Bir arabanın klima delikleri arasındaki dar boşlukları bir bez kullanarak temizlemek zor olabilir. Ancak, ucuz köpük boya fırçaları ile iş hızlı ve kolay olur.

Klima deliklerinizi her ay bir veya iki kez veya daha sık temizleyin. Klimanızı açtığınızda küflü bir nem kokusu alırsanız, dezenfektan sprey temizleyici kullanarak havalandırma sisteminizi temizleyin.

Koku büyümesini önlemek için, klima ile fanınızı maksimuma ayarlayarak havalandırma sisteminizi ve klima deliklerini periyodik olarak kurutun ve dış hava girdilerinin etrafında toplanan enkazı temizlediğinizden emin olun.

1)Köpük boya fırçaları satın alın

Klima delikleri

Köpük boya fırçaları, klima deliklerinizin çıtaları arasındaki boşlukların derinliklerine inmek için mükemmeldir. Onlar ucuz ve en yakın ev geliştirme, zanaat, mağazalarında mevcuttur. Ayrıca çevrimiçi olarak da satın alabilirsiniz.

Ev yapımı bir temizlik solüsyonu oluşturun

Sıcak su ve beyaz sirkeyi eşit bir şekilde bir hazne içinde birleştirin. Koku sizi rahatsız ediyorsa limon kokulu temizlik sirkesi kullanmayı deneyin. Limon kokulu sirke bulamıyorsanız, temizlik solüsyonunuza bir çay kaşığı limon suyu ekleyin.

Her havalandırma çıtası arasına köpük fırça takın

Temizleme solüsyonunuzun köpük fırçasını toz ve kiri gidermek için havalandırma çıtalarınızın arasına bastırın. Biriktiği enkazı temizlemek için fırçanızı gerektiği gibi durulayın veya başka bir fırça kullanın. Fazla temizleme solüsyonu bıraktıysanız havalandırma deliklerini kuru bir fırçayla silerek bitirin.

Durulayın ve kuru kullanılan fırçalar

Kullanılmış fırçalarınızı ılık su ve bulaşık deterjanı ile yıkayın. Onları sıkmak ve fazla sabunu kaldırmak için iyi durulayın. Onları kuru, plastik bir torbaya yerleştirin ve hızlı kullanım için torpido gözünde saklayın.

Aracınızın kabin hava filtresini değiştirin

klima delikleri

Hava filtresine kabin içinden erişebilir ve kolayca değiştirilebilirsiniz. Nasıl kaldırıldığı ve değiştirildiği hakkında özel talimatlar için aracınızın kullanma kılavuzuna danışmalısınız.

Honda ve Toyota da dahil olmak üzere birçok yeni modellerde, hava filtresi torpido gözünün olduğu kısımda yer alır. Torpido gözünün olduğu bölgede hava filtresine ulaşmak için paneli tutan vidaları çıkarmanız gerekebilir. GM sedanlarda, filtre sürücü tarafındaki gösterge panelinin altındaki bir kasada yer alır.

Torpido gözünü indirdikten veya hemen altındaki paneli çıkardıktan sonra, hava filtresi kapağını sabitleyen klibi bulun. Kapağı serbest bırakmak ve çıkarmak için klibi sıkıştırın.

Eski filtreyi doğrudan gövdesinden çekin ve yenisiyle değiştirin.

Filtreyi her 24.000 km filtresini değiştirmeyi hedefleyin. Yoğun bir kentsel alanda veya çok sayıda toz bulunan bir ortamda yaşıyorsanız, daha sık değiştirmeyi düşünün

Hava alma deliklerini temizleyin ve püskürtün

klima delikleri

Hava içerisi ön camın etrafındaki arabanın dış cephesinde bulunur. Fırça ile ölü yaprakları veya başka bir birikmiş enkazları bir süpürge veya el toz fırçası kullanarak temizleyebilirsiniz.  Daha sonra dezenfekte edici bir enzimatik temizleyici ile havalandırma içine püskürtme yapın.

Enzimatik dezenfektanlar havalandırma sisteminizde büyüyen küf veya mantarları öldürmeye yardımcı olurken, hava spreyleri sadece bir parfüm görevi görecektir. Bu enzimatik spreyler bir bakteri yok edici enzimler içerdiği için daha temiz etiketli küf ve mantarla mücadele konusunda daha etkilidir.

Tüm Klima deliklerine dezenfektan temizleyici ile püskürtün

klima delikleri

Arabanızın kapılarını ve pencerelerini kapatın. Arabanın kapalı olduğundan ve anahtarların kontak da olmadığından emin olun. Enzimatik temizleyici ile aracınızın tüm iç deliklerinin içine serbestçe püskürtün.

Tüm klima deliklerini tespit ettiğinizden emin olmak için aracınızın kullanma kılavuzuna başvurun.

Motoru çalıştırın ve klimayı maksimuma ayarlayın

klima delikleri

Tüm klima deliklerine püskürttükten sonra, aracınızın motorunu çalıştırın. Klimayı ve fan üfleyiciyi maksimuma ayarlayın. Yaklaşık on dakika sonra, Klimanızı kapatın, tüm araba kapılarını açın ve vantilatörün beş dakika esmesine izin verin.

Servise Başvurun

Klima delikleri ile koku devam ederse, Klima bakım servisine uğramanız gerekebilir. Kalıcı küflü koku için, buharlaştırıcı çekirdeğinizi değiştirme konusunda mekanik veya bayinize danışın. Gaz veya antifriz gibi diğer kokular sistem sızıntılarını gösterebilir.

2)Koku Büyümesini Önleme

Hedefinize ulaşmadan önce klimayı kapatın

Herhangi bir hedefe ulaşmadan önce fan çalışmasını birkaç dakika izin verirken geldiğiniz noktaya ulaştığınızda klimanızı kapatmayı alışkanlık haline getirin. Motorunuzu kapatmadan önce bunu yaklaşık 3-5 dakika yapmaya çalışın.

Klimayı kapattıktan birkaç dakika sonra fanın çalışmasına izin vererek klima deliklerinin kurumasına yardımcı olur ve küf büyümesini önlersiniz.

Hava alımlarını yapraklardan ve diğer enkazlardan uzak tutun

Klima girişlerinizin etrafında hiçbir şeyin toplanmasına izin vermeyin. Fırça ile temizlik konusunda hafta da 2 kez uygulayın.

Ön cam etrafında biriken yapraklar ve diğer enkazların klima havalandırma sisteminde kalıp büyümenin önde gelen nedenlerinden biridir.

Düzenli olarak klima olmadan üfleyici çalıştırın

Her iki veya üç ayda bir, fan üfleyici kullanarak klima delikleri temizlemek için sıcak ve kuru bir gün seçin. Tüm araba kapılarını açın, Klimanın kapalı olduğundan emin olun ve üfleyiciyi maksimum konumda açın. Bu tekniği kullanarak havalandırma sistemlerinizi düzenli olarak kurutmak gelecekteki küf büyümesini önleyecektir.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here