektedir. Hemen “İmkansız!” demeyin. yüksek hızda sürülen bisiklet ve motosiklet sürüşlerinde sürücünün bile farkında olmadığı bir sistemdir. Sürüşlerinizde dikkatlice incelediğiniz zaman, kontra tekniğini daha rahat anlamış olacaksınız. Keskin dönüşleri düşük hızlarda gerçekleştirdiğimiz için kontra tekniğini uygulamayız. Örneğin sokak arasında köşeyi dönmek istediğinizde mecburen gidonu sağa veya sola çevirmek zorunda kalırsınız. Yüksek hızlarda gidonunuzu gitmek istediğiniz yönün tersine ittirerek hareket edersiniz.

Nasıl Gerçekleşir?Motosiklette Kontra Tekniği Nedir?

Motosikletlerin rahat dönebilmesi için yatay pozisyona geçmesi gerekir. Aksi taktirde merkez kuvvet, motosikleti dışarı doğru açılmasına zorlar. Merkezi kaçırma yüzünden şeritten çıkma gibi olaylar yaşanabilir. Fizik kurallarının da yardımıyla, sağa dönüşlerde sağ elciği ittiğiniz zaman motosikletiniz otomatik olarak sağ tarafa doğru eğim alır ve dönüş gerçekleşir. Mantık olarak çok zor gelse de pratikte çok basittir. İnanmayan kullanıcıların, acilen motosikletlerinin başına geçmelerini ve denemelerini öneririm. Sonuç olarak motosiklet sürmek basit gibi gözükse de altında onlarca fizik, denge ve teknik yatmaktadır.

Avantajları Nelerdir?

Motosiklet fail videolarında karşımıza çıkan en büyük sorunlar; sürücülerin kitlenmesi, virajdan çıkma, refleks bozukluğu ve görüş kaybıdır. Tehlike anında tecrübemiz yetersizse baltalamamamız kaçınılmaz olacaktır. Olası bir kaza anında sağa veya sola kaçmanız gerekebilir. Frenlemenin her zaman işe yarar bir çözüm olmayacağını bilmelisiniz. Bazı durumlarda gazı açıp, farklı yöne kaçmanız gerekebilir. Beyniniz ve sürüş stiliniz kontra tekniğine alıştığı zaman dönüşleriniz ve ani kaçışlarınız daha iyi olacaktır. Fizik, denge ve tecrübenizin avantajlarıyla belki de büyük risklere bile normal gözüyle bakabileceksiniz. Unutmayınız ki motosiklette her zaman gitmek istediğiniz noktaya bakmalısınız. Tecrübeniz arttıkça motosiklete daha rahat hakim olacaksınız. Kontra tekniği bazı durumlarda hayat kurtarıcı olabilmektedir. Kontra tekniği ile sürüş performansınız iyileşecek ve virajları keyifle döneceksiniz. Motosiklette kontra tekniği nedir? Başlıklı yazıyı okudunuz. Şimdi yollarda deneme sırası sizde!

İkinci El Motosiklet İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here