Motosiklet frenleme teknikleri sürücülerin motosiklet kullanırken dikkat etmesi gereken önemli sürüş teknikleri arasında yer alır. Yanlış frenleme yol ile teması iki noktadan olan motosikletler için ölümcül olabilir.

Motosiklet kullanmak diğer araçların kullanımına göre her zaman daha dikkat gerektirmiştir. Bunun nedeni gelişen yeni nesil motosikletlere rağmen; Yanlış sürüş teknikleri, bilinçsiz araç sürücüleri, yanlış frenleme sonucu yol ile bağlantı kopması, gerekli eğitimin alınmamış olması, yol kusurları, trafik kuralı ihlali, alkollü motor kullanmak, kötü hava koşullarında dikkatsizlik, motosiklet arızalarının göz ardı edilmesi, ve görünür kıyafetlerin tercih edilmemesi olarak açıklanabilir.

Bunlardan en önemlileri arasında yer alansa motosiklet frenleme tekniğinin nasıl olacağıdır. Motosiklet ile yolda giderken doğru frenleme nasıl yapılır? Ayrıntılara yazımızda yer verdik.

Hızınıza Göre Uygun Fren Zamanlaması Yapın

Motosiklet Frenleme

Hızınız fren zamanlaması konusunda çok önemli bir unsurdur. Motosiklet sürücülerinin fren mandalına basmadan hemen önceki refleks süresi 0,62 saniyedir. Eğer motor hızlıysa fren mesafeniz artacaktır ve frene hızlı bir refleksle bassanız bile motosikletin durma süresi uzayacaktır. Örnek verecek olursak 50km/s hızla gidiyorsanız motosikleti 2,48 saniye de durdurmanız mümkün olacaktır.

Önünüzdeki araçlar hızınızı ve fren tepki sürenizi belirleyecek etkenlerdir. Bu mesafeyi güvenli bir şekilde koruyup gerekli gaz ayarınızı yaparsanız güvenli bir sürüş gerçekleştirebilir ve bunun yanında önünüzdeki aracın ani frenleme yaptığı durumlarda rahat bir fren yapma şansı yakalayabilirsiniz.

Motosiklet sürücülerinin ihtiyaç duyduğu freni yapması için trafik durumu çok önemlidir. Bunun yanında yeni nesil bir motosiklete sahipseniz ABS ile çok daha kolay bir duraklama sağlayabilirsiniz. Ancak yol koşullarının da; Örneğin yağmurlu havalarda fren mesafenizin artacağını bilmelisiniz. Mevsimsel olaylar motor sürüş tekniğinizi de etkileyecektir. Dikkati elden bırakmamalısınız.

Arka Frenleri Kullanın

Motosiklet Frenleme

Tabi ki her şeyden önce arka fren pedalının nerede olduğunu ve durdurmak için sağ ayağımızın nasıl bir konumda olması gerektiğini biliyor olmamız gerekir.

Arka fren, motorun sağ tarafında ve sağ ayağımızın hemen önünde bulunur. Fren yapmak için sağ ayağımızı çok az geriye atarsak fren pedalına her taraftan eşit basınçla kontrollü bir şekilde basmamız sağlanmış olur.

Fren arabalarda olduğu gibi motosikletlerde de fazla yüklenme sonrası kilitlenme yapabilir. Arabalarda kitlenen arka tekerlekler sonrası spin atma işlemi çok hızlı değilseniz az hasarlı bir kaza yapmanıza neden olabilir. Motosikletler de ise çok yavaş olsanız bile ani fren sonrası kilitlenen tekerlekler motosikletin yer ile bağlantısını kesecek ve sizi yola savuracaktır. Ve bu da kaza anını vücudunuzun her zerresiniz hissedeceği anlamına gelir. Spini engellemek sadece arka frenleri kullanmak yerine ön frenlerle motosikletin durmasını destekleyici dokunuşlar yapabilirsiniz.

Gaz Pedalı Kullanımı

Motosiklet Frenleme

Motosiklet frenleme sisteminin doğru bir şekilde çalışması ve sizi kontrollü bir şekilde durdurması için frenleme esnasında gaz pedalı kullanımı çok önemlidir.

Gaz pedalı ile hızlanmak istediğimiz zamanlarda pedalı kendimize doğru yuvarlarız. Frenleme yaptığımız durumlarda gaz pedalını direkt bırakmak yerine hızlanmak için çevirdiğimiz yönün tersine çevirerek motosikletin yavaşlamasını ve bu sayede şanzıman ve balataların hasar görmesini engelleyebiliriz. Yani doğru frenleme yapmak için doğru gaz düşürme işlemini de uygulamamız gerekir.

