Mercedes W201-W124 Merkezi Kilit Arızası

0
4083

Otomobil fiyatlarının yükselişi birçok kişiyi eski model Mercedes’lere yönlendirmiştir. Özellikle son zamanlarda W201 ve W124 kasa kodlu otomobillere karşı çok büyük bir talep oluşmuştur. Zamanının ötesinde bir teknoloji ile üretilmiş olan bu araçların en gencinin 26 yıldır yollarda olduğu düşünülünce bazı arızaların oluşması da normal olarak görülebilir. Bahsi geçen araçlarda merkezi kilit özelliği standart olarak sunulmuştur. Standart olarak sunulan bu özellikte kilitleme işlemi hava ile gerçekleşiyor. Arka koltuğun sağ bölümünde bulunan hava kompresörü kapı kilitlerine hava basarak kilitliyor. Aynı şekilde emiş gücü ile de kilit açılabiliyor. Ancak merkezi kilit özelliği zamanla arıza yapabiliyor. Bu yazımızı Mercedes W201 ve W124 merkezi kilit arızası hakkında derledik.

W124 merkezi kilit

W201 ve W124 Merkezi Kilit Çalışma Prensibi

Yazımızın başlığında W201 ve W124 yazmasının sebebi son zamanlarda bu araçlara olan talep artışından kaynaklanmaktadır. Yoksa Mercedes markasının birçok aracının merkezi kilit mekanizması hava ile çalışmaktadır. Mercedes’lerin merkezi kilit donanımındaki en önemli parça, arka koltuğun altında bulunan hava kompresörüdür. Aracı kilitlemek istediğinizde kompresör devreye girer. Aracın taban bölümünde bulunan hava hortumları vasıtasıyla hava kapı kilitlerine ulaşır ve kapılar kilitlenir. Aynı şekilde kapıları açmak istediğinizde; hava kompresörü emiş ile kapı kilitlerinin açılmasını sağlar. Özellikle eski model araçlarda merkezi kilit arızası oluşabilir. Bu arıza neden kaynaklanır ve çözümü nasıldır? yazımızın devamında bulabilirsiniz.

W124 merkezi kilit

Merkezi Kilit Arızası

Havalı kilit mekanizmasına sahip merkezi kilit sistemlerinde bolca hava hortumu bulunur. Bu hortumların herhangi birinin deformasyona uğraması veya yerinden çıkması, merkezi kilidinizin çalışmamasına sebep olmakla birlikte merkezi kilit sigortasının atmasına da sebep olacaktır. Hava kaçağı olduğunda aracınızı kilitlediğinizde hava kompresörü devamlı çalışır ve durmaz. Belirli bir süre sonra kablolar ısınır ve sigortayı attırır. Sigorta atmaz ise hava kompresörü arızalanabilir. Aracınızın merkezi kilit sistemi çalışmıyorsa sırasıyla aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

  • Aracınızın kapısını kilitlediğinizde arkadan kompresör sesi geliyor mu?
  • Kompresör sesi geliyorsa ve durmuyor veya çok geç duruyorsa kuvvetli muhtemel hava kaçağı vardır. Hava kaçağını bulmalısınız. Genelde kapı direklerinde olabildiği gibi kapı iç kilit bölümünde de olabilir. Basit bir şekilde sorunu çözüp kullanabilirsiniz.
  • Kompresör sesi gelmiyorsa; aracın sigortalarını kontrol etmelisiniz. Atık sigorta varsa sigortayı değiştirip denemelisiniz. Merkezi kilidin çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Kompresör çalışıyor ve kapılar kilitlenmiyorsa muhtemelen hava kaçağı vardır. Hava kaçağı giderilip sorun çözülebilir.
  • Sigorta değişiminden sonra da kompresör çalışmıyorsa; kablo tesisatında veya kompresörde problem vardır. Bu araçlardan anlayan iyi bir usta sorununuzu çözecektir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here