Kışlık Lpg Ayarı Aracınız İçin Çok Önemlidir

0
6449

Günümüzde otomobiller, birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Özellikle otomobilini çok kullanan kişiler, yakıt ekonomisi için benzinli yerine lpg’li araç tercih ediyor. Benzinli bir araçta lpg kullanımı, ortalama olarak %40 tasarruf sağlıyor. LPG yakıt sistemi bazı marka model otomobillerde fabrika çıkışı olarak bulunabildiği gibi, genelde otomobillere sonradan montajlanıyor. Sıralı sistem LPG sistemine sahip araçlarda, otomobil ilk çalıştırmada benzinde çalışır. Motor belirli bir sıcaklığa ulaşınca Lpg regülatörüne ulaşan su ısınır. Regülatörde bulunan ısı sensörü, lpg ECU’suna komut verir ve araç lpg’ye geçer. Özellikle kış aylarında aracınız lpg’ye erken geçerse; motor suyu soğuk olacağı için lpg regülatörü donabilir. Bu sebeple kış ayları için lpg ayarı yaptırmanız gerekir. Bu yazımızda sizler için; kışlık lpg ayarı konusunu derledik.

LPG Ayarı Nedir?

Lpg yakıt sistemi, ekonomik tüketim için otomobillerde bulunan bir donanımdır. Bu sistemin ayarı vardır. Sıralı sistemli araçlarda ayar bilgisayar ile yapılır. Aracın lpg’ye geçme ısısı ayarlanır. Bir diğer ayar ise yakıt hava ayarıdır. Bu ayar araca birim zamanda verilen yakıtı ayarlar. Bilgisayar üzerinde aracın devir bandına göre ayarlanır. Karbüratörlü araçlar, direkt olarak lpg’de çalışırlar bu sebeple herhangi bir geçiş ayarı söz konusu değildir. Fakat yakıt hava ayarı vardır. Bu ayarlar ise lpg regülatörü üzerinde bulunan vidalar ile yapılır. Lpg ayarının düzenli olarak kontrol edilmesi, yakıtı daha verimli olarak kullanmanızı sağlar. Bu sebeple düzenli olarak kontrol ettirmeniz yararlı olacaktır.

LPG Ayarı Kötü İse;

  • Yakıt tüketimi fazla olur.
  • Tekleme olabilir.
  • Boğulma olabilir.
  • Silkeleme olabilir.
  • Patlamalar oluşabilir. (patlama, yakıtın verimsiz yanması sonucu pötürdeme yapması anlamına gelir.)
  • Aracın performansında düşüklük olur.
  • Lpg regülatörü donabilir.
  • Motorda veya egzozda kurum birikmesi olabilir.

lpg beyni

LPG Regülatörü Donarsa Ne Yapılmalıdır?

Lpg regülatörü don yaparsa ve aracınızda benzin yok ise muhtemelen yolda kalacaksınız. Böyle bir durumla karşılaşıldığında yapılması gereken geçici çözüm vardır. Bu çözüm ılık bir suyu regülatörün üzerine dökmektir. Sonra aracınız rahat bir şekilde çalışacaktır. Tabiki araç çalıştı hemen yola çıkmalıyım demeyin. Aracın motoru çok sıcak değilken, suyunu kontrol edin eksik varsa tamamlayın. Aracınız eski bir araçsa; motor suyunun havasını almalısınız. Aksi halde 2 km sonra yine don yapacaktır. Araçta su olmaması sadece regülatörü dondurmaz. Motorunuza da ciddi ölçüde zararlar verebilir.

2.El Otomobil İlanları

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here