Parmak İle Ön Fren Dokunuşu Yapın

Motosiklet Frenleme

Gidonun sağ tarafında gaz pedalının önünde bulunan ön frenler motosikleti durdurmak konusunda %75 kontrol ve hakimiyet sağlar. Yani arka frenlere yükleme yaptığınızda fren mesafeniz uzayabilir ancak 2 parmağınızla ön frenlere dokunuş yaparsanız bu mesafe çok kısalacak ve motosiklete teker kilitleme yapmadan çok yumuşak bir şekilde yavaşlayacaktır. Ön tekerleklerin kilitlenme ihtimaline karşın ön fren dokunuşunu 4 parmakla yapmaktan kaçının. Her şey dengeli bir şekilde gerçekleşmeli ve gerekli müdahaleler dozunda yapılmalı.

Yavaşlamak İçin Debriyajı Kullanın

Motosiklet frenleme teknikleri arasında gözle görülür bir etkisi olan debriyaj, sıkıldığı zaman hem motosikletin yavaşlaması hem de vites küçültmek için zamanınız olduğu anlamına gelir. Yavaşlama işlemini sadece debriyaj koluyla yapmanız fren lambalarınız veya yavaşladığınıza işaret eden herhangi bir lambayı yakmaz. Dolayısıyla arkadan gelen araç hızını gerektiği gibi ayarlamakta zorlanabilir. Bu nokta da önce diğer yavaşlama tekniklerini kullanıp sonrasında debriyaj desteği almalısınız.

Vites Küçültün 

Debriyaj kolu ile yavaşlattığınız motosikletinizde vites küçültme işlemleri uygulayarak motosikletin yavaşlaması konusunda daha sağlam adımlar atabilirsiniz. Motosiklet yüksek hızlardan düşük hızlara düştükçe vites düşürmek konusunda kademeli bir şekilde hareket edebilirsiniz.

Motosiklet Durduktan Sonra Ayağınızı Kullanın

Motosiklet kullanan çoğu kişinin durmak için yaptığı ya da yapmaktan başka çaresi olmadığı son aşama ise motosiklet durduktan sonra ayağımızı yere koymaktır. Motosiklet durduğu esnada iki tekerlek ile denge noktasına ulaşması pek mümkün olmadığı için ayağınızla denge noktasına ulaşmasında destek olmalısınız. Yeni teknolojilerle üretilmiş motosikletlerin bu konuda çok başarılı sonuçlar elde ettiğini hatırlatalım. Ancak genele odaklandığımızda bunu fiziksel olarak yapmak zorundasınız.

Virajlarda Nasıl Yavaşlamalıyım?

Virajlarda motosikletler ile dönüş sağladığımızda zevkli bir iş yaptığımızı anlarız. Ancak bu, doğru motosiklet frenleme hamleleriyle gerçekleştiği takdirde hissedilir bir duygudur. Virajlarda doğru frenleme yapmak düz yolda frenleme yapmaktan daha önemlidir. hareket halinde olduğumuz ve gidonun açı gereği kayma noktasında bulunduğunu görmemiz bu konuda ekstra motosiklet frenleme tekniklerini gözetmeliyiz. Virajlarda dönüş teknikleri ve motosiklet frenleme tekniklerini inceleyelim.

Viraja Yaklaşırken Gaz Pedalını Gevşetin

Öncelikle döneceğiniz viraj keskin değilse gaz pedalını direkt bırakmak yerine gaz verdiğiniz yönün tersine doğru gevşetmelisiniz.  Şeridinizde çok hızlı gidiyorsanız gaz kesmeniz sizi şeridinizde tutmakta sonuçsuz kalabilir. Bu hamleye ek olarak arka frenlere 2 kere bas çek yapmalısınız. Bu dokunuş yumuşak olduğu takdirde dönüşte yumuşak olur.

Yüksek Hızlarda Daha Sık Fren Uygulayın

Eğer viraja gelmeden çok hızlı olduğunuzu hisseder ve motosiklet frenleme hamlesin geç yaparsanız ters şeritten gelen araçların arasına girebilirsiniz.

