Mitsubishi Motors bir zamanlar diğer japon otomobil markaları ile kıyasıya bir satış rekabeti içindeydi ve aynı zamanda çok büyük saygı görüyordu. Şu an için yine saygı görüyor ancak eski satış grafiği maalesef eskisi gibi değil.

Mitsubishi hala Japon pazarında etkili bir otomobil markası olsa da diğer ülkelere ihracat konusunda yeteri kadar etkin değil. Ancak, yakıt ekonomisi ve en az arıza çıkaran otomobil olarak bilinmesi bu markayı özel kılıyor.

Arabalar geleneksel olarak Mitsubishi’nin iş imparatorluğunun sadece bir parçası olmuştur ve sonunda Mitsubishi Motors bağımsız bir marka haline gelmiştir. Mitsubishi’nin otomotiv kökeni 1917 yılına kadar, Mitsubishi Shipbuilding Co’nun tanıdık ses getiren Mitsubishi Model A üretimine dayanır.

Model A modelini Amerika ve Avrupa modellerine göre çok pahalı olması nedeniyle çok ses getirmişti. Bu otomobilden sadece 22 adet üretildi.

Zamanda ilerleyen Mitsubishi Shipbuilding ve Mitsubishi Aircraft birleştirildi ve şirket tam zamanlı 4 tekerlekten çekişli ilk Japon binek otomobilini inşa etti. Neredeyse 50 yıl sonra otomobil üreticisi 4 çekişli otomobil üretecek kıvama geldi ve ses getiren otomobiller üretti. Şimdi geçmişte ses getirmiş unutulmaz Mitsubishi modellerini inceleyeceğiz.

Mitsubishi Lancer Evo X

Mitsubishi

İlk olarak 2005 yılında üretilen ve bir mühendislik harikası olan Evo X turbo 2.0 litre 4 silindirli motor tarafından desteklenmektedir. Ayrıca 291 beygir gücü tüm 4 tekerleklere aktaran bir çekiş sistemi kullanıyor.

Subarunun ralli de gövde gösterisi yaptığı impreza modeline kıyasla yollarda daha az görünen Lancer Evo X imprezaya göre daha az bakıma ihtiyaç duyduğu için her zaman ön planda oldu ancak reklam olarak mı yoksa stratejik olarak yapılan bir hata mı bilmiyoruz ama firma uzun süre önce yarıştan koptu. Yine de kalite olarak çoğu otomobobil firmasının referans aldığı bir model olduğunu belirtelim.

Mitsubishi Starion

mitsubishi

Mitsubishi Starion Toyota Supra ve Mazda RX-7’den daha az bilinen, dönemin en etkileyici otomobillerinden biriydi. Piyasada 2.6-litre turbo 4 silindirli versiyonu ile tutunabilseydi rakiplerin kazandığı popülariteyi kazanabilirdi. Bu motor 197 hp güç ve daha da etkileyici bir şekilde 234Nm tork üretebiliyordu. Aynı zamanda elektronik yakıt enjeksiyonu sistemine sahip olan ilk turbo şarj özelliğine sahip otomobillerden biridir.

Mitsubishi Pajero

 

Diğer ülkelerde montero ismi ile de bilinen orta boy SUV, uzun süre ABD pazarında satıldı ve kullanıldı. Güvenlik derecelendirme konusunda en güvenli SUV olmasa da, 4 silindirli ve V6 motor ile off-road yeteneği bunu telafi ediyor. Bunun yanında 12 kez dakar ralli şampiyonu olması da bu yeteneği kanıtlıyor.

Mitsubishi Lancer 1600 GSR

Lancer isim plakası çok eskiye dayanıyor. 1973-1979 yılları arasında 1600 GSR versiyonu sadece iki kapılı gövde tarzı ile üretildi. Afrika’da, Kenya Safari Rallisi’nde iki galibiyet sonra “Arabalar Kralı” takma adını aldı. Yarış versiyonunun da 4 silindirli motorları 169 Hp güce kadar yükseltilebilirken yol versiyonun da ise standart olarak 108 Hp güç kullanılıyordu.

