LPG Zammı Yakıt Harcamasına Ne Kadar Etki Etti?

0
10493

1 Ekim 2021 tarihinde LPG’ye 71 kuruş zam geldi. Zam ile birlikte 5.91 ₺ seviyelerine ulaşan LPG fiyatları yakıt giderlerine ne kadar etki etti? LPG’li araçların yakıt tüketimi nasıl hesaplanmalıdır? Detaylar yazımızın devamında. LPG Zammı Yakıt Harcamasına Ne Kadar Etki Etti?

LPG’ye 71 Kuruş Zam, 1 Ekim 2021

LPG fiyatına 02/10/2021 tarihinden sonra geçerli olmak üzere, 71 Kuruş zam geldi. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’ndan (EPGİS) tarafından yapılan açıklamaya göre, Oto gaz fiyatına 71 kuruş zam uygulanacak. LPG’ye zam geldi.

lpg'ye zam

 

Benzine Zam Geldi Ancak Pompa Fiyatlarına Yansımadı

29 Eylül’de de benzine 29 KRŞ/LT zam gelmişti. Ancak EŞEL MOBİL Sistemi gereği ÖTV’den karşılandığı için pompa fiyatlarına yansımadı.

lpg zammı

LPG Kaç Para oldu?

LPG zammı ile birlikte LPG’nin litresi İzmir’de 5.81 TL’ye, İstanbul’da 5.91 TL’ye ve Ankara’da 5.95 TL’ye yükseldi.

LPG Zammı Yakıt Harcamasına Ne Kadar Etki Etti? 

Günde ortalama 20 kilometre yol yapan 1.6 litre atmosferik lpg’li bir aracın ortalama lpg yakıt tüketimi 10 litre/100KM’dir. Günde 20 kilometre yol yapan bir araç aylık 600 KM yol yapar ve 60 litre yakıt tüketir. 60 litre yakıt zam öncesinde 312 ₺’ye alınabiliyordu. Yani ortalama 10 litre yakıt yakan lpg’li bir araç, günlük 20 kilometre yol yaparsa aylık lpg yakıt masrafı 312 ₺ idi. Zam sonrası ise aylık tüketim 354,6₺ oldu. Günlük 20 kilometre işyeri evinin yakınında olan ve sadece evden işe işten eve aracını kullanan bir araç sahibi için geçerli.

Günlük 100 kilometre yol yapan ve yaklaşık 10 litre/100 km yakıt ortalamasına sahip bir araç aylık 300 litre yakıt tüketir. Zam öncesinde aylık 1560 ₺’lik yakıt masrafı varken zam sonrasında bu masraf 1773 ₺ oldu.

Petrol fiyatının çok fazla yükseldiği bu dönemde yakıt fiyatlarında artış olması bekleniyor. Bu durum; araç sahibi olmak isteyenleri düşük yakıt tüketimine sahip yeni model araçlara yöneltecektir. Ayrıca aracın bakımları zamanında yapılarak; aracın normal şartlardan daha fazla yakıt tüketmesinin önüne geçilmelidir.

Aracın Daha Az Yakıt Tüketmesi İçin Ne Yapılması Gerekir?

Otomobillerin optimum yakıt tüketimine sahip olması motorun sağlıklı bir şekilde çalışması gerekir. Yani motorda bulunan bir arıza, gücün düşmesine ve yakıt tüketiminin artmasına sebep olur. Aracınızda bir aksilik gördüğünüzde direkt servisin yolunu tutun ve sorunu çözün aksi halde arıza büyüyebilir.

Yakıt tüketiminin artmasında büyük rolü olan ateşleme sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması gerekir. Aksi halde erken yanma geç yanma gibi sorunlar verimliliği azaltacak ve araç normal şartlardan daha fazla yakıt tüketecektir.

Yakıt sistemindeki sorunlar da yakıt tüketimini artırır. Birim zamanda yanma odasına verilen yakıt miktarı, yakıt tüketimini etkiler. Yakıt az gelirse fakir karışım olur. Aracın hareket etmesi için gaz pedalına daha fazla basılır. Bu durumda yakıt tüketimi artar. Aynı şekilde yakıtın fazla verilmesi, karışımın zengin olmasına neden olur. Bu durumda da yanmayan fazla yakıt egzozdan dışarı atılır.

lpg zammı

LPG’li araçların düzenli olarak yapılması gereken filtre değişimi gibi bakımları vardır. Bunların zamanında yapılması gerekir. Ayrıca aracın AFR ayarı çok önemlidir. AFR ayarı bozuk bir araç çok fazla yakıt tüketebilir. LPG’li bir aracınız var ise her mevsim başlangıcında gaz ayarı yaptırmak yakıt tüketimi açısından faydalı olacaktır.

Ne Kadar Az Fren O Kadar Az Yakıt Tüketimi

Aracınızın daha az yakıt tüketmesini istiyorsanız fren kullanımını azaltmalısınız. Araçtaki yakıt motorda hareket enerjisine dönüşür. Bu enerji ile araç hareket eder. Araçta bulunan frenler sürtünme enerjisi ile çalışır. Yani çöpe atılan enerji olarak görülür. Ancak fren kullanılmaz ve aracın kendi ağırlığı ile yavaşlaması sağlanırsa sürtünme daha az gerçekleşir. Tabi fren kullanımını azalttığınız için gaz pedalına çok daha yavaş basacaksınız. Bu sayede aracınız çok daha az yakıt tüketecek. Bunun yanı sıra fren balatalarınız ömrünü daha geç tamamlayacak ve oradan da bir avantaj elde edeceksiniz.

lpg zammı

LPG Yakıt Tüketimi Nasıl Hesaplanmalıdır?

LPG tüketimini hesaplamak diğer yakıt türlerine göre daha az doğruyu yansıtır. Bunun sebebi pompa basınçlarının değişken olmasıdır. En doğru lpg ölçümü; araçtaki tüm lpg’nin tamamen bitmesi gerekir. Benzin ile lpg istasyonuna gidilir. Araca yakıt alınır. Kilometre sıfırlanır. Komple doldurulmasına gerek yok. Alınan yakıt fişi ile birlikte yola çıkılarak aracın sadece lpg ile yol alması sağlanır. Lpg komple bittiğinde yapmış olduğunuz menzil ve fişte bulunan yakmış olduğunuz lpg, oran orantı yöntemi ile hesaplanır. Bu sayede kilometre başı kuruş hesabı ve 100 kilometredeki tüketim hesaplanabilir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here