Mercedes W124 Kalorifer Arızası ve Çözüm Yöntemi

0
5003

Otomobil fiyatlarının yükselişi birçok kişiyi eski model Mercedes’lere yönlendirmiştir. Özellikle son zamanlarda W124 kasa kodlu otomobillere karşı çok büyük bir talep oluşmuştur. Zamanının ötesinde bir teknoloji ile üretilmiş olan bu araçların en gencinin 26 yıldır yollarda olduğu düşünülünce bazı arızaların oluşması da normal olarak görülebilir. Kendi aracımda da yaşamış olduğum kalorifer arızasını bu işin uzmanı olmadığım halde kendim çözebildim. Bu yazımda sizlere Mercedes W124 Kalorifer arızası ve çözüm yönteminden bahsedeceğim.

Mercedes w124 abs

Mercedes W124 Kalorifer Arızası

Aracım 1986 model w124 kasa koduna sahip 300D modelidir. Aracımı yaz aylarında satın aldığım için kaloriferi kontrol etmemiştim. Havaların soğumasıyla kalorifer ihtiyacı doğdu. Kaloriferi açmak istediğimde sadece soğuk hava geldiğini farkettim. Bir sorun vardı. Bu durumu internet üzerinden araştırdığımda yeterli bir bilgi bulamadım. Ancak eski model eski teknoloji bir araç olduğu için kalorifer sistemi elemanları belliydi ve basit düzeneğe sahipti. Hortum sıcaklıklarını kontrol ettiğimde peteğe sıcak su girmiyordu. Bu durum ilk olarak kafamda oluşan kalorifer petek tıkanıklığının üzerini çizdi. Yani çözülmesi gereken ilk sorun suyun kalorifer peteğine ulaşmasıydı.

Aracın motor suyunu kalorifer peteğine taşımak için destek amaçlı bir su motoru da bulunur. Rolanti devrinde su basıncı az olduğundan kaloriferin derecesini korumaktadır. Kontrolünü sağladığımda bu motor çalışmıyordu. Motoru söktüğümde pervanelerin kırık olduğunu farkettim. Çıkma parça satın alarak sorunu çözdüm. Su motoru artık faaldi. Ancak sorun hala daha devam ediyordu. Kalorifer buz gibiydi.

Kalorifer sisteminin kontrolünü sağlarken kalorifer musluklarında sorun olduğunu düşündüm. Çünkü su motorunun değişimi ile birlikte kalorifer musluğuna kadar olan kısımda hortumlar sıcak, sonrasında ise soğuktu yani kalorifer musluğu çalışmıyordu. Musluğa gelen kabloları kontrol ettim. Elektrik geliyordu. Sorun mekanikti. Kalorifer musluğunu söktüm ve içerisini açtığımda; musluğun içerisi pas içerisindeydi. Musluğun içerisini temizledim. Sorunum çözüldü ve aracımın kaloriferi devreye girdi. Kalorifer musluğunun arıza yapmasının sebebi ise aracın antifriz olmadan kullanılmasıdır. Antifriz kullanımı araç soğutma elemanlarında korozyon oluşumunu engeller. Parçaların daha sağlıklı bir şekilde kullanımına olanak sağlar. Bu sebeple aracınızda yaz-kış antifriz bulundurun.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here