Eclipse GSX Turbo

Mitsubishi Eclipse 195 hp 2.0 litre turbo 4 silindirli motor ve dört tekerlekten çekiş ile üretildi. Bu düşük güç önden çekişli arabalar için kötü olduğu anlamına gelmez. Sınıfına göre gayet güçlü bir otomobil. Eclipse piyasaya orta düzey spor coupe ile giriş yaparak pazarlanan bir otomobildi. Günümüzde yeni versiyonu üretilen otomobilin pazarda nasıl bir hareketlilik yaratacağı ise merak konusu.

Galant VR-4

Mitsubishi Galant 1969 yolunda çıktığı yolda yakın geçmiş olarak kabul ettiğimiz 2012 yılına kadar üretime devam etti. O yıllardan bu yıllara istikrarlı bir şekilde devam etmek kalite ile alakalı bir durum ve gayet takdir edilesi.

VR-4’ün performans versiyonu uzun süre kullanımda kalmadı ama bu süre boyunca harika ve eğlenceli bir orta boy sedan oldu. Dünya Ralli Şampiyonası’ndaki başarısı, Lancer Evolution’ın kural değişikliğinin Mitsubishi’yi platform değiştirmeye zorlamasıyla sonuçlandı ve Galant VR-4’ün önü açıldı.

VR-4 üretim hayatı boyunca turbo şarjlı 4 silindirli motor kullanırken, son 8 neslin performans modeli 4 tekerleğe aktarım sağlayan 237 hp güç, bir çift turbo şarjlı 2.0-litre V6 motor kullandı.

Bu motor 100 km/s hıza 6.5 saniye ulaşmasını sağladı.

Mitsubishi Diamante

Mitsubishi

1990’lar başladığında, Japonya üretime sadece premium sınıfına hizmet eden tam boyutlu sedan olarak başlamıştı. Diamante aynı zamanda bir BMW 5 Serisi gibi görünse de, çok az performans üreten bir modeldi.

Durum böyle olsa da nadir bulunan gelişmiş süspansiyon özellikleri ile konforlu bir otomobil olmayı başardı. Ancak Diamante sonraki nesiller için ortalama aile sedanı olarak üretime devam etti.

Lancer Evo VI

Mitsubishi

En çok göze çarpan Evolation serisinin sonuncu otomobilleri Evo X ve Evo VI. Evo terimi performans olarak zirve de olmasa bile ralli konusunda zirve de olmayı temsil eder. Tommi Makinen 1999 yılında bu araba ile dördüncü Dünya Ralli Şampiyonası unvanını aldı ve sonra Mitsubishi ralli alanında düşüşe geçti.

Evo VI ralli serisinin en mülayim görünen ancak agresif bir tutum sergileyen otomobillerden biridir. Japon otomobil 276 hp güç 274 Nm tork üretebiliyor.

En tanınır makyajlı versiyonu, şu an tanıttığımız ve aynı zamanda Tommi Makinen için hazırlanmış modeldir. Otomobil makyajlı versiyonda diğer modellerde olan güç çıkışı ile geldi ancak tork’u maksimum seviyede kullanabilir şekilde geliştirildi. Ayrıca aracın devri bu versiyonda 250 Rpm daha az. Ek olarak ekstra gövde destekleyici özellikli, daha düşük ve sakin bir duruş, gözden geçirilmiş ön tampon, ve WRC tarzı çizgili ikonik kırmızı boya ile etkileyici bir görünüşe sahip.

Mitsubishi 3000GT VR-4

Mitsubishi

Mitsubishi 3000 GT’yi  tüm zamanların en büyük spor otomobillerinden biri yaptı. 300 beygir gücünde, çift turbolu, dört tekerlekten çekişli, aktif aerodinamik bir arabanın hız canavarına dönüşmesi 3000GT ile mümkündü.

3000 GT Honda NSX modeli ile yarı yarıya daha ucuzdu ancak buna rağmen daha hızlı bir otomobil olmayı başardı. 90’lı ilk yıllarda piyasaya çıktığında küçümsenen bir otomobildi. Aslına bakarsanız bugün hala küçümseniyor. Ancak bu 3000GT’nin iyi bir otomobil olmadığı anlamına gelmiyor.

İkinci El Mitsubishi İlanları

       

1 YORUM

  1. Mitsubishi dünyadaki en kaliteli markalardan birisi aslında… ama istenilen yere gelemedi. özellikle ticari araçları en az 1.000.000 km yapıyor…

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here