Mercedes W201 Yağ Değişimi İle Otomatik Şanzıman Problemi Çözüldü

0
2425

Otomobil fiyatlarının yükselişi birçok kişiyi eski model Mercedes’lere yönlendirmiştir. Özellikle son zamanlarda W201 ve W124 kasa kodlu otomobillere karşı çok büyük bir talep oluşmuştur. Zamanının ötesinde bir teknoloji ile üretilmiş olan bu araçların en gencinin 26 yıldır yollarda olduğu düşünülünce bazı arızaların oluşması da normal olarak görülebilir. 1986 model Mercedes w201 kasa kodlu om602 motor koduna sahip nadir bulunan 2.5 litre 190D aracımın otomatik şanzımanında bir problem mevcuttu. Aracı bu şekilde satın aldım. Satın alırken de böyle bir problem olduğunun bilincindeydim. Otomatik şanzımandaki sorun vites geçişlerinin ve kalkışın stabil olmamasıydı. Yazımın devamında onarım yönteminden bahsettim.

Mercedes W201 190D 2.5mercedes w201

Aracım 1986 model 465 bin kilometrede bir 190D idi. Otomatik şanzımanın onarımının öncesinde yabancı kaynakları taradım. Otomatik şanzıman yağının eskimesi böyle bir sorunun kaynağı olabileceği fikrine vardım. Sorun düzelmediği takdirde otomatik şanzımanın söküleceği, yağ ve filtrenin boşa gideceğinin bilincindeydim. Ama sorunun çözülme olasılığı, bu durumu denemeye değer kıldı.

mercedes w201

Aracıma ATF mobil 220 6 litre yağ ve orjinal yağ filtresi aldım. Araç lifte kalktı ve yağ boşaltıldı. Otomatik şanzıman yağlarının viskozitesi düşüktür. Aracımın şanzımanından çıkan yağ çamur gibiydi. Bu bir yandan sevindirici bir haber olsa da öte yandan bu yağla çalışmak şanzımanı da bozmuş mudur? Gibisinden bir endişeye kapılmama sebep oldu. Şanzıman yağı 1 saat kadar süzüldükten sonra filtre söküldü. Filtre o kadar tıkanmıştı ki normal ağırlığından çok daha ağır bir hale gelmişti. Şanzıman hidrolik beyni gözüküyordu. Şanzıman üzerinden sökülmeden güzelce temizlendi ve kurutuldu. Almış olduğum orjinal filtrenin montajı yapıldı. Yağ koyuldu. Araç çalıştırılıp tek tek tüm viteslerde bekletildikten sonra test sürüşüne çıktım.

mercedes w201

Sürüşe geçtiğimde araçta çok büyük bir değişiklik olmuştu. Bu değişikliğin benim yüzüme yansıması, ustamın da dikkatini çekmişti. Benim mutlu oluşum aracıma verdiğim değerdden kaynaklansa da şanzıman onarımından kurtulmuştum. Bu durumda yaklaşık 4 bin ₺’nin cebimde kalışıydı. Aracı iyice test ettik. Ufak bi vites ayarı da yapıldıktan sonra stabil ve pürüzsüz bir şanzıman sahibi oldum.

mercedes w201

Bu durumdan sonra almış olduğum tüm otomatik vitesli araçlarda yaptığım ilk işlem, şanzıman yağını değiştirmek oldu. Tüm araç sahiplerine önerimdir. Otomatik şanzıman yağ bakımı aksatılmamalıdır. Bu aracın videolarını ise Araba Gurmesi Youtube kanalıma ekledim. Dilerseniz oradan aracın detaylı videolarına ulaşabilirsiniz.

 2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here