2022 Kia Sportage 1,6 T-GDİ Detaylı İnceleme

0
22166

Sportage kompakt SUV’da çıtayı yükseltti

Yeni Kia Sportage kompakt SUV sınıfında çıtayı yükseğe koydu. Yenilenmesiyle birlikte son derece iddialı özelliklere sahip olan Sportage bol seçenek sunuyor olmasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor.

Kia Sportage Tasarım ÖzellikleriKia Sportage dış tasarım

Tamamen yeni bir platform üzerine geliştirilen Sportage, Avrupa yolları için ideal dingil mesafesi, boyutlar ve gövde orantıları ile Avrupa odaklı mühendislik yaklaşımıyla Kia’nın Slovakya’daki fabrikasında üretiliyor. Bu titiz yaklaşım, günlük pratiklik ve kullanılabilirliği ön planda tutan, tüketici ihtiyaçlarına uygun bir SUV geliştirilmesine yardımcı olmuş. Büyük bir titizlikle ele alınan mimari sayesinde yeni Sportage; gelişmiş bagaj hacmi ve baş mesafesi değerleri dışında arka koltuktaki yolcular için sınıfının en iyi diz mesafesi gibi avantajlar da barındırıyor. Yeni Sportage 4.515 mm uzunluk, 1.865 mm genişlik ve 1.645 mm yükseklik ile kompakt boyutlar sunuyor. Tasarım açısından benim beğenimi rahat kazanan bir araç oldu. Bakışları üzerine çekme konusunda hiç sıkıntı yaşamayacak araçlardan biri olduğunu düşünüyorum. Özellikle iddialı yüz tasarımı onun yollarda dolaşırken bir ilgi mıknatısı olmasını sağlıyor. Kullanıcı yorumlarını da takip edebildiğim kadarıyla onu beğenenlerin sayısının bir hayli fazla olduğunu görüyorum.

Kia Sportage İç Mekan Özellikleri

Yeni Sportage’ın iç tasarımı; güçlü bir karakter ve yenilikçi teknolojilerle son derece gelişmiş ve sürücü odaklı bir yapı sergiliyor. Yeni Sportage’ın ön konsol tasarımında dokunmatik ekranlı, zarif detaylara sahip ve sportif havalandırma ızgaralarıyla bütünleşik kavisli bir ekran bulunuyor. Kavisli ekran, kokpite genişlik ve derinlik kazandırıyor. Yüksek teknolojiye sahip 12,3 inç dokunmatik navigasyonlu ekran, tüm multimedya bağlantıları, işlevsellik ve kullanılabilirlik ihtiyaçları için merkez görevi görüyor. 12,3 inçlik gösterge paneli, son derece hassas ve net grafikler için yeni nesil TFT LCD ekranla donatılıyor. Sürücü ve ön yolcu için en uygun şekilde konumlandırılan ergonomik orta konsol, esnek depolama alanları ve yumuşak döşemelerle üst düzey bir konfor sunuyor. Elektronik vites paneli daha yüksek bir profil üzerinde konumlandırılıyor. Kablosuz telefon şarj alanı, yüksek hızlı 15W şarj olanağı sunuyor. Şarjımın bittiği zamanlarda bu çok işime yarayan desteklerden biri oldu. Elektronik detayların fazla olduğu yaşam alanında kullanılan malzeme kalitesi de yüksek. 2.680 mm dingil mesafesinin katkısıyla; pratik, işlevsel ve çok yönlü bir iç mekan sağlıyor. Kompakt boyutlarına karşın Yeni Sportage cömert diz mesafesi, baş mesafesi ve bagaj hacmiyle sürücü ve beraberindeki yolcuları keyifli bir yolculuk deneyimi vadediyor.  Yeni Sportage, arka koltuklarında 996 mm diz ve 998 mm baş mesafesi bulunuyor. 562 litre (VDA) olan bagaj hacmi 40:20:40 oranında katlanan arka koltuklar sayesinde 1.751 litreye kadar yükseltilebiliyor. Yaşam alanında eşya gözlerinin sayısı da iyi.

Kia Sportage Motor ÖzellikleriSportage kafa tasarımı ve far detayları

Yeni 1,6 litre T-GDI motor, emisyonları azaltmak ve verimliliği optimize etmek üzere gelişmiş hafif hibrit (MHEV) olarak Yeni Sportage’da bulunuyor ve 150 PS motor gücüyle verimliliği sportif performans ile bir arada sunuyor. Dört silindirli motor; yeni ve optimize edilmiş bir yanma süreci, soğutma teknolojileri, gelişmiş bir entegre termal yönetim sistemi ve düşük sürtünmeli bilyeli yatak kullanımı dahil olmak üzere önemli sürtünme azaltma önlemleri aracılığıyla gelişmiş yakıt verimliliği ortaya koyuyor. Yeni Sportage ayrıca 136 PS motor gücüne sahip 1,6 litre hacimli turbo dizel motor seçeneğiyle de satışa sunuluyor. Yüksek verimlilik seviyesine sahip dizel motor gelişmiş SCR aktif emisyon kontrol teknolojileriyle NOx ve partikülleri filtreliyor. Bu dizel motor, emisyonları daha da azaltan ve verimliliği artıran MHEV teknolojisiyle de sunuluyor. Yeni Sportage, her iki yakıt tipinde de standart olarak 7 ileri DCT şanzıman ile sunuluyor. Benim kullandığım test aracı benzinli mild hibrit seçenekti. Performans açısından özellikle şanzımanın verdiği doğru kararlar sayesinde aradığım ne varsa buldum. Vites geçişleri hızlı ve sarsıntısız bir şekilde gerçekleşiyor, motor gürültüsü yaşam alanına çok fazla yansımıyor. Yakıt tüketimi açısından yaptığım test sırasında 7.5 ile 8 litre arasında bir tüketim sonucu elde ettim.