Yüksek hızlarda viraja gelmeden önce arka frenlerinizi iki kere yoklamalı ve sonrasında motosikletin yavaşlama eğilimi gösterdiğini anladığınız an 2 parmakla ön frenlere dokunmalısınız. Dikkat etmeniz gereken nokta iki frene de sert basmamanız olacaktır.

Döndüğünüz Viraj Yönünde Motoru Yatırın

Motosiklet Frenleme

Motosiklet frenleme hamlesi yetersiz oldu veya geç kaldınız. Bu durumda çok teknik bir sürüş gerçekleştirmek adına motosiklet ile adeta bütünleşmelisiniz. Nasıl mı? Virajı dönerken motosikletin denge noktasından kopmasını engellemek için gidonu yavaşça asfalta doğru yatırıp aynı anda bizde o yönde konum almalıyız. Vücudunuzun motosikletle aynı açıda olması denge noktası açısından çok önemlidir. Motorun eğimli bir şekilde dönüş gerçekleştirdiği esnada fren kullanmanız tehlikeli olabilir. Bu tür bir dönüşte yola odaklanmalı ve motosikleti hissetmelisiniz.

Denge Noktasının Gaz Pedalıyla Devamını Sağlayın

Virajı dönme aşamasında gaz ayarınız stabil bir seviyedeyken denge noktasına ulaşmak konusunda kendinizi güvende hissedersiniz. Ancak virajdan çıkarken bu denge noktası azalmaya başlayacağı için motoru doğrultma eğilimi içine sokarken aynı zamanda gaz yüklemesini artırmalısınız. Motosiklet gaz yedikçe istikrarlı bir şekilde yoluna devam edecektir.

Arka ve Ön Fren Eş Zamanlı Çalışmalı

Sürüş sırasında ön ve arka fren kombinasyonu yavaşlamanız için çok önemlidir. Hızlı veya yavaş gitmeniz önemli değil. Doğru ve güvenli bir şekilde yavaşlamak istiyorsanız ön frenin yavaşlama konusunda belirleyici olduğunun farkında olmalısınız. İki freni de gerektiği noktalarda eşit bir şekilde uygulayarak yavaşlayabilirsiniz.

Kaygan Yüzeylerde Dikkat Edin

Fren mesafeniz kaygan yüzeylerde spin atmanıza neden olabilir. Bu tür yollarda kayganlığın yoğun olduğu bölgeye gelmeden frenleme işlemine başlamalısınız. Eğer başlamadıysanız ve kaygan zeminde fren yapmak gibi bir hata yaparsanız çekiş gücünün kaybolduğunu hissedersiniz. O yüzden kaygan zeminlere gelmeden önce motosiklet frenleme işlemlerini uygulayıp kaygan zeminde fren yapmayacak kadar yavaş olmalısınız.

Su Birikintisine Dikkat Edin

Yüksek hızlarda su birikintisine girmek kızaklama etkisi yaratır. Bunun sonucunda kaybedilen çekiş sizi yoldan çıkarabilir. Su birikintisine girerken fren uygulamanızda tekerlekleri kilitleyebilir ve kızaklamaya davetiye çıkarabilir. Onun için su birikintisinde frenleme yapmak yerine motosikleti yavaş sürmeyi deneyebilirsiniz.

Dik Yokuşlarda Fren Yapmak

Dik yokuşlarda eğer aşağıya doğru iniyorsanız frenli bir  şekilde inmelisiniz. Yukarıda bahsettiğimiz gibi ön ve arka fren bağlantısı bir biri ardına olmalı. Yokuş yukarı çıkarken ise fren yapmanız gerekmiyor. Devrini alan motorun fren yapılarak yavaşlatılması motoru yorar ve yakıt tüketimini artırır. Yokuşta durma pozisyonunda ise sol ayağımız yerde, sağ ayağımız arka frende, sağ elimiz ise ön frene sıkı bir şekilde basılmış olarak konumlanmalı.

Motosiklet kullanıyorsanız fren yapmanın ne kadar önemli bir iş olduğunu biliyorsunuzdur. Önemini bu yazı ile de tekrar kavramanız ve yolda daha dikkatli ve frenli sürüşler gerçekleştirmeniz dileğiyle. Esen Kalın.

İkinci El Motosiklet İlanları

2 YORUMLAR

  1. Kardeşim…çok güzel anlatmışsınız…okudum..anladım..uygulamak ve pratikler ile pekiştirmek gerek. Teşekkürler. Emeğinize sağlık.️

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here