LPG Beyni Dondu Ne Yapmalıyım?

0
14475

Günümüzde otomobiller, birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Özellikle otomobilini çok kullanan kişiler, yakıt ekonomisi için benzinli yerine lpg’li araç tercih ediyor. Benzinli bir araçta lpg kullanımı, ortalama olarak %40 tasarruf sağlıyor. LPG yakıt sistemi bazı marka model otomobillerde fabrika çıkışı olarak bulunabildiği gibi, genelde otomobillere sonradan montajlanıyor. Lpg her ne kadar yakıt tasarrufu sağlasa da kimi zaman lpg kitinden kaynaklı arızalar oluşabiliyor. Bu sorunlardan en çok karşılaşılanı Lpg beyni (regülatörü) donmasıdır. Lpg regülatörü motor suyu ile ısınarak çalışır. Otomobillerin motor suyunda başka bir arızadan kaynaklı olarak hava oluşunca lpg regülatörüne su ulaşmaz. Su ulaşmayınca da regülatör donar. Bu yazımızda sizlere  “LPG Beyni Dondu Ne Yapmalıyım?” Sorusunun cevabını vereceğiz.

lpg beyni

LPG Beyni Neden Donar?

LPG beyni, karbüratör sistemine sahip araçlarda daha çok donar. Lpg beyni donduğunda, gaz tankında basınç altında olacağı için gaz hale geçmesi için yeterli ortam şartı olması gerekir. Gaz beyni donukken lpg sıvı halden gaz hale gelemez ve araç boğulur. Sıralı sistem lpg’li araçlarda sabahları direkt olarak lpg’de çalıştırmak regülatörün donmasına sebep olabilir. Lpg regülatörünün donma sebepleri;

  • Lpg Ayarı: Özellikle kış aylarında gaz basınç ayarı yüksek ise regülatör donabilir.
  • Sıralı Sistem Lpg’lerde geçiş ısı derecesi 30’un altındaysa donma olabilir.
  • Lpg regülatöründen kaynaklı diyafram arızaları sonucu da regülatör donabilir.
  • Su kaçakları sonucunda aracın hava yapması gaz beyninin ısınmasını engeller ve don yapabilir.
  • Aracın silindir kapak contasında sorun varsa suya hava basar. Regülatör donabilir.

lpg beyni

LPG Regülatörü Donarsa Ne Yapılmalıdır?

Lpg regülatörü don yaparsa ve aracınızda benzin yok ise muhtemelen yolda kalacaksınız. Böyle bir durumla karşılaşıldığında yapılması gereken geçici çözüm vardır. Bu çözüm ılık bir suyu regülatörün üzerine dökmektir. Sonra aracınız rahat bir şekilde çalışacaktır. Tabiki araç çalıştı hemen yola çıkmalıyım demeyin. Aracın motoru çok sıcak değilken, suyunu kontrol edin eksik varsa tamamlayın. Aracınız eski bir araçsa; motor suyunun havasını almalısınız. Aksi halde 2 km sonra yine don yapacaktır. Araçta su olmaması sadece regülatörü dondurmaz. Motorunuza da ciddi ölçüde zararlar verebilir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here