Motorlu Taşıtlar Vergisi İndirimli Olarak Ödeme İşlemi

3
14219

MTV’nizi indirimli olarak ödeyebileceğinizi biliyor muydunuz? MTV indiriminden faydalanmak için aracınızın kasko değerini ve motorlu taşıtlar vergi bedelini öğrenmeniz yeterli.

Motorlu Taşıtlar Vergisi İndirimi Nasıl Hesaplanır?

İnternet üzerinden MTV hesaplama ile MTV ücretinizi öğrendikten sonra kasko bedelini de öğrenmeniz gerekiyor. MTV ücretiniz aracın kasko bedelinin %5’ini geçtiği takdirde MTV’nizi indirimli olarak ödeyebilirsiniz. MTV indirimi hesaplama oldukça kolaydır. Örneklersek aracınızın kasko bedeli 100 lira, ödemeniz gereken taşıt vergisi ise 6 lira. MTV tutarınız aracınızın kasko bedelinin %5’ini geçiyor. Eğer kasko değeriniz ve MTV tutarınız bu orana uyuyorsa vergi indiriminden faydalanıyorsunuz demektir.

motorlu

Kasko Değeri Öğrenme

Motorlu Taşıtlar Vergisi indiriminden yararlanmak için baz alacağınız kasko bedeli kasko şirketinizin sizin aracınıza biçtiği değer değil Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından her yılın ocak ayında açıklanan kasko değeridir. Kasko Değer Listesine Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği sitesinden ulaşabilirsiniz.

MTV İndirim Oranı

Aracınızın kasko değerine baktınız ve %5’i MTV tutarınızı geçiyor. Gerekli başvuruları yaptığınızda MTV verginiz aynı yaş gurubundaki bir alt seviyedeki aracın vergisine uyarlanır.

MTV İndirimi İçin Başvuru

MTV indirimi için gerekli oranları öğrenip ve aracınızın indirimden yararlanabileceğini tespit ettikten sonra tek yapmanız gereken sigorta acentesine ve vergi dairesine başvurmak. İlk olarak araç sigortanızı yaptırdığınız sigorta acentesine ‘’Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değeri Bildirim Formu’’nu düzenletmeniz gerekiyor. Bu formu hazırlattıktan sonra formla beraber MTV indirimi dilekçesiyle bağlı bulunduğunuz vergi dairesine başvurmanız yeterli.

Aynı zamanda interaktif vergi dairesi üzerinden başlatacağınız işlemle de herhangi bir yere gitmeden 5 dakikada başvuru yapabiliyorsunuz.

Eğer fazla vergi ödüyorsanız vergi dairesine başvurmadığınız taktirde vergi indiriminden faydalanamazsınız.

Motorlu Taşıtlar Vergisi İndirimi Hangi Araçlar İçin Geçerlidir?

Motorlu taşıtlar vergisi indirimi otomobil, kaptıkaçtı ve arazi taşıtları için geçerlidir. MTV indiriminden yararlanmak için kasko bedelinizin %5’inin MTV tutarınızı geçmesi yeterli.

3 YORUMLAR

  1. https://www.gib.gov.tr/yardim-ve-kaynaklar/yararli-bilgiler/kasko-deger-listesi

    gelir idaresi başkanlığının sitesinde araçların kasko değeri yayınlanıyor. Eğer bu listede aracınız yok ise yetkili sigorta ve kasko acentelerine başvurarak Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değeri Bildirim Formu düzenletmeniz gerekiyor. O yıl için belirlenen motorlu taşıtlar vergisinin tutarı aracınızın kasko değerinin %5 ‘ini aşıyorsa, aynı yaş grubunda bulunan taşıtlara ait vergi tutarları, bir alt kademede bulunan taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak uygulanır. (Örnek aracınızın değeri 80.000 lira ise mtv tutarı 4000 liranın üzerinde olmalıdır, aksi takdirde indirim uygulanmaz..)

  2. İyi günler 90 model 2 bin motor aracımın mtv dusermi nasıl ni yol izlemem lazım sigortacidan alınan kasko değer belgesini kabul etmiyorlar galiba devletin açıkladığı kasko değer varmış

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here