Lifter Nedir? Ne İşe Yarar? Arızası Nasıl Anlaşılır?

1
12723
Lifter

Asıl adı lifter olan bu parçalar eksantrikle subaplar arasında bulunur. Subapların açılıp kapanma sürelerini ayarlar. Bu parçalar ülkemiz sanayilerinde fincan, hidro, tapet, kadeh olarak söylenir. Sonuç olarak bunların hepsi lifter’a çıkar. Bu yazımızda sizlere lifter nedir? Ne işe yarar? Neden arıza yapar? Nasıl onarılır? Bunlardan bahsedeceğiz.

Lifter Nedir?

Biraz önce de değindiğimiz gibi Lifter, subaplar ile kam mili arasında bulunur. Subapların açılış kapanış zamanlamalarını ayarlar.

Lifter Ne işe Yarar?

Lifter aslında çok basit bir yapıya sahip hidrolik bir iticidir. Sanayicilerin “hidro” diye adlandırmasının bir sebebi de bu olabilir. Lifterın işlevi yağ pompasından pompalanan yağdan gelen basınç dahilinde valflerin açılış kapanışlarını düzenler. Yağ basıncı, yağ pompasının devri artınca artar. Yağ pompasının devri de motor devriyle paraleldir. Devir artınca daha yüksek basınç oluşacağı için lifterların içerisindeki mekanizma da genişler. Lifterın genişlemesiyle, kam mili arasındaki boşluk azalır. Bu durum da subapların daha erken açılıp geç kapanmasını sağlar. Anlatmış olduğumuz durum en basit anlatımdır. Otomobiller arasında markadan markaya değişebilir. Mesela fincan şeklindeyse direk eksantrikle bağlantılıdır. Çok fazla detaya inmeye gerek yok.

Lifter Neden Ses Yapar?

Çok sinir bozucu olan bir durumdur. Belki de otomobil sorunları arasında en çok araştırılan konulardan birisidir. Lifterların hidrolik birer itici olduğundan bahsetmiştik. Bu iticilerin içerisinde diyafram bulunur. Buralar yağ dolar. Sesin gelme sebebi Lifterların yağı tutamamasıdır. “şık şık şık” diye ses gelir. Aracınızın yağını değiştirdiğinizde ilk çalıştırmada 2-3 dakika itici sesi gelir. İticiler dolduktan sonra ses kesilir. Normal şartlarda bir daha gelmez. Bu ses kısa vadede bir problem oluşturmaz. Yani sizi yolda bırakmaz ancak çözülmesi gerekli bir sestir. Bu şekilde kullanırım diyenler araçlarında performans eksikliği yakıt tüketimi fazlalığıyla karşılaşırlar.

İtici Sesi Nasıl Kesilir?

Öncelikle yapılması gereken lifter sesinin kaynağını bulmaktır. Yağın özelliğini kaybetmesi dahi sizleri lifter sesiyle karşı karşıya bırakabilir. Eğer yağınız yeni ise ve araca doğru yağı koyduğunuzdan eminseniz yapacağınız ilk şey itici sesi kesici yağ katkısıdır. Genel olarak işe yaradığı birçok kişi tarafından onaylanmıştır. Ancak araç motoru için yağ katkısı koymak ne derece sağlıklıdır. Burası tartışılır. Yapılması gereken en doğru yöntem; iticilerin sökülüp bir takım itici alınmasıdır. Ancak şu da unutulmamalıdır. Aracınızın yağ basıncı düştüğünde itici sesi gelmesi normaldir. Bu sebeple itici sesi duyuyorsanız bir an önce gerekli servise gidip aracınızın sorununu öğrenip çözmeniz gerekmektedir. İtici sesini kesmenin bir başka yöntemi de iticileri söküp içerisini dağıtıp temizlemektir.

 

 2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here