Motor Yıkama Tehlikeli Midir? Nasıl Yapılmalıdır?

0
11269

Motor yıkama, otomobilinin üzerine titreyen bazı kullanıcıların çekimser bir şekilde yaklaştığı bir konudur. Akaryakıt istasyonlarında, kendi başınıza veya sanayide motoru yıkamak için kaputu açtığınızda neyi nasıl yapacağınızı pek bilemeyebilirsiniz. Ancak endişeler yersiz değil, motor yıkatmak konusu oldukça hassas bir konu.

Motor Yıkama Neden Yapılır?

motor yıkama

Motor yıkama aslında otomobil için mutlaka yapılması gereken periyodik işlemlerden birisi değildir. Otomobilinizin motoru; toza, kire vb. dış etkenlere karşı korunaklı bir yapıdadır. Ancak motorda veya yardımcı parçalarda meydana gelen olağanüstü yağ kaçakları, kaputu altında hiç de hoş olmayan manzaralara neden olabiliyor. Bu manzaradan kurtulmak için yağ çözücü kimyasallar kullanılsa da detaylı bir temizlik için motoru yıkamak gerekebiliyor. Özellikle yağ kaçağının kaynağı bilinmiyorsa, problemin tespiti için de motoru, hem üzerinden hem de alt kısmından yıkamakta fayda var.

Ayrıca arazide kullanılan araçların motoru her ne kadar zarar görmese de iç aksamlara yapışan çamurlar sıkıntı yaratabiliyor. Motor yıkama ve alt yıkama da genelde arazide kullanılan off-road araçlar tarafından kullanılan bir uygulamadır.

Motor Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

motor yıkama

Genelde dizel araçlar sahiplerinin gönül rahatlığıyla yaptırdığı motor yıkama işlemi, benzinli araç sahipleri için biraz daha riskli. Her iki otomobilde de akü, beyin vb. elektronik aksamların su geçirmeyecek şekilde plastik bir poşet veya su geçirmez malzeme ile korunması gerekiyor. Havlu veya bez ile yalıtılması asla faydalı değil. Benzinli araçlarda buji ve ateşleme grubuna da dikkat etmek gerektiği için bu işi bilen ve devamlı yapan ehil kişilere yaptırmakta fayda var.

Ayrıca tazyikli su ile motor yıkama esnasında suyu çok yakından tutmak da büyük problemler yaratabilir. Hava filtresinin ıslanması halinde buradan motorun yanma odalarına su gitmesi söz konusu olabilir. Plastik parçaların tazyikli su nedeniyle hasar görmesi de olası, o nedenle suyu olabildiğince mesafeli bir şekilde tutmak gerekiyor.

Motor Yıkama Aşamaları

motor yıkama

Yukarıda söylediğimiz dikkat edilmesi gereken noktalardan emin olduktan sonra aracın motor bölümündeki girintilere ve küçük ayrıntılara sudan önce hava tutarak bütün tozun uzaklaştırılmasını sağlayın. Daha sonra özel yağ çözücü spreyler ile kaçakların olduğu bölümleri ıslatarak tazyikli su ile temizlenmesini sağlayın. Sonra kalan bölümlere yeniden özel temizleyici spreyler ile müdahale ederek, en son nemli bölgelere hava tutarak kurumasını sağlayın. Aracınız hazır!

İkinci El Arazi Araçları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here