Kia Sportage Konfor ve Yol Tutuş ÖzellikleriKia arka tasarım

Önceliğin güvenlik olduğu Yeni Sportage’ın şık dış tasarımının altında güçlendirilmiş ve bir önceki nesle göre hafifleyen gövde bulunuyor. Yeni Sportage; sürücü hava yastığı, yolcu hava yastığı, yan perde hava yastıkları ve ön-orta hava yastıkları olmak üzere zengin güvenlik donanımlarıyla sınıfının en güvenli araçlardan biri. Araçta Kia’nın kendi bünyesinde geliştirdiği Gelişmiş Sürüş Destek Sistemi (ADAS) yer alıyor. DriveWise olarak da anılan bu teknoloji, Yeni Sportage’ın olası tehlikelerden kaçınmasına yardımcı oluyor ve yolcular dışında trafikteki diğer araçları ve yayaları koruyor. DriveWise ADAS kapsamında, Kavşak Dönüş Asistanına sahip Ön Çarpışma Önleyici, kavşaklarda sola dönerken karşı şeritten gelen araçlarla çarpışma olasılığını önlemeye yardımcı oluyor. Araçtaki tüm elektronik sistemlerin görevlerini başarıyla yaptığını gördüm. Otoyol Sürüş Asistanı (HDA), otoyol sürüşlerinde öndeki araçla belirli bir mesafeyi ve hızı koruyor ve aracın kendi şeridini takip etmesine yardımcı oluyor. HDA ayrıca araç hızını, hız sınırlarına göre de ayarlayabiliyor. Navigasyon tabanlı Akıllı Hız Sabitleme (NSCC), gerçek zamanlı navigasyon verilerini kullanarak Yeni Sportage’ı otoyolda güvenli bir hızda sürmeye yardımcı oluyor. NSCC’nin kapsamını, otoyol kavşakları ve virajlar için daha da genişleten teknoloji, kavşak veya viraja yaklaşmadan önce seyahat hızını otomatik olarak azaltıyor. Araç düz yola geldiğinde, NSCC hız sınırını orijinal seviye göre yeniden ayarlıyor. Akıllı Hız Sabitleme (SCC), sürücünün belirlediği hızda aracın otomatik olarak gitmesini sağlarken, radar sensörlerini kullanarak öndeki araç ile güvenli bir sürüş mesafesini korumaya yardımcı oluyor. Bu kompakt SUV modeli satın alanlar hem güvenlik, hem konfor hem de yol tutuş özellikleri konusunda güvenebilecekleri bir yol arkadaşına sahip olmuş olacak.

Kia Sportage Güvenlik Özellikleri

Kia Sportage yenilenmiş versiyonuyla henüz Euro NCAP çarpışma testine çıkmadı. Bundan önceki kasa tipiyle Euro NCAP testini en yüksek puan olan 5 yıldız alarak tamamlamıştı.

Kia Sportage YorumlarıMurat Tosun Kia Sportage Test sürüşü

Yeni Kia Sportage kompakt SUV sınıfında çok iddialı bir şekilde geldi. Sahip olduğu yeni tüm özellikleri onun bu sınıfta en çok tercih edilecek araçlardan birisi olmasını sağlayacaktır. Satın alınabilecek seçenek çeşitliliğin çok olması da onun elini güçlü kılacak en önemli özelliklerden. Yeni Sportage tüm özellikleriyle ilk üç sıraya çok rahat bir şekilde oynar.

Kia Sportage Fiyat Özellikleri

Yeni Kia Sportage Türkiye’de en uygun 729 bin TL etiketle satılıyor. Bu versiyon test aracında olan aynı motor şanzıman kombinasyonuna sahip. Dizel otomatik satın almak isterseniz en uygun fiyat 789 bin TL oluyor. En iddialı seçeneği dediğim hibrit versiyonun en ucuz fiyatıysa 1 milyon 139 bin TL.

Kia Sportage Teknik Özellikleri

Motor: 1.6 lt /Motor Hacmi: 1598 cc / Silindir Adedi: 4 /Maksimum Güç: 150 PS / Maksimum Tork: 250 Nm

Kia Sportage Performans Verileri

0-100 km/s Hızlanma: 9.6 sn / Maksimum Hız: 189 km/s

Kia Sportage Frenleri

Ön: Hava kanallı disk /Arka: Disk

Kia Sportage Yakıt Tüketimi Miktarı

Yakıt Türü: Hibrit Karma: 5.7 lt/100 km / Test: 7.5 lt/ 100 km / CO2 Emisyonu: 130

Kia Sportage BoyutlarSportage boyutları ve yan tasarım

Uzunluk: 4515 mm /Genişlik: 1865 mm /Yükseklik: 1645 mm /Dingil Mesafesi: 2680 mm

Kia Sportage Bagaj kapasitesi

562 lt /Yakıt Depo Kapasitesi: 54 lt /Boş Ağırlık: 1505 kg Lastik Boyutu: 215/65 R17

Sıfır KM Kia Sportage Modelleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here