Motosiklet kask türleri; motorunuza, sizin ne istediğinize ve yol durumuna göre farklı tasarımlar ve fonksiyonlara göre birden fazladır. En çok hangisine ihtiyacımız olduğuna karar vermek için bir süre inceleme ve tasarımıyla alakalı araştırma yapmak gerekiyor.

Trafikte eğer bir otomobil sahibiyseniz muhtemelen kendinizi motosikletlere göre daha emin ellerde hissedersiniz. Yol ile bağlantınızın yanında güvenli ve sert bir kabin ile trafik kazalarının önlenmesine yönelik geliştirilen teknolojik donanımlar da sizi yolda giderken çok daha rahat ettirir.

Peki yolda giden tekerlekli araçlar arasında belki de en savunmasız olarak gördüğümüz motosikletler üzerinde güvenli bir sürüş sağlamak konusunda ne gibi önlemler alabiliriz? Alabileceğimiz önlemler arasında her şeyden önce motosiklet sürüş tekniğiniz geliyor. Tekniğiniz kötüyse yüksek hızlara çıkmanızın sonucu ölümle sonuçlanabilir.

Onun dışında özel yapılmış kıyafetler ve belki de en önemlisi kask. Kafamız vücudumuzda çok önemli bir yara sahiptir çünkü vücudumuz da gerçekleşen tüm fonksiyonun yönetiminden beynimiz sorumludur.

Motosiklet kullanırken kafatasımızın içinde yer alan beynimizi korumak adına alabileceğimiz en temel önlemlerden biri kask takmaktır. Ancak hangi kaskın kafamızı ne kadar koruduğunu nasıl bilebiliriz.

Motosiklet kasklarının kaç çeşit olduğunu ve kafamızı korumak konusunda ne kadar başarılı olduğundan bahsedeceğiz. Detaylar için okumaya devam edin.

7Kapalı Yüz Kask

Kafamızı korumak konusunda kendisinden bekleneni mümkün olduğunca vermeye çalışan bu kask modeli çoğu motosikletler için uygun bir kask olarak karşımıza çıkıyor.

Kask yapısı gözlük hariç çok oynar değildir ve çenemiz dahil çok yönlü bir koruma sağlar. Rüzgar vizörü istenildiği takdirde açılabilir. Tek kötü özelliği yapısı gereği havalandırma konusunda sorun yaşatıyor. Özellikle pandemi nedeniyle maske taktığımız şu günlerde kaskla beraber rahat nefes almak konusunda zorlanabilirsiniz.

6Açık Yüz Kask

Full face kaska göre daha fazla havalandırma olanağı tanıyan kask şehir içi motosiklet kullanımlarında çok ideal. Uzun yol sürüşlerinde size sorun yaratabilir çünkü bu kaskın çene bölümü açık. Dolayısıyla kaza yaptığınız esnada sizi korumak adına bir şey yapamaz. En azından  çene bölgenizden alacağınız darbelerde maalesef etkisiz kalır.

Daha çok yavaş bisiklet, scooter tarzında araçlarda kullanılır. Yapısı gereği sürücüye serin bir yolculuk sunar. Ayrıca Rüzgar vizörü sürücünün bakış açısında çok fazla yer kapladığı için güneş ışınları, toz, ve yapışkan kirlerin ön tarafta birikmesi daha kolaydır. Bu özellik olumsuz olarak değerlendirilebilir.

5Modüler Kask

 

Modular kask ilk iki sırada saydığımız kask türlerinin bir karışımı olarak ele alınabilir. Çene kısmı Rüzgar vizörüyle beraber kalktığı için sürücüye open face kask deneyimi de yaşatıyor. Hem yüksek hızlarda hem de şehir içi gezintilerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

4Yarım Kask

Tasarım itibariyle eski uçaklarda kullanılan kasklara benzeyen bu kask tipi halk arasında Hindistan cevizi kabuğu kaskı olarak da biliniyor. Koruma olarak çok etkisiz olması ve yüksek hızlarda kullanıma el vermiyor.

Şehir içinde kullanabilirsiniz ancak yarım kask olması nedeniyle şehir içinde yaptığınız kazalarda bile yaralanmanıza neden olabilir. Daha çok estetik bir görünüm verdiği için tercih ediliyor.

3Motocross Kask

Tasarım itibariyle diğer kasklardan hemen sıyrılan motocross kaskı sivri olan çene tasarımı ile iyi bir koruma sağladığını gösteriyor.

Motocross kask gözlerimizin bulunduğu alanda herhangi bir rüzgar vizörü bulundurmamakla beraber istenildiği takdirde geniş bir alan olarak tasarlandığı için gözlük takmanıza olanak tanıyor.

İstediğiniz her motorda ve yolda kullanabilirsiniz ancak bu kask türü daha çok motocross yarışlarıyla özdeşleşmiştir. Bunu da hatırlatmak isteriz.

2Çift Spor Kask

Bu motor kaskı ise motocross kask ile benzer tasarım diline sahipken bir rüzgar vizörü içeriyor. Genelde yol sürüşleri için kullanılsa da off-road içinde kullanan motosiklet sürücüleri mevcut. Gözlük ile daha estetik bir görüntüye sahip olan çift spor kask işlevselliği nedeniyle motocross kaskında olduğu gibi yüksek hızlarda kullanılması tavsiye edilmez.

1Çift Modüler Kask

Çok farklı bir tasarıma sahip bir görüntüsü motosiklet sürücülerini cezbediyor. Esneklik, işlevsellik ve konfor konusunda motosiklet kaskları arasında çok ayrı bir yerde.  Moduler, motocross ve çift spor kask olarak kullanılabilmesi her türlü motosiklete ve yola uygun olduğu anlamına geliyor. Ayrıca kaskın ön tarafında bulunan delikler ile rahat bir nefes alma şansınız oluyor.

Çoğu kask türünü kendi bünyesinde barındıran çift modüler kask diğer kask türlerine göre biraz daha pahalı. Ancak bu estetik kaska sahip olma hazzı vereceğiniz paranın miktarını göz ardı etmenize neden olabilir.

İkinci el motosiklet ilanları için tıklayın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here