Motoru Çalıştırdıktan Sonra Beklemek Gerekli Mi?

3
8343

Kışın, aracınızı sürmeden önce biraz beklemeniz gerektiği söylenir. Büyük ihtimalle bu konu hakkında çevrenizden onlarca farklı yorum duymuşsunuzdur. Biz de motoru çalıştırdıktan sonra beklemek gerekir mi sorusuna cevap vermek istedik.

Soğuk havalarda motorun ısınması ve optimum sürüş sıcaklığına ulaşması daha uzun sürer. Ayrıca otomobiller soğuk olduğu durumlarda daha çok yakıt tüketir.

Kışın, aracınızı sürmeden önce biraz beklemeniz gerektiği inanışı, eski karbüratörlü otomobillerden gelmekte. Karbüratörlü motora sahip araçların ısınması gereklidir. Motor ısınmadan doğru hava ve yakıt oranı tutturulamaz ve aracınızın motoru verimli çalışmaz.

1990’lı yılların başında ise otomobil üreticileri, motora yakıt sağlamak için karbüratörler yerine elektronik yakıt enjeksiyonlarına geçti. Bu sayede otomobillerin iyi çalışması için ısıtılması gerekliliği ortadan kalkmış oldu. Bu elektronik sistemin sensörleri sayesinde araç sıcaklık koşullarını kendi ayarlayabiliyor. Bu nedenle aracınız için uzun süreli bekleme yapmanıza gerek kalmıyor.

Bu konuda farklı otomobil üreticileri dahil olmak üzere ciddi çelişkiler var. Araçlarınızın kullanma kılavuzlarında ise bu durum hakkında bilgi verilmiştir. Bizim baktığımız bir çok dökümanda böyle bir bekleme süresine gerek olmadığı söylenmekte. Tabii ki bu markaların katı emisyon kurallarına karşı yazdığı bir önlem de olabilir.

Arabanızın motorundaki aşınmanın %95’i ilk 30 saniyede gerçekleşir. Bunun nedeni, yağlama sisteminin, yağ karterinden yağı alıp borular yardımıyla motora taşıyıp yukarıdan aşağıya yağlamaya çalışmasıdır.

Motoru Çalıştırdıktan Sonra Beklemek

Otomobil uzmanları ise üreticilerin aksine aracınızı kışın sürmeye başlamadan önce 30 saniye kadar ısıtmanızı ve devam etmenizi tavsiye ediyor. Aynı zamanda “motor ilerledikçe daha hızlı ısınır” da deniyor. Tabii ki aracınızı çalıştırdığınız zamanlarda motor daha tam ısınmadan agresif kullanımlardan kaçınmanız gerek.

Motoru Çalıştırdıktan Sonra Beklemek Faydalı Mı?

Ayrıca dışarıda hava sıcakları çok sert ise, yağ kalın olacak ve çok da iyi pompalanamayacaktır. Yağın ısınması ve motorun tamamen yağlanması daha uzun sürecektir. 30 saniyelik bir beklemenin ardından aracınızı zorlamadan yola çıkmak motor ömrünüz için faydalı olacaktır.

Eğer araba bir süredir kullanılmıyorsa, motordaki yağın tamamı yağ karterine akacaktır. Bu durumda motorun tamamen yağlanması daha uzun sürecektir. Motoru çalıştırdıktan sonra beklemek bu durumda iyi olabilir.

Modern yağlara sahip modern otomobillerin herhangi bir önleme gerek duymadığı söylense de, yola çıkmadan önce uzun olmayan bekleme süreleri ve motor ısınana kadar sakin bir kullanım motor ömrünüze faydalı olacaktır.

İkinci El Araç İlanları

3 YORUMLAR

  1. Evet özellikle kış aylarında çalıştırdıktan sonra en 45 saniye beklerim. sonrasında hareket ederim. Aşınma motor kondisyonunu düşüren bişedir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here